22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένα βηματάκι παραπάνω… (vid)

Σε μια προσπάθεια να ευνοήσει το επιθετικό παιχνίδι, άρα την προσφορά θεάματος, η Ευρωλίγκα προχώρησε σε κάποιες τροποποιήσεις των κανονισμών παιδιάς, που θα ισχύσουν στους αγώνες της από την επόμενη εβδομάδα, όταν αυτοί θα αρχίσουν. Με μια πρώτη ματιά, κάνει πιο ελαστικούς τους κανονισμούς που αφορούν τα βήματα και πιο αυστηρούς αυτούς που αφορούν τα αντιαθλητικά φάουλ, ώστε να αποθαρρύνει τους αμυντικούς να κόβουν επιθέσεις κάνοντας σκοπίμως φάουλ.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα, θα επιτρέπεται εφεξής αυτό το βηματάκι που κάνουν πολλές φορές οι παίκτες όταν υποδέχονται την μπάλα και αρχίζουν να ντριπλάρουν ή όταν σταματάνε την ντρίπλα και σηκώνονται να σουτάρουν. Αυτό το βηματάκι επιτρέπεται στο ΝΒΑ, όχι όμως και στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, γι' αυτό εκείνοι που συνήθως υποπίπτουν σε αυτή την παράβαση είναι οι Αμερικανοί παίκτες, οι οποίοι έχουν μάθει αλλιώς. Με την ελαστικοποίηση αυτού του κανονισμού θα είναι νόμιμες πλέον και κάποιες... χορευτικές κινήσεις σε προσπάθεια για μπάσιμο, που μέχρι σήμερα σφυρίζονταν από τους διαιτητές ως βήματα.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα σφυρίζεται αντιαθλητικό ένα φάουλ. Όλα τα φάουλ εκτός φάσης θα θεωρούνται αντιαθλητικά, όπως και αυτά που σκοπίμως γίνονται για να ανακόψουν έναν αιφνιδιασμό ή αυτά στα οποία υπάρχει υπερβολική σωματική επαφή. Επίσης, ενώ είναι γνωστό ότι ο παίκτης που κάνει δύο αντιαθλητικά φάουλ ή χρεώνεται με δύο τεχνικές ποινές, αποβάλλεται με ντισκαλιφιέ, ανεξάρτητα από το αν έχει συμπληρώσει πέντε ατομικά φάουλ ή όχι, πλέον θα συμβαίνει το ίδιο (θα αποβάλλεται δηλαδή) ακόμα και αν κάνει ένα αντιαθλητικό φάουλ και χρεωθεί με μία τεχνική ποινή.

Στο παρακάτω βίντεο ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας, Ρίτσαρντ Στόουκς, εξηγεί κάποιες από τις αλλαγές κανονισμών:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ