26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανταρσία των μεγάλων της ACB!

Μυστικό δείπνο, που τελικά δεν ήταν και τόσο μυστικό, αφού δημοσιοποιήθηκε, είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι τέσσερις από τις πέντε ισπανικές ομάδες της Ευρωλίγκας. Αντικείμενο της κουβέντας τους; Η αποχώρησή τους από τη Λίγκα ACB και η δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος, που θα αντικαταστήσει ή θα ανταγωνιστεί τη Liga Endesa! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Mundo Deportivo, η οποία μάλιστα δημοσιεύει και φωτογραφία από το μυστικό δείπνο.

Σε αυτό πήραν μέρος ο επικεφαλής των επαγγελματικών αθλητικών τμημάτων της Μπαρτσελόνα Άλμπερτ Σολέρ, ο επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ της Ρεάλ Μαδρίτης Χουάν Κάρλος Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Μπασκόνια Χοσεάν Κερεχέτα και ο πρόεδρος της Μάλαγα Εντουάρντο Γκαρσία. Μόνον η Βαλένθια έλειπε, όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι άλλες τέσσερις ομάδες είχαν εκπροσώπηση σε κορυφαίο επίπεδο. Άρα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Όπως αναφέρει η Mundo Deportivo, οι τέσσερις μεγάλοι του ισπανικού μπάσκετ είναι πολύ ενοχλημένοι από την αδυναμία της ACB να μειώσει τις ομάδες του πρωταθλήματος (άρα και τους αγώνες) και φέρονται αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Είτε να φτιάξουν το δικό τους πρωτάθλημα, που θα είναι περισσότερο συμβατό με τις υποχρεώσεις τους στην Ευρωλίγκα, είτε να σταματήσουν να παίζουν στην Ισπανία και να αγωνίζονται μόνο στην Ευρωλίγκα. Εδώ το πρόβλημα είναι πως εγγυημένο συμβόλαιο με την Euroleague έχουν μόνο οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, ενώ η Μάλαγα έχει μονοετές, το οποίο εξασφάλισε κατακτώντας πέρυσι το Eurocup. 

Θυμίζουμε πως Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια είχαν εκφράσει τις πρώτες απειλές περί αποχώρησης αμέσως μετά το τέλος της περσινής σεζόν, βλέποντας πως με το καινούριο πρόγραμμα της Ευρωλίγκας οι αγώνες είναι πλέον πάρα πολλοί και οι ομάδες τους κινδυνεύουν με εξόντωση. Μετά από διαβουλεύσεις με τη Λίγκα αποφασίστηκε να διατηρηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια ο αριθμός των ομάδων του πρωταθλήματος στις 17 (όσες και πέρυσι δηλαδή) και μετά να μειωθούν σε 16. Όλοι ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Η Ρεάλ Μπέτις, που κατέλαβε τη 16η θέση στο προηγούμενο πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε, έκανε προσφυγή ζητώντας να μην ισχύσει ο υποβιβασμός της και την κέρδισε. Στο μεταξύ η ACB είχε ήδη κάνει δεκτές, λαμβάνοντας μάλιστα και τις σχετικές εγγυητικές επιταγές, τις Μπούργος και Χιπουσκόα, που προβιβάστηκαν από τη LEB Oro. Κατά συνέπεια, αντί να μειωθούν οι ομάδες, αυξήθηκαν και πάλι σε 18! Πράγμα που προκάλεσε αφενός την παραίτηση του προέδρου της ACB, Φρανθίσκο Ρόικ, και αφετέρου την μήνη των τεσσάρων μεγάλων, που όπως είπαμε, είναι πια αποφασισμένοι για όλα.

Πάντως όσα γίνονται στην Ισπανία αποτελούν σκηνές από τα "προσεχώς" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με το εξοντωτικό πρόγραμμα που κατάρτισε η Ευρωλίγκα (και το οποίο λογικά θα γίνει ακόμα πιο... εξοντωτικό στο μέλλον, εφόσον προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση των ομάδων της), ουσιαστικά εξωθεί τα κλαμπ-μέλη της σε αποχώρηση από τα εθνικά πρωταθλήματα, διότι είναι σχεδόν απάνθρωπο να παίζουν δύο και τρία παιχνίδια την εβδομάδα συνεχώς επί 8 ή 9 μήνες. Η στάση των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μάλαγα δεν αποκλείεται σύντομα να βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η απειλή για απαξίωση των εθνικών πρωταθλημάτων να είναι άμεση. Άλλος ένας σοβαρός λόγος, για τον οποίον η FIBA και η Ευρωλίγκα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος...

*H φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι αποκλειστική της Mundo Deportivo.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ