16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Τσικόπουλος στο basketa.gr : «Παντού δυνατός ο Πανερυθραϊκός»

Στον Πανερυθραϊκό φρόντισαν σωστά και μεθοδευμένα την επόμενη τους ημέρα, και έτσι μερίμνησαν από την περσινή σεζόν να δώσουν τα ηνία στον Δημήτρη Τσικόπουλο, ο οποίος από την φετινή σεζόν ασχολείται ενεργά με το τμήμα μπάσκετ, έχοντας ως κύριο μέλημα του να δει τον σύλλογο δυνατό σε όλα τα επίπεδα.

Ένας άνθρωπος με πολλές επαγγελματικές επιτυχίες, τεχνοκράτης, και όντας Διευθύνων Σύμβουλος της Navarino, έφερε άλλο αέρα στον σύλλογο των βορείων προαστίων, δημιουργώντας αρχικά ένα ρόστερ που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει, με τον ίδιο να έχει δηλώσει με σαφήνεια πως σε μια διετία θέλει να δει την ομάδα του στην Α2.

Ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρολεύκων», στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, μίλησε στο basketa.gr, θέλοντας να επικοινωνήσει τις σκέψεις του, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αναπτυξιακό τομές, στις ακαδημίες, τομέα που έκανε και τις σοβαρότερες επενδύσεις, και θέλει να τον δει να αποδίδει καρπούς.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επιθυμία του είναι να τροφοδοτηθεί η αντρική ομάδα από παίκτες της ακαδημίας, ξεδίπλωσε το πλάνο του για ιδιόκτητο και σύγχρονο γήπεδο, ενώ έδωσε την είδηση πως όλα τα φετινά παιχνίδια του Πανερυθραϊκού θα μεταδίδονται σε live streaming.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε στον Δημήτρη Χουχουλή, τον οποίο συνέκρινε σε μακροβιότητα με τον Άλεξ Φέργκιουσον, ευελπιστώντας ότι θα τον ξεπεράσει.

Ασχολείστε αρκετά χρόνια με τον Πανερυθραϊκό, πως και αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά ;

Η πρώτη μου ενασχόληση με την ομάδα ήταν ως γονέας, πριν από περίπου 8 χρόνια. Δεν κρύβω ότι αυτό που με έκανε να ασχοληθώ ενεργά ήταν το πάθος που έδειχναν οι άνθρωποι του Πανερυθραϊκού, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν να κρατήσουν την ομάδα ψηλά, χωρίς να έχουν πολλές βοήθειες σε οικονομικό επίπεδο. Οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό, τόσο σε επίπεδο της πρώτης ομάδας, αλλά και σε επίπεδο ακαδημιών.

Αυτό με έκανε να αγαπήσω τον κόσμο του Πανερυθραϊκού, και σε συνδυασμό με την παρουσία του υιού μου στην ομάδα, με έκανε να δεθώ με τον σύλλογο, και να συνεχίσω ώστε να ασχοληθώ πιο ενεργά. Έτσι, εφόσον ο σύλλογος έχει την ανάγκη, και εγώ έχω την δυνατότητα να βοηθήσω σε κάποια κομμάτια, ήταν ένα καλό πάντρεμα.

Στο κλείσιμο της σεζόν, και στη λεγόμενη buzzer beater day είχατε πει πως στόχος σάς είναι σε δύο χρόνια η ομάδα να βρεθεί στην Α2. Άρα γίνεται κατανοητό πως το μότο σας είναι η πορεία πρωταθλητισμού ;

Εμείς αρχικά έχουμε ως πρώτο μέλημα να δώσουμε ώθηση στα παιδιά των ακαδημιών μας. Από κάποια ηλικία και μετά, και ειδικά στα παιδικά και τα εφηβικά τμήματα θέλουμε να τους δίνουμε την δυνατότητα να κάνουν πρωταθλητισμό. Και στην αντρική ομάδα ακολουθούμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Θέλουμε οπωσδήποτε να την οδηγήσουμε στην Α2, που είναι το υψηλότερο ερασιτεχνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει να υπάρχει μια συνέχεια. Ελπίζουμε από του χρόνου να έχουμε δυνατή και την ομάδα Νέων, έτσι ώστε όλο το εγχείρημα να έχει μια συνέχεια, που θα καταλήγει είτε στην ομάδα που ευελπιστούμε πως θα αγωνίζεται στην Α2 ή σε κάποια άλλη ομάδα αυτού του επιπέδου. Ουσιαστικά στόχος μας είναι να παράγουμε παίκτες για το Ελληνικό μπάσκετ.

Άρα, αυτό που είχατε πει ότι θέλετε να δημιουργήσετε μια από τις καλύτερες ακαδημία μπάσκετ στην Ελλάδα , είναι το ουσιαστικό σας όραμα ;

Αυτό είναι το όραμα μου, αλλά και του συλλόγου, ξεκάθαρα. Για να αποσαφηνίσω δεν θέλουμε να μπούμε σε ανταγωνισμό σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και το Περιστέρι που δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο στις ακαδημίες. Εμείς θέλουμε να καταθέσουμε την δική μας πρόταση δίνοντας τρομερή έμφαση στην ακαδημία, παίρνοντας ένα παιδί ουσιαστικά από την κατηγορία του baby και θέλουμε να το εξελίξουμε δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποια από αυτά τα παιδιά να κάνουν και πρωταθλητισμό αλλά θέλουμε να κρατήσουμε και όλα τα παιδιά που αγαπάνε το μπάσκετ μέσα στα γήπεδα δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο και δυνατούς χαρακτήρες.

Εκείνο το σημείο που είχε κάνει εντύπωση ήταν το γεγονός ότι αναβαθμίσετε τον σύλλογο, φέρνοντας νέες τεχνολογίες, εισάγοντας καινοτομίες και κάνοντας συμφωνίες με σοβαρές εταιρείες του χώρου, δαπανώντας αρχικά χρήματα. Και αυτά προς αυτό το σκοπό ;

Ουσιαστικά αυξήσαμε τις διαθέσιμες ώρες των προπονήσεων κατά περίπου 50 %, το οποίο είναι μια πολύ μεγάλη καινοτομία. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι δεν έχουμε διαθέσιμο γήπεδο για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη, έπρεπε να νοικιάσουμε, κάτι που από μόνο του είναι μια επένδυση. Αποφασίσαμε, και ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών, πως σε κάθε ηλικιακό γκρουπ θα έχουμε ακόμη και δύο τμήματα, ενώ και ο αριθμός των παιδιών σε κάθε γκρουπ να είναι ο κατάλληλος, ώστε να μπορεί να γίνεται η καλύτερη δυνατή προπόνηση. 

Προσθέσαμε επίσης την ατομική εκγύμναση που γίνεται σε όλους τους αθλητές από το παιδικό και πάνω, γιατί όπως γίνεται κατανοητό, και για όποια παιδιά το επιθυμούν, για να μπορέσει να βελτιωθεί ένας αθλητής θα πρέπει να κάνει πράγματα και εκτός παρκέ,και  συγκεκριμένα στο γυμναστήριο για όλο το χρόνο.

Επίσης κάναμε μια συμφωνία με την Hudl η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε πολύ καλύτερα, τις φάσεις, τα στατιστικά και τα video του κάθε αθλητή που έχουμε από τους αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο ο προπονητής του κάθε τμήματος θα έχει μια πλήρη εικόνα του κάθε αθλητή, και πιστεύουμε πως αυτό το εργαλείο θα συμβάλει στην εξέλιξη των παικτών μας.

Ωστόσο αυτή την μεγάλη προσπάθεια και επένδυση που γίνεται θα πρέπει να την επικοινωνήσετε, πως δουλεύετε σε αυτή την κατεύθυνση ;

Σαφέστατα, και θα κάνουμε και άλλες επενδύσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε μια γειτονιά, η οποία να λέμε την αλήθεια δεν είναι και από τις πιο μεγάλες της Αττικής, είμαστε ουσιαστικά κομμάτι της Κηφισιάς η οποία ωστόσο έχει πολλά σωματεία από μόνη της. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά, ανιδιοτελώς, χωρίς να θέλουμε να κερδίσουμε, αντίθετα θα έλεγα είναι το ψώνιο μας.

Την ίδια μέρα είχατε αναφερθεί και στο μεγάλο πρότζεκτ της δημιουργίας ενός σύγχρονου γηπέδου, παρουσιάζοντας μάλιστα και μια μακέτα με το πως θα θέλατε να είναι η τελική μορφή του. Πως προχωράει αυτό ;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό, υπάρχουν στην Ερυθραία δυο χώροι δημόσιοι που θα μπορούσαν να γίνουν γήπεδα. Μάλιστα πολύ σύντομα θα έχουμε ένα ραντεβού με τον Δήμο, και τον Δήμαρχο, ο οποίος εκλέχθηκε εκ νέου, και έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει, για να πιέσουμε λίγο προς αυτή την κατεύθυνση,. Προσπαθούμε να βάλουμε χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση αυτό το πλάνο καθυστερήσει υπερβολικά ή αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να γίνει και ουσιαστικά καθόμαστε και κυνηγάμε την ουρά μας, τότε θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτική επένδυση, όπου εκεί θα έχουμε το δικό μας γήπεδο, και δεν θα το μοιραζόμαστε με τον Δήμο, αλλά θα είναι καθαρά δικό μας. 

Άρα με δικό σας γήπεδο, και όλες αυτές τις καινοτομίες, γιατί όχι η ομάδα να βρεθεί στην Α1 ;

Για να μιλήσω με αλήθειες, δεν είμαι 100 % γνώστης το τι παίζει στην Α1, αλλά όσο προχωράς μαθαίνεις. Παράγοντας που είναι στην μεγάλη κατηγορία, μου είπε ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη και φυσικά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι και να μας συμβεί δεν είμαστε η ομάδα που της αρέσει η ιδέα να βρει πέντε Αμερικάνους και να αγωνιστεί με βάση αυτή τη λογική. Μας αρέσει όπως ανέφερα το τοπικό στοιχείο, και σε βάθος χρόνου θέλουμε να τροφοδοτείται η πρώτη ομάδα από ένα μεγάλο ποσοστό δικών μας παιδιών. Αλλιώς χάνεις την ταυτότητα σου, γίνεσαι μια ομάδα επαγγελματική , και χάνεις τον σκοπό για τον οποίο ξεκίνησες, που είναι η ανάπτυξη της ακαδημίας.

Πως βλέπετε την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας ;

Το πρώτο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας είναι οι γονείς των παιδιών, που είναι οι καλύτεροι μας φίλαθλοι, έχουμε ένα γκρουπ οργανωμένων φιλάθλων, και έχουμε παραδοσιακούς οπαδούς που ακολουθούν χρόνια την ομάδα. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε το κοινό μας, ενώ θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση να προβάλουμε όλους τους φετινούς μας αγώνες σε live streaming, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι φίλοι της ομάδας εντός αλλά και εκτός χώρας να παρακολουθήσουν, αλλά και να μεγαλώσουμε όπως είπα το κοινό μας, τους υποστηρικτές μας, είναι ουσιαστικά απαραίτητο.

Βασική προϋπόθεση είναι να βρούμε ακόμη περισσότερους σπόνσορες. Αυτό που ουσιαστικά θέλουμε ως Πανερυθραϊκός είναι η ομάδα στο μέλλον να έχει την δυνατότητα να κινείται και μόνη της, και να μην βασίζεται για παράδειγμα στον έναν χρηματοδότη. Αυτό θα γίνει με την εξάπλωση του συλλόγου προς κάθε κατεύθυνση.

Πως βλέπετε την κατάσταση στο μπάσκετ στο διάστημα που ασχολείστε ;

Τώρα μαθαίνω από μέσα το πως λειτουργούν οι κατηγορίες. Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης τόσο σε οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά κομμάτια. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες είναι ένα προϊόν που το παρακολουθεί πολύς κόσμος, και μπορούμε όλοι που εμπλεκόμαστε να καταθέσουμε προτάσεις ώστε για να το κάνουμε καλύτερο. Επίσης, πιστεύω ότι οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν πράγματα μέχρι το σημείο που μπορούν τα υλοποιήσουν, ώστε τα παιδιά που ασχολούνται και αγωνίζονται σε ημι-επαγγελματικό επίπεδο να είναι τακτοποιημένα. και να σκέφτονται πως θα παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό μέσα στο γήπεδο. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ, είναι πως σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να πράττουμε όπως γινόταν και πριν στον Πανερυθραϊκό, ότι εμείς θα είμαστε εντάξει στο 100 % απέναντι σε όλους συνεργάζονται με τον σύλλογο μας.

Είκοσι χρόνια Δημήτρης Χουχουλής…

Δεν είναι τυχαίο, είναι λίγοι οι προπονητές σε όλο τον πλανήτη που έχουν καθίσει σε μια ομάδα τόσα πολλά χρόνια. Εγώ τον συγκρίνω με τον Άλεξ Φέργκουσον που έμεινε 27 χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και ελπίζουμε να μείνει πολλά περισσότερα χρόνια γιατί είναι ψυχή και κομμάτι της ομάδας. Δεν το λέω επειδή είναι μόνο ο προπονητής, αλλά επειδή είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος τέτοιος. Πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του.

Τέλος, τι περιμένετε από το φετινό πρωτάθλημα και τι από την ομάδα σας, έχοντας επενδύσει και δημιουργήσει ένα πολύ καλό ρόστερ ;

Η ευχή είναι να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς, και να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Θέλουμε να δούμε ωραίο μπάσκετ, όπως το έχουμε φανταστεί. Αν γίνουν τα δυο πρώτα, πιστεύω θα τερματίσουμε ψηλά στον πίνακα της βαθμολογίας, και θα έρθουμε πιο κοντά στον τελικό μας στόχο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ