23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένας τυφεκιοφόρος από τον Καναδά «γαζώνει» στο ΝΒΑ (vids)

Ο Τζαμάλ Μάρεϊ «εκτέλεσε» τους Μπόστον Σέλτικς με 48 πόντους και το Basketa.gr σας παρουσιάζει τον ανερχόμενο σταρ των Ντένβερ Νάγκετς.

Ο αγαπημένος του πανηγυρισμός όταν σκοράρει τρίποντο είναι να παριστάνει τον τοξοβόλο... Ωστόσο στην πραγματικότητα είναι ένα ασταμάτητο κλασικό καναδέζικο τουφέκι το οποίο δεν σταματάει να «πυροβολεί» και να βρίσκει στόχο... Υπερβολή; Ίσως...

Στα 21 του χρόνια, ο Καναδός κόμπο γκαρντ της ομάδας της πολιτείας του Κολοράντο τείνει να εξελιχτεί σε franchise player. Ο τζένεαραλ μάνατζερ του οργανισμού και παλιός γνώριμος λόγω του περάσματος του από τον Ολυμπιακό πριν μία εικοσαετία, ο Αρτούρας Καρνισόβας, στηρίζει πολλά πάνω του, ενώ χαίρει της εκτίμησης και του προπονητή του, Μάικλ Μαλόουν.

Κόντρα στη Βοστώνη απλά απέδειξε ότι δεν έχει... ταβάνι στο παιχνίδι του και σταμάτησε στους 48 πόντους, υπογράφοντας τη μεγάλη νίκη των Νάγκετς κι αναγκάζοντας τον Κάιρι Ίρβινγκ να στείλει μία μπάλα στις εξέδρες από τον εκνευρισμό του.

Τζαμάικα, Οντάριο και Κεντάκι

Ποιος είναι όμως ο Τζαμάλ Μάρεϊ. Γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1997 στην πόλη Κίτσενερ του Οντάριο στον Καναδά και είναι γιος της Σύλβια και του Ρότζερ Μάρεϊ. Ο πατέρας του ήταν γεννημένος στην Τζαμάικα, αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στα εννιά του χρόνια στον Καναδά. Κι έμελλε να στεριώσει εκεί. Ο πατέρας του δοκίμασε στο μποξ και στον στίβο, ενώ έπαιξε και μπάσκετ, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Από την άλλη, ο μικρός Τζαμάλ έδειξε από πολύ νωρίς την κλίση του.

Μόλις τριών χρονών έπαιζε με τις ώρες με μία πορτοκαλί μπάλα με σπυριά, ενώ στα έξι του χρόνια συμμετείχε σε πρωτάθλημα μπάσκετ για παιδιά που είχαν ήδη κλείσει τα δέκα! Μόλις στα δώδεκα του έπαιζε σε μονά, ενώ ο πατέρας του θέλησε να τον δυναμώσει πνευματικά και γι' αυτόν τον λόγο του επέβαλε να κάνει ασκήσεις κουνγκ φου και διαλογισμό... Ήδη όμως είχε αποφασίσει τι ήθελε να κάνει στη ζωή του.

Στο Λύκειο υπήρξε συμπαίκτης με τον νυν συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, Θον Μέικερ, ενώ ήταν με διαφορά ο κορυφαίος της ηλικίας του, κερδίζοντας και τα σχετικά βραβεία του MVP, ενώ πριν δύο χρόνια αποσύρθηκε η φανέλα του με τον αριθμό 23! Τα κολέγια που του πρόσφεραν υποτροφία ήταν περισσότερα από τα δέκα δάχτυλα των χεριών του. Το πρόγραμμα που τον κέρδισε ήταν αυτό του Κεντάκι, καθώς ο Τζον Καλιπάρι φημίζεται για τη δουλειά που κάνει στους Wildcats από το 2009 όταν και ανέλαβε, ενώ έχει μεγάλη ιστορία στο NCAA. 

Πρόλαβε να γράψει ιστορία κι έκανε το άλμα

Μία σεζόν ήταν αρκετή για τον Μάρεϊ. Αμέσως κατάλαβε όλα όσα ήθελε από εκείνον στο παρκέ ο προπονητής του και τα αποτελέσματα φάνηκαν. Σούταρε 40,8% έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Κεντάκι που υπό τις οδηγίες του Καλιπάρι, μόλις στην παρθενική του σεζόν ως freshman, μπόρεσε να έχει κατά μέσο όρο ανά αγώνα περισσότερους από είκοσι πόντους. Όσο κι αν ήθελε να συνεχίσει στις «αγριόγατες», οι «σειρήνες» από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ηχούσαν ήδη στα αυτιά του Καναδού. Κι εκείνος θα τις ακολουθούσε.

Οι Νάγκετς τον καλύπτουν και τους καλύπτει

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου του 2016 άκουσε το όνομά του από τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ. Ήταν έβδομος στη σειρά και η ομάδα που τον είχε διαλέξει ήταν οι Ντένβερ Νάγκετς. Ο στόχος των ιθυνόντων του οργανισμού και του προπονητή Μάικλ Μαλόουν ήταν να χτίσουν πάνω στον Τζαμάλ Μάρεϊ και τον Νίκολα Γιόκιτς, την ομάδα του μέλλοντος. Κι αυτό φαίνεται ότι κάνουν και μάλιστα με μεγάλη συνέπεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αργή αλλά σταθερή ένταξη στο σύνολο. Η πρώτη χρονιά ήταν ικανοποιητική, η δεύτερη ήταν εξαιρετική και η φετινή τρίτη, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ενδέχεται να εξελιχτεί σε ονειρική... Ο ίδιος περνάει πολύ καλά τόσο στην πόλη όσο και στην ομάδα και δεν σκέφτεται τον εαυτό του κάπου αλλού. Τα χρήματα που παίρνει ακόμα δεν είναι πολλά, όμως όταν βγει από το ρούκι συμβόλαιό του, είναι βέβαιο ότι θα πάρει μέχρι και το τελευταίο σεντ που θέλει.

Η ωρίμανση θα τον απογειώσει

Ο Κάιρι Ίρβινγκ βγήκε εκτός εαυτού στον αγώνα που Μάρεϊ σταμάτησε στους 48 πόντους. Η συμπεριφορά του 21χρονου τον εξόργισε και μάλιστα ο σούπερ σταρ των Σέλτικς θα πληρώσει πρόστιμο για τις αντιδράσεις του... Παρ' όλα αυτά τόνισε ότι ο αντίπαλος του πρέπει να ωριμάσει. Και δεν έχει και πολύ άδικο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μάρεϊ χάνει το μυαλό του... Αν το βελτιώσει κι αυτό, έχει όλα τα προσόντα για να γράψει τη δική του ιστορία στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Και να μείνει στη μνήμη μόνο ως εκείνος ο τυφεκιοφόρος από τον Καναδά που «γάζωνε» στο ΝΒΑ...

Δείτε τον σε δράση:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ