18.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Α’ ΕΣΚΑ : Το πρωτάθλημα της δεκαετίας

Στην αρένα μπαίνουν σήμερα (30/9) οι 14 μονομάχοι της Α' ΕΣΚΑ, σε ένα πρωτάθλημα που αναμένεται να είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών.

Οι περισσότερες ομάδες έχουν εμπλουτίσει τα ρόστερ τους με παίκτες Εθνικών κατηγοριών, και το μόνο βέβαιο είναι πως οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας είναι δυνατότερες από ομάδες της Γ' Εθνικής.

Ξεχωρίζουν οι βαριές φανέλες της Νήαρ Ήστ και της Δάφνης, οι οποίες δίνουν μια διαφορετική λάμψη στο πρωτάθλημα. Φυσικά υπάρχουν οι πολύ δυνατές, Πεύκη και Πικέρμι, ενώ και η Νίκη Αμαρουσίου με την Αγία Παρασκευή συγκαταλέγονται στις έμπειρες ομάδες της κατηγορίας.

Διαβάστε αναλυτικά το αφιέρωμα του basketa.gr στο πρωτάθλημα που μόλις ξεκινάει.

Α΄ΕΣΚΑ
1η αγωνιστική :

Πεύκη - ΟΚΑ Μεσογείων (19:45)
Νίκη Αμαρουσίου - Πικέρμι (21:00)
Νήαρ Ήστ - Ηλιούπολη (21:00)
Δάφνη - Νέα Ιωνία (21:30)
Απόλλωνας Σμύρνης - Αγία Παρασκευή (21:30)
ΓΣ Κηφισιάς - Πολυνίκης Αγ.Βαρβάρας (21:30)
Άγιοι Ανάργυροι - Γαλάτσι (21:45)

ΝΙΚΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Προπονητής : Τάσος Νικητόπουλος (αντικατέστησε τον Παναγιώτη Ζωντό)

Έδρα : Νέο κλειστό Γυμναστήριο Κοκκινιάς 

Δυναμικό : Παρέμειναν στην ομάδα οι βασικοί πρωταγωνιστές της περσινής πορείας όπως οι Κυπριτζόγλου, Ζέρβας, Πολυμενάκος, Βογιατζής, Τσέκενης και  Κοντογιάννης, ενώ ενισχύθηκε με τους εξαιρετικούς Γεωργακόπουλο (Πεντέλη) και Τασιόπουλο (ΚΑΟ Κορίνθου), και τους ταλαντούχους νεαρούς Πρόφκα - Βισνιέφσκι.

Στόχος : Η Αυλίδα της χάλασε τα σχέδια. Μέχρι τελευταία στιγμή στο Μαρούσι περίμεναν να βρεθούν στην Γ' Εθνική μέσω ανακατάταξης, ενώ πέρυσι η Νίκη έχασε την άνοδο από τον ΑΟΚ Χαλανδρίου στον τελικό των πλέι οφς. Δεύτερη σεζόν στην κατηγορία, και μόνο η παρουσία του coach Νικητόπουλου στον πάγκο της δείχνει τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την άνοδο στις Εθνικές κατηγορίες.

ΠΕΥΚΗ

Προπονητής : Μάριος Δεσποτάκης (αντικατέστησε τον Άρη Καλλιά)

Έδρα : Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκης Β

Δυναμικό : Ομάδα με δυο ισάξιες πεντάδες δημιούργησαν στα βόρεια προάστια. Παρέμειναν οι Φιλιππόπουλος, Κορρές, Καραθανασόπουλος, Ανδρουλάκης, Δρικόγιας ενώ αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι Κυριακόπουλος (Αιγάλεω), Κορκοσούρας (Γαλάτσι), Αποστολίδης (Δούκας), Χριστόδουλος (Ιωνικός ΝΦ), Υφαντή (Πικέρμι).

Στόχος : Η Πεύκη έχυσε την καρδάρα στα περσινά πλέι οφς, και παρότι είχε πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς, ήταν η πρώτη ομάδα που έπεσε θύμα του ΑΟΚ Χαλανδρίου. Ομάδα πλήρεις σε όλες τις θέσεις και με εξαιρετικό προπονητή, ο οποίος έχει ξανά κάνει την ίδια διαδρομή με την Δάφνη Δαφνίου, φαντάζει από τα μεγάλα φαβορί για την άνοδο.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Προπονητής : Λευτέρης Πατρινός (αντικατέστησε τον Νίκο Χατζηπανηγύρη)

Έδρα : Κλειστό Νέας Ιωνίας Α

Δυναμικό : Ολική ανανέωση σε σχέση με την περσινή σεζόν. Παρέμειναν οι Σώμος και Μαυρίδης, ενώ αποκτήθηκαν οι ποιοτικοί Βαρνάβας (ΕΦΑΟΖ), Ντιφαντής και Τσιρόπουλος (ΑΣ Πέρα), Σταμάτης (Νίκη Αμαρουσίου) και οι νεαροί Τσακίρης και Λαμπρόπουλος.

Στόχος : Ο Λευτέρης Πατρινός αναβαθμίστηκε σε πρώτο προπονητή, με τη Νέα Ιωνία να φτάνει πέρυσι στα πλέι οφς, αλλά να χάνει τον τελικό, αν και είχε πλεονέκτημα έδρας, από τη Νίκη Αμαρουσίου. Μεταβατική σεζόν μετά την ανανέωση, πρώτος στόχος φαντάζει μια καλή πορεία, και ένα καλό πλασάρισμα.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Προπονητής : Παναγιώτης Σαββάτης (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Ηλιούπολης Α

Δυναμικό : Μετά από χρόνια άλλαξε ο σταθερός κορμός, με τον έμπειρο coach Σαββάτη να δημιουργεί τη δική του ομάδα. Έτσι παρέμειναν ο Σπανός ενώ επέστρεψε δυνατός από τραυματισμό ο σέντερ Καρακώστας. Στην ομάδα ήρθαν οι αξιόλογοι Μιχαηλίδης (Υπεροχή Εξαρχείων) και Πούλης (ΑΟΚ Χαλανδρίου).

Στόχος : Σκληρή ομάδα με πολυετή παρουσία στα μονοπάτια της ΕΣΚΑ, ξέρει τα κατατόπια. Μεταβατική σεζόν, αλλά από την σπουδαία νίκη απέναντι στη δυνατή Δάφνη στο κύπελλο, έδειξαν πως θα αποτελέσουν σταθερή δύναμη στη κατηγορία.

ΓΑΛΑΤΣΙ

Προπονητής : Μάκης Κουμαράς (συνεχίζει)

Έδρα : ΔΑΚ Γαλατσίου

Δυναμικό : Ενισχυμένο εμφανίζεται τη φετινή σεζόν το Γαλάτσι, το οποίο δίπλα στον δυνατό κορμό των Μπαλαμπάνη, Γιαννάκη, Πολυδώρου και Παπαδόπουλου έβαλε τους Μάγκο, Λίτσο, Λιάπουρη, Τσίρο, Χριστοφάκη και Κεφαλά.

Στόχος : Μετά την επιστροφή στην Α΄ΕΣΚΑ και την περσινή αναγνωριστική σεζόν, το Γαλάτσι θέλει να κάνει ένα παραπάνω βήμα, και έτσι κάνοντας σημαντικές μεταγραφές, και κρατώντας τον βασικό του κορμό, θέλει να χτυπήσει την πόρτα των πλέι οφς.

ΟΚΑ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Προπονητής : Νίκος Χασιώτης (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Μαρκοπούλου

Δυναμικό : Όπως πάντα η ομάδα της Ανατολικής Αττικής στηρίζεται στο σύνολο της, και έτσι δίπλα στους έμπειρους Τσίρο, Παπακωνσταντίνου, Πανταζή, Κεσκινίδη και Σιδέρη, ήρθε η επιστροφή των Ατζαμόγλου (έλειπε στο εξωτερικό), Πλέστη, ενώ και ο Σουλιώτης πλέον ξεμπέρδεψε με τις υποχρεώσεις του στην Πάτρα.

Στόχος : Ο Αμύντας της ΕΣΚΑ, στηρίζεται στον ίδιο προπονητή, και στον σταθερό κορμό του, τον οποίο χτίζει αρκετά χρόνια. Καλό κλίμα, εξαιρετικό δέσιμο και χημεία, και ρεαλιστικός στόχος η είσοδος στην πρώτη πεντάδα.

ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Προπονητής : Ηλίας Στρατικόπουλος (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Αγίας Βαρβάρας

Δυναμικό : Μπορεί να έχασε δυο κομβικούς παίκτες (Βαμβακίδης - Δουρουντούς), αλλά κατάφερε να πείσει τον Τσακιρίδη να επιστρέψει στην ενεργό δράση, ενώ αποκτήθηκε και ένας παίκτης για την ρακέτα, ο Λοίζος. Παρέμειναν οι Τσοχονελίτζε, Πατάτας, Μόρφος, Λίβανος και Θεοδωρίτσης, ενώ την ευκαιρία θα πάρουν και οι ταλαντούχοι Πολιτόπουλος και Παπαδόπουλος.

Στόχος : Για μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2011 τα άλματα που έχει κάνει είναι τεράστια, ενώ με πρωτάθλημα ισοδυναμεί η περσινή παραμονή, στην πρώτη της σεζόν στην Α' ΕΣΚΑ. Ο coach Στρατικόπουλος δημιούργησε μια ομάδα με την δική της αναπτυξιακή φιλοσοφία και το μικρότερο μέσο όρο στην κατηγορία. Στόχος το ελκυστικό μπάσκετ, και η γρήγορη παραμονή. Ομάδα που αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει.

ΓΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Προπονητής : Νίκος Μπιλάλης (συνεχίζει)

Έδρα : Ζηρίνειο

Δυναμικό : Λίγες οι προσθήκες για την ομάδα των Βορείων προαστίων, η οποία θα στηριχθεί στον βασικό της, αχώριστο κορμό Έτσι, συνεχίζουν οι Παναγιώτου, Λαμπρόπουλος (περσινός πρώτος σκόρερ της Α' ΕΣΚΑ), Βογιατζόλου, Τριποδάκης και Κ.Μπιλάλης, ενώ αποκτήθηκαν οι Παπαδημητρίου (Τυφώνας) και Λαουρδέκης.

Στόχος : Φοβερή μπασκετική «συμμορία» έχει δημιουργήσει ο coach Μπιλάλης, η οποία είναι ικανή να προβληματίσει κάθε αντίπαλο, και θα στηριχθεί στην χημεία και την αθλητικότητα της. Βασικός στόχος η σωτηρία, και γρηγορότερα από την περσινή σεζόν, που ήρθε την τελευταία αγωνιστική.

ΠΙΚΕΡΜΙ

Προπονητής : Κυριάκος Πουλίδης (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Γήπεδο Διώνης

Δυναμικό :  Μεταγραφές που αντιστοιχούν σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών πραγματοποίησε το νεοφώτιστο Πικέρμι. Έτσι, δίπλα στους ποιοτικούς Μελά, Σημαιόπουλο και Καπετάνο προστέθηκαν και Κρητικός (Άρης Νικαίας) και Γεωργούτσος (Άρης Θήβας). Ποιοτικές λύσεις θα δώσουν οι έμπειροι Καδηγιαννόπουλος και Παπαποστόλου.

Στόχος : Ανερχόμενη δύναμη. Η ομάδα από τα Μεσόγεια, μέσα σε τρία χρόνια βρίσκεται από την Δ' ΕΣΚΑ στην Α' ΕΣΚΑ, και θέλει να κυνηγήσει νέα άνοδο. Το ρόστερ είναι ποιοτικό, το κλειστό μαζεύει κόσμο, δημιουργώντας μια δυνατή έδρα, και σίγουρα η ομάδα του coach Πουλίδη θα διεκδικήσει μια θέση στα πολύ ψηλά του βαθμολογικού πίνακα.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ

Προπονητής : Τόλης Καρνέσης (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Γήπεδο Νήαρ Ηστ - Καισαριανή

Δυναμικό :  Τον κορμό που πέτυχε την περσινή άνοδο κράτησε η Νήαρ Ήστ, με τον Κουπίδη να είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα όλης της κατηγορίας. Συνεχίζουν οι Χατζηκωστής, Μούγιος ενώ αποχώρησε ο Μελεούνης. Αποκτήθηκαν οι χρήσιμοι Μόκκας, Ρουμπέας και Σαρακασίδης.

Στόχος : Περνάμε στις βαριές φανέλες της κατηγορίας, με την πρώτη να είναι οι «ερυθρόλευκοι» της Καισαριανής. Με προπονητή τον διαχρονικό Τόλη Καρνέση η Νήαρ Ήστ ξεπέρασε την περσινή τιμωρία, και αν και έπαιξε όλα της τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, επανήρθε μετά από τρία χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Μια τέτοια ομάδα, με πολύ δυνατή έδρα, δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό στόχο την επάνοδο στις Εθνικές κατηγορίες.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Προπονητής : Νίκος Μηλιωρίτσας - Γιάννης Φασουλόπουλος (συνεχίζουν)

Έδρα : Κλειστό Γυμναστήριο Αγίων Αναργύρων

Δυναμικό : Μπορεί ο ηγέτης της νεοφώτιστης ομάδας, Γκινούτσης να αποχώρησε από την ενεργό δράση, αλλά και τη φετινή περίοδο θα παρουσιάσει ένα κράμα έμπειρων και νεαρών αθλητών. Στην πρώτη γραμμή παραμένουν οι Αθανασάκης, Χαραλάμπους, Καπετάνιος, Χανιώτης, ενώ σημαντική προσθήκη είναι αυτή του Πολυχρονόπουλου (ΦΕΑ).

Στόχος : Επικίνδυνη ομάδα. Η ομάδα των Μηλιωρίτσα- Φασουλόπουλου έχει τα φόντα να αποτελέσει μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της κατηγορίας, στηριζόμενη φυσικά στην ομοιογένεια της. Πρώτος στόχος δεν μπορεί φυσικά να είναι άλλος από την σωτηρία.

ΔΑΦΝΗ

Προπονητής : Δημήτρης Λιόγας (αντικατέστησε τον Πέτρο Καραμπά)

Έδρα : Κλειστό Γυμανστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος»

Δυναμικό : Ισχυρός θα παρουσιαστεί ο ΑΟ Δάφνης, ο οποίος κράτησε το σημαντικό μέρος του βασικού του κορμού (Καρυστινός, Μανσαράι, Βίτσος, Αναγνώστου), ενώ τεράστια υπέρβαση ήταν η απόκτηση του Φωτίου (Παγκράτι). Στην ομάδα ήρθαν και οι Μαντζούρος, Τηλιόπουλος.

Στόχος : Το έτερο τεράστιο όνομα της κατηγορίας. Η οικογένεια Τζιβελέκα κατάφερε να ξανά βάλει τον μπασκετικό χάρτη το brand name της Δάφνης, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αντικατάσταση του προπονητή των ανόδων, Πέτρο Καραμπά από τον σπουδαίο Δημήτρη Λιόγα, στις αρχές Σεπτέμβρη. Χαμηλός μέσος όρος ηλικίας, αθλητικότητα, και φυσικά στόχος μια ακόμη σερί άνοδος, και επιστροφή στις Εθνικές κατηγορίες.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Προπονητής : Νίκος Χατζηπανηγύρης  (συνεχίζει)

Έδρα : Κλειστό Γυμναστήριο Κοντόπευκου

Δυναμικό : Μια εντελώς νέα ομάδα χτίστηκε στο Κοντόπευκο, με τους ποιοτικούς Καρτέρη, Σιλιτζήρη, Ζερβό, Αγόρη, Παππά, Άρχο να ξεχωρίζουν στην μεταγραφική σκακιέρα.

Στόχος : Η ΚΑΠ βρίσκεται σε κατάσταση ανασύνταξης, και έτσι έδωσε εκ νέου το χρίσμα στον ιδανικό άνθρωπο, τον Νίκο Χατζηπανηγύρη, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ψυχοσύνθεση της, έχοντας βρεθεί μαζί της στο παρελθόν και στο πρωτάθλημα της Α2. Ο πολύπειρος τεχνικός και γνώστης της Α' ΕΣΚΑ, έφερε στην ομάδα παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα της ή που γνωρίζει, και έχει ως στόχο την άμεση επιστροφή στις Εθνικές κατηγορίες.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Προπονητής : Γιάννης Ψυχογιόπουλος (αντικατέστησε τον Χρήστο Ασημακόπουλο)

Έδρα : Κλειστό Απόλλωνα Σμύρνης - Ριζούπολη

Δυναμικό : Αρκετές οι αλλαγές στην «Ελαφρά ταξιαρχία», η οποία ωστόσο έχασε τον ηγέτη της, τον Νίκο Μακρή. Παρέμειναν οι Μουρίκης, Οικονομάκης, Καλπάκης, Δαουτάκος, ενώ επέστρεψε ο εξαιρετικός, αλλά προερχόμενος από απραξία Πάντσιος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με επιτυχίες της Αθηναϊκής ομάδας. Αποκτήθηκαν οι Λέπουρης (Μελίσσια), Ρεντίφης (Νήαρ Ηστ), Παπαδημητρίου (Πανερυθραϊκός), Κουντούρης (Πανερυθραϊκός), Ουέντε Μπος (ΑΕΝΚ) και Παπαδημητρίου (Πεύκη).Πολύτιμες λύσεις αναμένεται να δώσει και ο πολύπειρος, Σκούταρης.

Στόχος : Αρχικό μέλημα είναι να γίνει ομάδα, διαθέτοντας μια σειρά καινούργιων παικτών, ενώ ως στόχο δεν θα μπορούσε να έχει κάτι άλλο από την παραμονή.

*Ευχαριστούμε τον Θοδωρή Βαρυπάτη για την πολύτιμη βοήθεια του ώστε να βγει το συγκεκριμένο αφιέρωμα



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ