18.3 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Όπως παλιά, βασίλισσα ξανά! (vids)

Πενήντα χρόνια μετά το έπος στο Καλλιμάρμαρο η ΑΕΚ γράφει μια νέα ολόχρυση σελίδα στην ιστορία της! Στο Στρασβούργο έφερε την πιο γλυκιά ισοπαλία που έχει φέρει ποτέ (83-83), καθώς δεν επέτρεψε στη Στρασμπούρ να καλύψει το +9 του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ και κέρδισε με το σπαθί της μια θέση στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Ένα φάιναλ φορ, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο ΟΑΚΑ κι εκεί πια η Ένωση θα έχει τη χρυσή ευκαιρία να στεφθεί ξανά βασίλισσα της Ευρώπης κατακτώντας το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της! Η ΑΕΚ πέτυχε αυτό που ήθελε χωρίς να παίξει σπουδαίο επιθετικό μπάσκετ, έκανε όμως δύο βασικά πράγματα καλά: έλεγξε το ρυθμό και έπαιξε καλή άμυνα όταν χρειαζόταν με παίκτη-κλειδί σε αυτό τον τομέα στο δεύτερο ημίχρονο τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε απόλυτα στο πρώτο δεκάλεπτο, επειδή έκανε άριστα ένα πράγμα: έλεγξε το ρυθμό. Σταμάτησε εντελώς το transition της Στρασμπούρ (δέχθηκε μόνο ένα καλάθι από τον Ράιτ στο ανοικτό γήπεδο) και είχε πολύ καλή παρουσία στο πέντε εναντίον πέντε παιχνίδι, που σωστά επέλεξε να παίξει για να κόψει τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων και να τους αγχώσει. Η μπάλα κυκλοφορούσε σωστά, με αποτέλεσμα ο Χάντερ να δίνει πολλές λύσεις μέσα στη ρακέτα, ενώ οι Χάρις, Λαρεντζάκης βοηθούσαν όποτε χρειαζόταν και ο Τζέιμς έκανε μεστό παιχνίδι. Στην άμυνα το μόνο σημαντικό πρόβλημα ήταν ο Λαμπεϊρί, που κράτησε όρθια τη Στρασμπούρ με το μακρινό του σουτ, ενώ ο Μπίλαν ξεκίνησε φουριόζος, αλλά στη συνέχεια αναχαιτίστηκε. Η πολύ καλή περιφερειακή άμυνα εξουδετέρωσε το σχήμα με τους τρεις κοντούς των γηπεδούχων (Μποστ, Ράιτ, Λόγκαν) και κάπως έτσι η Ένωση προηγήθηκε με 14-7 και έκλεισε το δεκάλεπτο μπροστά με 20-16.

Στη δεύτερη περίοδο, ωστόσο, εμφανίστηκαν ζητήματα. Μετά τις αλλαγές του Σάκοτα, η ΑΕΚ έχασε το καθαρό μυαλό στην επίθεση και την καλή κυκλοφορία της μπάλας, με αποτέλεσμα να αρχίσει τις ατομικές ενέργειες., ενώ και η άμυνά της άρχισε να μπάζει. Χάθηκαν κάποια επιθετικά ριμπάουντ, ο Ίνγκλις προκάλεσε προβλήματα με τη δράση του, οι Ράιτ και Λόγκαν έγιναν πιο δραστήριοι, ο Μπίλαν βρήκε χώρο στη ρακέτα και έκανε ζημιά και η Στρασμπούρ δοκίμασε να αντεπιτεθεί. Με σερί 11-2 μεταξύ 13' και 17' προηγήθηκε με 32-27, βάζοντας για λίγο και τον κόσμο στην εξίσωση, όμως η ΑΕΚ διατήρησε την ψυχραιμία της "παγώνοντας" και πάλι τις εξέδρες του κατάμεστου Rhenus Sport. Με ατομικές ενέργειες αρχικά του Χάρις, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια του Κέβιν Πάντερ, η Ένωση όχι μόνο δεν επέτρεψε στη Στρασμπούρ να ξεφύγει, αλλά ξαναπέρασε μπροστά και στο ημίχρονο το σκορ ήταν 37-35 υπέρ της. Το βασικό για την Ένωση ήταν ότι είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλά το ρυθμό του αγώνα κι έτσι τα όποια άλλα προβλήματα αντιμετώπισε δεν την έκαναν να χάσει το έλεγχο.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει το ρυθμό, όμως ο Χάντερ την έβαλε σε μπελάδες, υπό την έννοια ότι έκανε δύο ανόητα φάουλ κι ένα ακόμα πιο ανόητο αντιαθλητικό, με τα οποία όχι μόνο φορτώθηκε με 4 φάουλ και αποσύρθηκε, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα ώστε από πολύ νωρίς η Στρασμπούρ να εκτελεί βολές. Με αυτές τις βολές κατά κύριο λόγο οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά με 49-45 στο 25', αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΑΕΚ ήταν πως δεν λειτουργούσε καθόλου καλά η επίθεσή της. Ο Γκριν είχε πολλές κακές αποφάσεις και... χαντάκωσε πολλές επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του, ο Χάρις εγκλωβίστηκε στην άμυνα της Στρασμπούρ και κόλλησε, η μπάλα δεν έμπαινε στη ρακέτα κι έτσι η Ένωση ξέμεινε από λύσεις. Στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Μποστ βρήκε το χέρι του έξω από τη γραμμή των 6.75. και πήρε τη σκυτάλη από τον Μπίλαν φέρνοντας τη γαλλική ομάδα δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου για πρώτη φορά σε απόσταση βολή από το -9 (55-47).

Μετά το τάιμ άουτ του Σάκοτα, πάντως, η ΑΕΚ αντέδρασε υποδειγματικά. Έβγαλε δύο εξαιρετικές επιθέσεις με τον Πάντερ (γκολ φάουλ) και τον Ντούσαν Σάκοτα, μείωσε άμεσα 55-52 και... έσπασε τα νεύρα των γηπεδούχων, που είδαν για μια ακόμα φορά ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να καλύψουν αυτό το +9. Η Ένωση διατήρησε την ψυχραιμία της ως το τέλος της περιόδου, η οποία έληξε με 59-56 υπέρ της Στρασμπούρ χάρη σε ένα καλάθι του Γκριν.

Στην τελευταία περίοδο η ΑΕΚ συνέχισε να παίζει άσχημα στην επίθεση, καθώς ο Γκριν είχε προσβληθεί από το σύνδρομο του ήρωα κι έκανε τη μια επιπολαιότητα μετά την άλλη, όμως παράλληλα εξακολουθούσε να κάνει δύο σημαντικά πράγματα καλά. Έλεγχε το ρυθμό αποτρέποντας το transition των γηπεδούχων και έλεγχαν τα ριμπάουντ. Έτσι, δεν έβαζαν μεν μπροστά, αλλά δεν έτρωγαν κιόλας πίσω. Η συμβολή του Μαυροειδή στην άμυνα πάνω στον Μπίλαν ήταν κρίσιμη, ενώ άλλο τόσο καθοριστική ήταν η άμυνα που έπαιζε ο Βασιλόπουλος, ο οποίος πολλές φορές θύμιζε... λίμπερο "καθαρίζοντας" ακόμα και στα ριμπάουντ. Μετά το 35' η Στρασμπούρ έγινε ακόμα πιο πιεστική, ωστόσο το προβάδισμά της δεν μπορούσε να μεγαλώσει πέραν των 3-5 πόντων, καθώς και η ΑΕΚ έβγαζε καλές άμυνες, αλλά και η γαλλική ομάδα έχανε αρκετά εύκολα σουτ.

Κι ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν αυτός που έκοψε τα πόδια των παικτών της Στρασμπούρ. Με δύο συνεχόμενα μεγάλα τρίποντα έκανε το σκορ 71-70 δυόμισι λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, σε ένα σημείο που η Στρασμπούρ έκανε την ύστατη προσπάθεια να πιέσει, να ανεβάσει το ρυθμό και να κάνει την ανατροπή. Αντ' αυτού, είδε το +5, που είχε ως τότε, να πέφτει μόλις στο +1 και καθώς τα χρονικά περιθώρια στένεψαν, την... έφαγε το άγχος. Ο Λαμπεϊρί με ένα τρίποντο έδωσε πρόσκαιρα ελπίδες στη Στρασμπούρ κάνοντας 1'.43'' πριν από το τέλος το 75-70, όμως μετά το τάιμ άουτ του Σάκοτα ο Γκριν έβαλε ένα ακόμα τρίποντο, εξιλεώθηκε για όλες τις προηγούμενες κακές ενέργειές του και ουσιαστικά υπέγραψε την πρόκριση της ΑΕΚ στο φάιναλ φορ. Τα τρίποντα που έβαλαν ο Λόγκαν και ο Ράντολφ στη συνέχεια δεν είχαν αντίκρισμα, διότι οι παίκτες της ΑΕΚ διαχείριστηκαν σωστά το χρόνο, έβαλαν τις βολές και ο Κέβιν Πάντερ με τρίποντο στην εκπνοή έβαλε το κερασάκι στην τούρτα ισοφαρίζοντας και δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των πανηγυρισμών! Η ΑΕΚ θα διεκδικήσει την κούπα του BCL και οι παίκτες της έγιναν ένα κουβάρι, μαζί με τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον υπόλοιπο πάγκο, μόλις ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας για τελευταία φορά...

O ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ: Η ΑΕΚ είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με κορυφαίο τον Πάντερ, που σκόραρε 18 και περνά αναμφισβήτητα στη λίστα με τους διακριθέντες, όμως η άμυνα τής έδωσε την πρόκριση και σε αυτό το κομμάτι μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ένας παίκτης που σκόραρε μόλις 2 πόντους. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είχε ρόλο-κλειδί στο δεύτερο ημίχρονο στα μετόπισθεν, μάζεψε και 5 ριμπάουντ και ήταν αυτός που επέτρεψε στην Ένωση να διατηρήσει την αμυντική συνοχή της και να μη χάσει σε κανένα σημείο τον έλεγχο του αγώνα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ έχασε 11 αμυντικά ριμπάουντ, ενώ η Στρασμπούρ μόνο 4, όμως η Ένωση έκανε τρία λάθη λιγότερα (9 έναντι 12) και ισοστάθμισε έτσι την κατάσταση. Επιπλέον είχε καλύτερα ποσοστά στα δίποντα (54% έναντι 45%)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ