11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οργανωνόμαστε ή… κλαιγόμαστε

Οι αλλαγές που έχει επιφέρει το νέο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας συνολικά στον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και κατ' επέκταση και στον τρόπο εκγύμνασής τους, εκ των πραγμάτων είναι πολύ μεγάλες. Οπως είχα αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν όταν ρωτήθηκα σχετικά με το θέμα, η πρώτη μέριμνα που πρέπει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια αυτής της σεζόν είναι να καταγραφούν όλα τα νέα δεδομένα και να γίνει η σύνοψη των βασικών παρατηρήσεων.

Πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς για παράδειγμα όσα λέμε για την αύξηση των τραυματισμών, να υπάρξει μελέτη του τύπου, του αριθμού, όλων των στοιχείων και να έχουμε μια πραγματική εικόνα.
Ολοι μιλάμε γι' αυτό το φαινόμενο, οι περισσότερες ομάδες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν παίζοντας παιχνίδια χωρίς κάποιους βασικούς τους παίκτες, αλλά θέλει λεπτομερή μελέτη το αν επλήγησαν κυρίως οι παίκτες με περισσότερη ώρα μέσα στο γήπεδο.


Ενα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται εύκολα είναι τα σκαμπανεβάσματα από πλευράς απόδοσης. Είναι εμφανή και συνηθισμένα, με ομάδες να κάνουν για παράδειγμα έναν εκπληκτικό μήνα και μετά κάποιες εβδομάδες "κοιλιά" και φυσικά είναι ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα το αντιμετωπίσουμε.


Για εμάς τους γυμναστές, ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε τα πλάνα λέει αφ' ενός να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφ' ετέρου να ελέγχουμε τον συνολικό όγκο της προπόνησης. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία, ώστε να κάνουμε αρκετή προπόνηση για να κρατιέται η ομάδα σε φόρμα, αλλά ταυτόχρονα μα μην υπερφορτώνουμε τους παίκτες γιατί έχουν και πολλά παιχνίδια, αλλά και πολλά ταξίδια.
Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να αναζητούμε όλο και περισσότερες λύσεις στην τεχνολογία, σε μεθόδους όπως τα gps και άλλα τέτοια, είναι αναπόφευκτο.


Αναφέρθηκα πριν στα ταξίδια, έναν παράγοντα που στρεσάρει πάρα πολύ τους παίκτες. Μιλάμε για ταξίδια σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, για παράδειγμα στο τελευταίο δικό μας με τον Παναθηναϊκό ταξιδέψαμε Πέμπτη βράδυ, παίξαμε Παρασκευή στις 10 και στις 2 τα ξημερώματα μπήκαμε στο αεροπλάνο για να είμαστε 7 το πρωί στο σπίτι μας. Και μετά από λίγες μέρες, μπορεί να έχεις νέο ταξίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το κομμάτι προσαρμόζονται οι ομάδες, βλέπουμε όλο και περισσότερες πτήσεις τσάρτερ να επιστρατεύονται.


Ενα άλλο κομμάτι στο οποίο ο γυμναστής πρέπει να δουλέψει ακόμα περισσότερο είναι το ατομικό με κάθε παίκτη. Να φτιάξει ένα λεπτομερές προσωπικό πρόγραμμα που θα αντανακλά τον χρόνο συμμετοχής του στην ομάδα, το ιστορικό τραυματισμών του και πάνω σε αυτά τα δεδομένα να χτίζεται το καθημερινό του πρόγραμμα για όλο το χρόνο.


Είναι ξεκάθαρο ότι οι ομάδες πλέον είναι καταδικασμένες να κινηθούν πιο επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα. Ξέρω ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις, όπως για παράδειγμα για την διεύρυνση των ρόστερ, αλλά εγώ θα επικεντρωθώ και θα επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες στο δικό μου κομμάτι, παρότι δεν είναι το μοναδικό που χρήζει αναπροσαρογής. Οπως λέει όμως ένα γνωμικό, αν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι σφυρί τότε όλά γύρω σου... σαν καρφιά τα βλέπεις.


Στα δικά μου μάτια, είναι μονόδρομος πλέον η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, αλλά και η ποιότητα της ενασχόλησης με τους παίκτες. Θα χρειαστούν περισσότεροι γιατροί, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές και ελπίζω πραγματικά να πάμε προς το επίπεδο του ποδοσφαίρου που μας έχει ξεπεράσει πολύ σε ερευνητικές μεθόδους, προπονητικά κέντρα.


Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη η προσπάθεια των παικτών αφού έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο όγκος, η ένταση και πάμε πια προς το μοντέλο του ΝΒΑ χωρίς όμως να έχουμε τις ανάλογες υποδομές και όλη την υποστήριξη. Είναι μονόδρομος λοιπόν να οργανωθούμε ή, αλλιώς θα υποφέρουμε και θα.. κλαιγόμαστε για το σύστημα το οποίο όμως πλέον γνωρίσαμε, ξέρουμε.


Πριν το ζήσουμε στην πράξη, όλοι είχαμε φανταστεί πώς μπορεί να είναι, αλλά... άλλο να το ζεις. Κι εγώ προσωπικά είχα μια εμπειρία από την εργασία μου στο κολλεγιακό, αλλά δεν ήταν σε τόσο μεγάλη διάρκεια. Μέσα στην πορεία εκ των πραγμάτων αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στον όγκο της προπόνησης, την ώρα που θα διαρκεί αλλά και το πόσο συχνά θα ξεκουράζουμε τους παίκτες, ακόμα και σε περιπτώσεις που κανονικά θα θέλαμε να τους κάνουμε προπόνηση.


Το άλλο αναπόφευκτο μέσα στις ομάδες θα είναι να δημιουργηθούν διαφορετικές... ομάδες. Εννοώ γκρουπ παικτών, για παράδειγμα σε εμάς από τους 15 άλλοι έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, άλλοι μοιράζονται συγκεκριμένο ανάπαιχνίδι και άλλοι δεν παίζουν παρά ελάχιστα, αλλά πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.


Θέλει διαφορετική διαχείριση στην αποκατάσταση είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης παικτών. Για παράδειγμα πρέπει την ημέρα του αγώνα αυτοί που δεν παίζουν να κάνουν κανονική προπόνηση, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν ήταν πιο αραιά οι αγωνιστικές ημέρες, τώρα όμως απαιτείται κανονικό πρόγραμμα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ