Δεν αποτελεί δα και ταμπού η έννοια Άγγλος μπασκετμπολίστας. Μπορεί να μην έχουν οι Βρετανοί την πρόοδο που θα ήθελαν, ως συνολικά (αντ)αγωνιστικό επίπεδο, ωστόσο και παίκτες αναδεικνύουν και διάφορες εκδηλώσεις (πχ φάιναλ φορ στο Λονδίνο ή αγώνες καλή ώρα σε Νιούκαστλ, Λέστερ και αλλού) πραγματοποιούν. Την αίγλη του ποδοσφαίρου δεν την έχει σίγουρα το μπάσκετ στο Νησί, όμως η προσπάθεια δεν σταματά.
Και όσον αφορά τα μέρη μας, δεν είναι και λίγοι, όσοι πέρασαν, έχοντας βρετανικές ρίζες (καταγωγή, είτε και διαβατήριο απλά). Ο Τζον Αμίτσι (Παναθηναϊκός), ο Αντριου Μπετς (ΑΕΚ, Αρης), ο Στιβ Μπάκναλ (Ηρακλής, Αρης), ο Οβι Σόκο (Τρίκαλα), ο Στιβ Χάνσελ (Κολοσσός, Ολύμπια, ΠΑΟΚ), ο Ογκο Αντεγκμπόγιε (Κηφισιά, Αρης, Κύμη), ο Ερικ Μπόατενγκ (Περιστέρι), ο Τζάρετ Χαρτ (ΑΕΚ, Κολοσσός), ο Τζάστιν Ρόμπινσον (Μαρούσι, Κολοσσός, Τρίκαλα, Λευκάδα), ο Ποπς Μενσά Μπονσού (ΑΕΚ), ο Ραλφ Μπούτσι (Περιστέρι, Ηλυσιακός κ. ά.). Μερικές μόνο από τις πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις Αγγλων που έπαιξαν μπάσκετ στην Ελλάδα. Στην Α1 κυρίως, οι περισσότεροι, αλλά ορισμένοι και στην Α2.
Εάν επεκταθεί κανείς και λίγο παραδίπλα, θα βρει και προς Ιρλανδία μεριά «Ελληνες» (Πατ Μπερκ, Μάρτι Κόνλον), το ΝΒΑ βέβαια, πάντα, είχε ανοιχτές πόρτες (και) σε Βρετανούς (Μπεν Γκόρντον, Λούολ Ντενγκ, Τζόελ Φρίλαντ, Τέντι Οκερέαφορ), μέσα στην λίστα και ο εκλιπών Σκωτσέζος, Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ. Ενας επίσης Σκωτσέζος -ο Κίερον Ατσάρα- είχε περάσει και από την Καβάλα. Ως τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα Αγγλων, γενικότερα Βρετανών και όχι μόνο, με σπουδαία δράση στα παρκέ, τα ελληνικά και μη...