19 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στόχος η εξαφάνιση του Eurocup!

Τη συμφωνία της FIBA με την εταιρεία GCBH LP είχε προαναγγείλει τους τελευταίους μήνες ο Μάκης Αγγελόπουλος μιλώντας ανεπισήμως σε δημοσιογράφους. Δύο φορές μάλιστα. Μία στην Πορταριά στις αρχές Σεπτέμβρη, στη διάρκεια της προετοιμασίας της ΑΕΚ, κι άλλη μία στις αρχές Νοέμβρη σε πηγαδάκι έξω από το ΟΑΚΑ. 

Άλλωστε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρωτεργάτες αυτού του deal μαζί με τον CEO του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνό, και έναν Έλληνα τραπεζίτη. Και μιλούσε με πολύ θερμά λόγια γι' αυτό και για τις δομικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στο χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η CCBH LP ανήκει επί της ουσίας στον Μπράιαν Μπέϊλι, ένα διακεκριμένο στέλεχος επί 25ετία της αγοράς των ιδιωτικών κεφαλαίων (και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, τη δεκαετία του 1990), και τον Κέβιν Τσουτζιχάρα, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ήταν ο CEO της Warner Bros, του πασίγνωστου επιχειρηματικού κολοσσού στο χώρο του αμερικάνικου θεάματος. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια διαφόρων επενδυτών. Κάποιοι από αυτούς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sportbusiness.com, έχουν κατά καιρούς επενδύσει και σε ομάδες του ΝΒΑ.

Η συμφωνία της GCBH LP με τη FIBA κινείται πάνω κάτω στο πλαίσιο της αντίστοιχης δεκαετούς συμφωνίας, που έχει συνάψει η Ευρωλίγκα με την εταιρεία IMG. Αφορά, δηλαδή, επένδυση σημαντικών κεφαλαίων, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας, ειδικά σε σχέση με την επικοινωνιακή προώθηση του BCL και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Η GCBH LP γίνεται συνεταίρος των ευρωπαϊκών λιγκών και της ULEB μέσω της εταιρείας FIBA Clubs Co, που θα διαχειρίζεται το BCL, ακριβώς όπως η IMG έχει γίνει συνεταίρος των clubs στην Ευρωλίγκα.

Και στόχος της είναι η "εξαφάνιση" του Eurocup.

Με τα χρήματα που θα ρίξει στο τραπέζι η GCBH LP, η FIBA προσδοκά ότι το Basketball Champions League θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό για τις ομάδες, που δεν έχουν υπογράψει δεκαετές εγγυημένο συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα, σε συνδυασμό και με το ότι τα αγωνιστικά κριτήρια συμμετοχής σε αυτό υπερέχουν έναντι οποιουδήποτε άλλου. Δηλαδή, αν μια ομάδα κερδίσει μέσω του εθνικού πρωταθλήματός της το δικαίωμα να παίξει σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα βρει στο BCL μια πολύ καλύτερη προοπτική, δεδομένου ότι τα χρήματα που θα μπορεί να βάλει στο ταμείο της είναι πλέον-μετά από αυτή τη συμφωνία-πολύ περισσότερα σε σχέση με το Eurocup.

Σήμερα τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Eurocup είναι πολύ μικρά και ουσιαστικά το μόνο δέλεαρ που δίνεται στις ομάδες είναι η προοπτική συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Αλλά κι αυτή με όρους που δεν είναι ιδιαίτερα συμφέροντες (μόνο αν παίξουν στον τελικό της διοργάνωσης και με μονοετές συμβόλαιο για την Ευρωλίγκα στην περίπτωση που τα καταφέρουν...).

Αν, λοιπόν, το BCL γίνει πολύ πιο ελκυστικό οικονομικά, στη FIBA εκτιμούν ότι θα προσελκύσει τις περισσότερες από τις ομάδες που σήμερα επιλέγουν το Eurocup. Και ως εκ τούτου, το Eurocup πρακτικά θα εξαφανιστεί. 

Αν συμβεί αυτό, το πλάνο του Μπερτομέου για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα μόνο μέσω Eurocup ουσιαστικά θα καταρρεύσει, αφού το BCL θα έχει αναδειχθεί σε δεύτερο πόλο. Επομένως θα πρέπει να γίνει άλλου είδους συζήτηση για το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και η Ευρωλίγκα αναγκαστικά θα μπει σε αυτή, αφού το πλάνο της δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ