10 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Αποκαλύψεις για τα χρέη του Άρη

Η κρίσιμη, αποψινή γενική συνέλευση του Α.Σ. Άρης με αντικείμενο την ΚΑΕ, έβαλε επί τάπητος όλα τα θέματα του τμήματος μετά και την οριστικοποίηση της παραχώρησης των μετοχών του Δημήτρη Γουλιέλμου. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μπροστά τους ένα... βουνό το οποίο θα πρέπει να ανέβουν και τα συσσωρευμένα χρέη δεν βοηθούν σε αυτό.

 


Όπως έγινε γνωστό μέσα από την ενημέρωση που δόθηκε στα μέλη του Α.Σ., τα χρέη της ΚΑΕ ανέρχονται περίπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 αφορούν σε παίκτες, μάνατζερ και προμηθευτές ενώ τα υπόλοιπα στο δημόσιο και άλλες υποχρεώσεις.

 


Αρνητική εντύπωση πάντως προξένησε η πολύ μικρή, ειδικά για την κρισιμότητα της συνέλευση, προσέλευση μελών που έφταναν μόλις τους 100 ενώ τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη είναι περίπου 2.000.

 


O πρόεδρος του Α.Σ. ΑΡΗΣ. Λευτέρης Αρβανίτης είπε: «Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Ξεκινάω από το 2015 όπου η διοίκηση Πρωτοδικείου παρέδωσε την ομάδα στον Νίκο Λάσκαρη. Από το αποτέλεσμα εκείνης της κίνησης μπορούσα να πω ότι θα έπρεπε να το δούμε λίγο καλύτερα αυτό το θέμα, όμως εκείνη η εποχή ήταν μία αναγκαία κίνηση. Αν δε γινόταν, η ομάδα θα είχε πολλά προβλήματα. Ενώ την πρώτη χρονιά πήγαν όλα καλά, τα επόμενα δύο χρόνια δεν κύλησαν καθόλου καλά παρόλο που υπήρχαν αντιδράσεις μέσα στην ΚΑΕ. Ο οργανισμός ΑΡΗΣ δεν είχε τα αντανακλαστικά, ίσως επειδή και το ποδόσφαιρο είχε προβλήματα. Θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε πολλά τα οποία τώρα αναλάβαμε να πληρώσουμε. Η κατάσταση στην ΚΑΕ ενώ γνωρίζαμε ότι δεν πάει καλά στηριζόταν από κάποιους ανθρώπους και από τον πολύ κόσμο γιατί δεν ήξερε.

 


Η ΚΑΕ μεταβιβάστηκε τον Μάριο του 2018 στον Δημήτρη Γουλιέλμο ενώ είχα προτείνει να επιστρέψει η ομάδα στη διοίκηση που προηγήθηκε του κ. Λάσκαρη. Τη λειτούργησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που παρέλαβε.

 

Τον Δεκέμβριο του 2019 μας ζήτησε να αναλάβουμε την ομάδα γιατί δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Εμείς είχαμε δύο λύσεις. Η μία να πούμε ότι δεν μπορούμε, να βρούμε δικαιολογίες και να αφήσουμε την ομάδα. Η άλλη ήταν να βγούμε μπροστά και να παλέψουμε για να σωθεί η ομάδα που ήταν τελευταία.

 

Αποφασίστηκε ομόφωνα να βγούμε μπροστά. Κι αυτό κάναμε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας η ομάδα είχε πολλές αντιδράσεις σε κάθε ήττα και ύβρεις προς τη διοίκηση Πρωτοδικείου. Ευχαριστώ τα μέλη της διοίκησης, τους κ.κ. Ρουσιαμάνη, Οικονόμου, Μωϋσιάδη, Παπαγερωργίου που άντεξαν σ’ αυτήν την πίεση και συνεχίσαμε να δουλεύουμε ώστε να λειτουργεί η ομάδα σε επαγγελματικά πρότυπα και να πληρώνει υποχρεώσεις. Μία ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο να παίζει και να μπορέσει να σωθεί. Ήταν ντροπή για τον ΑΡΗ, πρώτη φορά για τόσο μεγάλο διάστημα ήταν τελευταίος, όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να σκύβουμε το κεφάλι και να δουλεύουμε για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο. Λίγο πριν τη διακοπή η ομάδα ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον Πανιώνιο και είχαμε μία προοπτική που έδειχνε ότι η ομάδα θα σωζόταν αγωνιστικά. Να μην πέφτουμε στην παγίδα ότι ο ΑΡΗΣ σώθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Έκτοτε με τη διακοπή πέρασαν δύο μήνες λόγω του lockdown. Μία μέρα πριν διακοπεί το πρωτάθλημα πληρώσαμε τους παίκτες όμως όλα διακόπηκαν κι έτσι έκλεισε το ψυχοφθόρο πρωτάθλημα.

Όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας προσπαθούσαμε να βρούμε τι θα κάνουμε για την επόμενη μέρα. Εγώ προσωπικά έκανα πολλές επαφές με ανθρώπους που πιθανόν να ενδιαφερόντουσαν να εμπλακούν στην ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Επικοινώνησα με τον κ. Μπούμπουρα δύο φορές. Ήταν ξεκάθαρος ότι ναι μεν συμπαθεί τον ΑΡΗ, όμως δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα δρώμενα της ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Υπήρχαν κι άλλες συζητήσεις με άλλους επιχειρηματίες που δεν ήταν καταστάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημά μας. Μιλώντας και με τον κ. Γουλιέλμο μας είπε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει. Ζητήσαμε να περάσουν οι μετοχές σε 19 μεσεγγυούχους ώστε η ομάδα να απεμπλακεί από τον κ. Γουλιέλμο. Έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μία λύση που μοιάζει με μονόδρομο.

 


Τα τρία κεφάλαια

 


Ο κ.Αρβανίτης συνέχισε λέγοντας: «Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τα χρέη της ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Αυτήν τη στιγμή είναι λίγο πάνω από 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Τα 2.5 εκατομμύρια αφορούν παίκτες, μάνατζερ, προμηθευτές, γενικώς τρίτους και τα υπόλοιπα χρέη προς το Δημόσιο.

 

Το δεύτερο έχει σχέση με τη νέα σεζόν με την επιστολή της ΦΙΜΠΑ προς την ΕΟΚ και αφορά στις ομάδες που έχουν ban. Θέλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη ΦΙΜΠΑ ώστε να κάνουμε ρόστερ. Η ΦΙΜΠΑ είδε με καλό μάτι την προσέγγισή μας, είχε πολύ καιρό να επικοινωνήσει με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Πρέπει να δείξουμε κι εμείς ένα πρόσωπο που θα δείχνει προσπάθεια εξόφλησης των δεσμεύσεων. Η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει ακόμη, είμαστε σε ένα διάλογο, πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Ο ΑΡΗΣ έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα, ότι δουλεύουμε και παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας και πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρότι είμαστε μία διοίκηση Πρωτοδικείου..

 

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη διοίκηση Πρωτοδικείου με ένα μηδενισμό και -3 βαθμούς από το ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ κατάφερε να πετύχει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ένας μηδενισμός και μία αφαίρεση βαθμών να γίνει ξανά το ματς και κόσμο και ρόστερ που θέλαμε εμείς. Δείχνει ότι και παράγοντες υπάρχουν και η ομάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη και μπορεί να κάνει πράγματα χωρίς ιδιοκτήτες. Το λέω αυτό για να μη φοβάστε. Γιατί κι εμείς δε φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες που δε μας αφορούν. Έχουμε ένα μεράκι, μία διάθεση, μία θέληση να αφιερώνουμε τη ζωή μας στην ομάδα χωρίς να σκεφτόμαστε το προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό κόστος. Θέλουμε να την ξαναβάλουμε σε μία σωστή ρότα όπως κάναμε από το 2012 ως το 2015.

 

Το τρίτο θέμα είναι το γηπεδικό. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις μας ως Α.Σ. Είχαν γίνει και παλιότερα επαφές. Όταν αλλάζει η Κυβέρνηση, αλλάζουν τα πάντα. Το προχωρήσαμε πολύ γρήγορα με διάθεση, επαφές, χρόνο, πολλές φορές και με κόντρες. Την Τρίτη η διοίκηση των ΕΑΚ θα εξετάσει το μπίζνες πλαν η εισήγησή της θα είναι θετικό και θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας για να πετύχουμε το στόχο. Το γήπεδο αυτό ιστορικά συντηρήθηκε από τον ΑΡΗ δίνει μία μεγάλη προοπτική. Στον υπουργό είπα ότι πρέπει να δώσει το γήπεδο για 49 χρόνια. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για παραγωγή εσόδων με την αξιοποίηση του γηπέδου. Το γήπεδο θα δοθεί στον Α.Σ. και την ΚΑΕ ΑΡΗΣ και όχι σε κάποιο ιδιώτη. Να αφήσει η γενιά μας στα παιδιά μας κάτι, να είναι ήσυχοι να παράγουν έσοδα για τον Α.Σ. και την ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Η υπόθεση πάει καλά, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από όλους.

 


Η εύρεση επενδυτή


Το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η ΚΑΕ στην επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση Γουλιέλμου: «Ο ΑΡΗΣ είναι τεράστια ομάδα, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας. Υπάρχει η λέξη επενδυτής στον αθλητισμό; Υπάρχει ίσως στο ποδόσφαιρο. Σας υποσχόμαστε ότι η προσπάθειά μας να βρεθεί κάποιος μεγαλομέτοχος θα είναι μεγάλη. Το έχουμε αποδείξει ότι μόλις είδαμε μία ευκαιρία, μεταβιβάσαμε την ομάδα. Από δω και πέρα ο ΑΡΗΣ θα έχει τη δύναμη, τη γνώση και το ψυχικό σθένος ότι δε θα φύγει η ομάδα εύκολα και να φτάσουμε σε ποσοστά 90-10» είπε ο πρόεδρος του Α.Σ. που μίλησε και για την πολυμετοχικότητα: «Μιλάμε για μετοχές, για συμ-μετοχή. Να γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Να μπει στο δρόμο της η ΚΑΕ ΑΡΗΣ. Να μη χρωστά, να μη δέχεται επιθέσεις, να μη ζητά χάρες, να είναι ανεξάρτητος και να μπορεί να ρυθμίζει τη μοίρα του μέσα από το λαό του. Έχουμε την τεχνογνωσία και την έξωθεν καλή μαρτυρία, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Μετοχές σημαίνει συναποφασίζω, ρυθμίζω την τύχη της εταιρίας, εμπιστεύομαι κάποιους ανθρώπους, αν δεν κάνουν τη δουλειά τους διώχνω, γενικά συμμετέχω ενεργά, με ευθύνη, αγαπώ την ομάδα μου, τη λατρεύω και δίνω όλες τις δυνάμεις μου για να την κάνω μεγάλη και όπως την ξέραμε».


Ο ορκωτός λογιστής της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, Δημήτρης Πρωτογερόπουλος, εξήγησε:

 

«Κάναμε το Άρθρο 99 και πήγε καλά. Οι επιλογές που έχει η διοίκηση είναι περιορισμένες. Ή να βγει κάποιος να βάλει κάποια χρήματα, αλλά λόγω κορωνοϊού όλοι έχουν προβλήματα. Η πρόταση που τέθηκε, της πολυμετοχικότητας είναι αυτή που φαντάζει μονόδρομος. Αυτό που συστήνεται από συμβούλους, δικηγόρους, λογιστές είναι ότι η ομάδα σε επίπεδο οικονομικού αντιμετωπίζει αρκετές ζημιές που είναι περισσότερες από το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, καθιστώντας άσχημη την εικόνα της ομάδας.

 

 

Η σύσταση είναι να γίνει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθούν οι ζημίες της ΚΑΕ. Αυτή θα φέρει σε πιο προσιτό επίπεδο την εικόνα της οικονομικής κατάστασης είτε αν θέλει την ομάδα κάποιος επενδυτής είτε αρχίσει να εφαρμόζεται η πολυμετοχικότητα. Η συμβουλή είναι να προβούμε σε μία εξυγίανση της εικόνας της εταιρίας. Ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος και θα είναι ενεργός στις αποφάσεις. Να ανοιχτεί λογαριασμός που θα γίνονται καταθέσεις. Η μείωση που θα γίνει θα ισοσκελιστεί από ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς ζημίες. Για οποιονδήποτε θέλει να ενισχύσει την ομάδα, ο σωστός τρόπος είναι διά της εταιρίας, επίσημα. Είτε με χορηγία, είτε με μετοχές».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ