22.5 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ανεξαρτητοποιείται από τους «μεγάλους» η ACB

Μια απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική πήρε η γενική συνέλευση της ACB. Τι αποφασίστηκε; Πως οι αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν με ποσοστό 66% πλέον και όχι 75%. Κι αν αναρωτιέστε πόσο σημαντικό είναι αυτό, το εξηγεί η El Mundo Deportivo, τονίζοντας πως ενώ μέχρι τώρα οι τρεις μεγάλες με τη βοήθεια δύο ακόμη ομάδων μπορούν να μπλοκάρουν αποφάσεις των υπόλοιπων, τώρα αυτό δεν θα μπορεί να γίνει.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Χουλιάν Φελίπο το μέτρο αυτό μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο, θα έχει όμως στο μέλλον, ειδικά με το καλεντάρι, αλλά και τη διάθεση που δείχνυον αρκετές ομάδες της Ευρωλίγκας πλέον, να αναθεωρήσουν (στην καλύτερη περίπτωση) την παρουσία τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Πλέον θα απαιτείται η ψήφος 12 ομάδων και όχι 14 για να ληφθεί μια απόφαση, κάτι που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην διοίκηση της ACB. Μέχρι τώρα, για να γίνει ίσως πιο κατανοητό, οι τρεις μεγάλες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) μπορούσαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε κίνηση, αρκεί να είχαν μαζί τους μία ή δύο ομάδες ακόμη, κάτι που γινόταν συνήθως με την Ουνικάχα Μάλαγα και την Βαλένθια. Είναι μια κίνηση που πηγάζει σίγουρα και από τα όσα έγιναν μετά το Copa del Rey, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης διατύπωσε τη πιθανότητα να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Στη Γενική Συνέλευση εκφράστηκε ακόμη ο προβληματισμός πολλών ομάδων για την «απρόσμενη απόφαση της Ευρωλίγκας» να μεγαλώσει χρονικά την διοργάνωση, πηγαίνοντας το Final Four μια εβδομάδα πιο αργά από την επόμενη σεζόν. Απόφαση που θα φέρει τους τελικούς της Ευρωλίγκας «πάνω» στα play offs της Liga Endesa. Μάλιστα εκφράστηκε η λύση που «το καλεντάρι γίνεται όλο και πιο περίπλοκο για την κανονική ροή των αγώνων της ACB».

Οι ομάδες θέλησαν να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο προεδρείο της ACB, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει με την Ευρωλίγκα, αλλά και τη FIBA για το καλεντάρι, καθώς «όπως διαμορφώνεται αυτό δεν αφήνει χώρο για τα εθνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για ένα πιο λογικό για ομάδες, παίκτες και λίγκες καλεντάρι», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ACB, Αντόνιο Μαρτίν, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμη περίοδο αυτή που διανύει το μπάσκετ και η ισπανική λίγκα και πως θα χρειαστεί η οικοδόμηση ενός νέου οργανωτικού μοντέλου».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ