Ο τίτλος του κειμένου θα μπορούσε να παραπέμπει και στην απαραίτητη... προσγείωση του Ολυμπιακού στην ελληνική πραγματικότητα καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι τελικοί των playoffs της Basket League, αλλά το παρόν σημείωμα αφορά την Ευρωλίγκα...
Η σκόνη του Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης κατακάθισε με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ν' ανεβαίνει στον θρόνο για πρώτη φορά στην ιστορία της και τον Ολυμπιακό να μένει με την ικανοποίηση για το γεγονός ότι... τρύπησε το ταβάνι του, αλλά και με τον προβληματισμό για τις δύο διαδοχικές πιο πρόσφατες σε τελικό χωρίς να κατορθώσει να φανεί όσο ανταγωνιστικός θα ήθελε στην έδρα των αντιπάλων του...
Ποια είναι όμως η συνέχεια της Ευρωλίγκας; Η φετινή καινοτομία με την κανονική περίοδο των τριάντα αγώνων όπου όλοι αντιμετώπισαν όλους βρήκε σύμφωνους τους πάντες. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για δίκαιο σύστημα που βοηθά τον καλύτερο να ξεχωρίσει, καθώς δεν υπήρχε σε κανένα σημείο ο παράγοντας τύχη, λόγω διασταυρώσεων. Ακολούθησαν τα playoffs και τέλος το... παραδοσιακό Φάιναλ Φορ.
Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχοντας... καεί τις περισσότερες φορές απ' όλους στην τελική φάση, το «φωνάζουν» εδώ και χρόνια ότι είναι προτιμότερα για εκείνους τα playoffs. Από την άλλη, δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο ούτε οι ελληνικές ομάδες, αλλά ούτε και η Φενέρ που κατέκτησε την κούπα, μόνο και μόνο επειδή φορμαρίστηκε στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν κι ενώ είχε ολοκληρώσει τη regular season στην πέμπτη θέση. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που ανέκαθεν γνώριζε πολύ καλά πως να το κάνει ο «Ζοτς».
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι για να φανεί η πραγματικά κορυφαία ομάδα, το πιο δίκαιο και το πιο απλό σύστημα είναι οι σειρές αγώνων. Πολλοί απαντούν σε αυτή τη σκέψη λέγοντας ότι για να συμβεί αυτό στην ουσία θα πρέπει να γίνει η Ευρωλίγκα «κλειστή» και όλοι οι σύλλογοι που θα λαμβάνουν μέρος να έχουν ενιαίο σύστημα φορολόγησης, αλλά και Salary Cup. Αυτά, προκειμένου να μην υπάρχει τεράστια διαφορά στα μπάτζετ, όπως για παράδειγμα αυτά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Φενέρ που ήταν πολύ μεγαλύτερα από των υπολοίπων. Σίγουρα έχουν δίκιο, αλλά στο παρελθόν είχε διεξαχθεί μ' επιτυχία διοργάνωση με αυτή τη μορφή.
Μετά το σχίσμα του 2000, η FIBA διοργάνωσε τη Σουπρολίγκα και η ULEB την Ευρωλίγκα, σε αμερικανικά πρότυπα. Στον τελικό της νεοσύστατης διοργάνωσης είχαν αναμετρηθεί η Κίντερ Μπολόνια με την Ταού Κεράμικα -νυν Μπασκόνια- με τους Ιταλούς του Μανού Τζινόμπιλι να κατακτούν την κούπα με 3-2 νίκες.
Το σίγουρο είναι ότι το μπάσκετ προχωράει και το σενάριο των πλέι οφ θα πρέπει να τοποθετηθεί στο... τραπέζι και να εξεταστεί πολύ σοβαρά... Διότι η Ρεάλ Μαδρίτης -για παράδειγμα- φέτος μπορεί να νιώθει αδικημένη, αφού μετά την εξαιρετική της πορεία στην κανονική περίοδο είδε να γκρεμίζονται όλα, απλά επειδή έτυχε να παίξει με τη Φενέρ στον νοκ-άουτ ημιτελικό και μάλιστα στην έδρα της αντιπάλου της. Το Φάιναλ Φορ άλλωστε το έχει συνηθίσει ο κόσμος, αλλά μία αλλαγή θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στη διοργάνωση!
Όλα πάντως στην πραγματικότητα εξαρτώνται από τον Τζόρντι Μπερτομέου... Αυτό είναι και το δυσάρεστο της υπόθεσης, καθώς είναι ο άνθρωπος ο οποίος αποκάλυψε στο πλαίσιο του Φάιναλ Φορ της Πόλης, ότι δεν σέβεται ούτε τους αγώνες των εθνικών ομάδων...