24.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Κλείνει θέση για Βελιγράδι (vid)

Παρότι έπαιξε με τη φωτιά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, η Φενερμπαχτσέ κέρδισε για δεύτερη φορά την μαχητική Μπασκόνια (95-89) και βρίσκεται πλέον αγκαλιά με την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Η σειρά πάει τώρα στη Βιτόρια, ωστόσο από 0-2 δεν προκρίθηκε κανείς, επομένως η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα μπορεί να νιώθει μια σχετική ασφάλεια για το ταξίδι της στο Βελιγράδι.

Η Μπασκόνια προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τη Φενερμπαχτσέ, προηγήθηκε νωρίς με 6-0 χτυπώντας μέσα στη ρακέτα και ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να πάρει τάιμ άουτ μόλις μετά από ενάμισι λεπτό αγώνα. Μετά από αυτό ο αγώνας έγινε ντέρμπι, καθώς η Φενέρ ισοφάρισε άμεσα 6-6, αλλά και η Μπασκόνια δεν έχασε την ψυχραιμία της. Με δύο τρίποντα του Τίμα και με τους Σενγκέλια, Πουαριέ να κάνουν καλή δουλειά μέσα στη ρακέτα βρήκε λύσεις απέναντι στην άμυνα της τουρκικής ομάδας με τις συνεχείς αλλαγές και διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το 6', οπότε μπήκε στο παιχνίδι ο Σλούκας.

Ο Έλληνας διεθνής συμμάζεψε αμέσως το παιχνίδι της Φενέρ, η οποία με την παρουσία και των Μέλι, Ντατόμε στην πεντάδα έπαιξε καλύτερη άμυνα και καθώς και ο Βέσελι έκανε τη δουλειά του επιθετικά, έτρεξε μέσα σε τρία λεπτά ένα σερί 12-0 και προηγήθηκε στο 9' με 25-17, δείχνοντας διάθεση να ξεφύγει και να γίνει το αφεντικό το αγώνα. Όμως η Μπασκόνια δεν ήθελε να της κάνει τη χάρη. Ήταν σε καλή μέρα επιθετικά, οι παίκτες της είχαν "ζεστό" χέρι από την περιφέρεια και με δύο τρίποντα από τους Φόιτμαν και Τζάνινγκ μείωσε 25-23 πριν τελειώσει η πρώτη περίοδος, ενώ στα πρώτα λεπτά της δεύτερης με τους Τζάνινγκ και Πουαριέ να βοηθούν ολοκλήρωσε ένα δικό της σερί 12-2 και 12' πέρασε μπροστά με 29-27.

Όμως και πάλι ο Σλούκας ήταν παρών. Αυτή τη φορά βοηθώντας και στο σκοράρισμα, ενώ συνέχιζε να κάνει τη γνωστή καλή δουλειά του στην κυκλοφορία της μπάλας. Η Φενέρ ανέκτησε άμεσα το προβάδισμα, όμως δεν μπορούσε να ξεφύγει, διότι η Μπασκόνια είχε τις απαντήσεις. Τόσο από την περιφέρεια, όσο και μέσα στη ρακέτα, όπου ο Πουαριέ συνέχιζε την καλή δουλειά, ενώ και οι περιφερειακοί της έβρισκαν διαδρόμους για διεισδύσεις. Με ένα τρίποντο του Γκούντουριτς κι ένα καλάθι του Νάναλι αμέσως μετά η Φενέρ με σερί 8-0 προηγήθηκε 48-39 στο 17', αλλά και πάλι η Μπασκόνια κατάφερε να μείνει κοντά. Και με ένα τρίποντο του Βιλντόζα μείωσε στο 53-49, με το οποίο έληξε το ημίχρονο. Η Φενέρ ήταν μπροστά, αλλά ένιωθε καυτή την ανάσα της Μπασκόνια.

Η τρίτη περίοδος άρχισε με την Μπασκόνια να χτυπάει ξανά μέσα στο καλάθι με τους Πουαριέ και Σενγκέλια και τη Φενέρ να έχει προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας χωρίς τον Σλούκα στην πεντάδα της. Οι φιλοξενούμενοι πέρασαν και πάλι μπροστά με 57-56 στο 23', ο Ομπράντοβιτς έβαλε ξανά τον Σλούκα στην πεντάδα της Φενέρ για να κάνει δίδυμο με τον Ουαναμέικερ στην περιφέρεια και οι γηπεδούχοι βελτιώθηκαν αμέσως. Ο Κάλινιτς έγινε η αιχμή του δόρατος επιθετικά σκοράροντας 9 πόντους σε 5 λεπτά και η Φενερμπαχτσέ με σερί 10-2 πήρε προβάδισμα 7 πόντων (66-59) στο 25'. Όμως και πάλι δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Η Μπασκόνια ήταν αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους, βελτίωσε την άμυνά της, παίκτες όπως ο Φόιτμαν και ο Βιλντόζα την βοήθησαν και επιθετικά, έτσι στο 28' μείωσε στον πόντο (69-68). Στο τελευταίο δίλεπτο της τρίτης περιόδου μπήκαν μόνο δύο βολές από τον Ντουβερίογλου και η Φενέρ συνέχισε να προηγείται με βραχεία κεφαλή (71-68).

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Μπασκόνια ισοφάρισε 72-72, αλλά στη συνέχεια άρχισε να επιτίθεται με τρίποντα, σταματώντας να βάζει την μπάλα μέσα στη ρακέτα, μια τακτική που είχε αποδειχθεί αποδοτική ως εκείνη τη στιγμή. Με εξαίρεση ένα τρίποντο από τον Τζάνινγκ, όλα τα άλλα χάθηκαν, αντίθετα η Φενερμπαχτσέ άρχισε να βάζει τα δικά της. Με δύο συνεχόμενα από τους Ντατόμε και Ουαναμέικερ έκανε το 82-75, ενώ λίγο αργότερα έγινε και το 84-75 με τον Βέσελι, που είχε μείνει αρκετή ώρα στον πάγκο με 3 φάουλ, αλλά η επιστροφή του αποδείχθηκε πολύ ωφέλιμη για τη Φενέρ, καθώς συνέβαλε και στη βελτίωση της άμυνάς της.

Παρ' όλα αυτά η Μπασκόνια είχε κι άλλη ζωή. Ο Ματ Τζάνινγκ, για την ακρίβεια, ήταν αυτός που συνέχιζε να το πιστεύει και να σκοράρει συνεχώς απέναντι στην άμυνα των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα η διαφορά να μειωθεί ξανά στους 4 πόντους (86-82) στο 37', καθώς οι συμπαίκτες του ακολούθησαν και εκμεταλλεύτηκαν κάποιες κακές επιλογές των αντιπάλων τους.

Τελικά οι λεπτομέρειες έκριναν το παιχνίδι. Ο Βιλντόζα έκανε λάθος και αμέσως μετά ο Ουαναμέικερ πέτυχε τρίποντο, ο Πουαριέ έχασε κάρφωμα και αμέσως μετά ο Μέλι σκόραρε με δύσκολο σουτ με ταμπλό. Κάπως έτσι το σκορ έγινε 91-82 ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, παρόλο που ο Μπομπουά προσπάθησε στα τελευταία δευτερόλεπτα να ανατρέψει την κατάσταση. Δεν υπήρχε χρόνος, όμως...

O ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ: Η Φενερμπαχτσέ είχε αρκετούς παίκτες που σε διάφορα σημεία του αγώνα τη βοήθησαν, όμως τη μεγαλύτερη συμβολή στη νίκη είχε ο Μπραντ Ουαναμάικερ. Ο Αμερικανός ήταν η ήρεμη δύναμη στην τελευταία περίοδο, πέτυχε κρίσιμα σουτ, που κράτησαν όρθια την ομάδα του στις προσπάθειες της Μπασκόνια να κάνει την ανατροπή και εν τέλει αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της με 19 πόντους.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Φενερμπαχτσέ εκτέλεσε 10 βολές παραπάνω (31 έναντι 21) με καλύτερο ποσοστό ευστοχίας (81% έναντι 71%) κι αυτή η διαφορά ήταν καθοριστική, καθώς στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες υπήρξε σχετική ισορροπία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ