23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φουεν-λαμπ(ρ)άδα σε Γιόνας, Σαντ Ρος!

O Βινς Χάντερ οργίασε και πάλι κάτω από τα καλάθια, όμως η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει στο ΟΑΚΑ τη Φουενλαμπράδα (78-71) και να μείνει στην κορυφή του Γ' ομίλου του BCL, χάρη στους Γιόνας Ματσιούλις και Χάουαρντ Σαντ-Ρος, που ήταν παντού στην άμυνα, έκαναν όλη τη βρώμικη δουλειά και ήταν οι φύλακες άγγελοι όλης της ομάδας. Η ΑΕΚ έπαιξε χωρίς τους Σάκοτα, Καββαδά και Ξανθόπουλο, αλλά πήρε βοήθειες από τους Τσαλμπούρη και Μωραΐτη, που όπως και στην Πυλαία, άρπαξαν μία ακόμα ευκαιρία.

Το παιχνίδι άρχισε με φρενήρη ρυθμό, που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο προπονητές να κάνουν από πολύ νωρίς ροτέισον για να διατηρήσουν φρέσκους τους παίκτες τους. Δεδομένων των απουσιών (Σάκοτα, Ξανθόπουλος, Καββαδάς), ο Λούκα Μπάνκι επιβράβευσε τον Γιώργο Τσαλμπούρη για την καλή εμφάνισή του κόντρα στον ΠΑΟΚ ξεκινώντας τον στην αρχική πεντάδα κι αυτός άρπαξε μία ακόμα ευκαιρία αποτελώντας σημείο αναφοράς στην επίθεση της ΑΕΚ στα πρώτα λεπτά.

Η Ένωση ήταν γενικά απολαυστική στο πρώτο δεκάλεπτο, κλέβοντας αρκετές μπάλες κυρίως με τον Γκρίφιν, κάνοντας πολλά καρφώματα, κυρίως με τον Χάντερ και προσφέροντας πλούσιο θέαμα με φουλ επιθετικό παιχνίδι, που της επέτρεψε να προηγηθεί στο 8' με 24-15. Αλλά είχε προβλήματα στην άμυνα.

Οι παίκτες της Φουενλαμπράδα κέρδιζαν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, ενώ κυκλοφορούσαν γρήγορα την μπάλα βρίσκοντας ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, που ήταν σε πολλές περιπτώσεις εύστοχα. Έτσι, κατάφεραν να μαζέψουν γρήγορα τη διαφορά και να εκμεταλλευτούν ένα νεκρό διάστημα της ΑΕΚ στη δεύτερη περίοδο για να περάσουν μπροστά. 

Η Ένωση έμεινε άποντη για σχεδόν πέντε λεπτά και το 31-24 του 12' έγινε 31-32 στο 16', χωρίς πάντως και η Φουενλαμπράδα να εκμεταλλευτεί απόλυτα αυτή την αφλογιστία, καθώς η άμυνα της ΑΕΚ άρχισε να βελτιώνεται. Και έγινε ακόμα καλύτερη όταν σε εκείνο το σημείο ο Μπάνκι έπαιξε με την καλή αμυντική πεντάδα, δηλαδή με Σαντ Ρος, Ματσιούλις, Γκρίφιν και Χάντερ μέσα στο παιχνίδι. Με αυτό το σχήμα η ΑΕΚ έκανε ένα 10-2 στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου και προηγήθηκε με 41-34 στο τέλος τους πρώτου 20λέπτου.

Η ΑΕΚ ανέβασε τη διαφορά ξανά στους 9 πόντους με την έναρξη της τρίτης περιόδου (43-34), αλλά στη συνέχεια κόλλησε ξανά. Με αφετηρία δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Γκαρσία, η Φουενλαμπράδα εκμεταλλεύτηκε και τις κακές επιλογές και την αστοχία στις βολές του Ράταν Μέις και πέρασε ξανά μπροστά με 48-47. Αλλά και πάλι η ΑΕΚ έβγαλε άμεση αντίδραση μετά από ταιμ άουτ του Μπάνκι.

Παίζοντας ξανά με την αμυντική πεντάδα της, με τους Ματσιούλις, Σαντ Ρος, αλλά και Λαρεντζάκη να κάνουν πολλή βρώμικη δουλειά και με τον Χάντερ να... οργιάζει κάτω από τα καλάθια, η Ένωση έτρεξε ένα σερί 12-0 μεταξύ 25' και 28' και έφτιαξε μια καλή διαφορά 12 πόντων (59-48), την οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να διατηρήσει ως το τέλος του δεκαλέπτου. Ορισμένες βιαστικές επιλογές επέτρεψαν στη Φουενλαμπράδα να μειώσει στους πέντε (59-54).

Η τελευταία περίοδος ήταν καρμπόν με τις προηγούμενες. Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά και τρίποντο του Μωραΐτη ξέφυγε στο 32' με 66-55, αλλά η Φουενλαμπράδα μάζεψε και πάλι γρήγορα τη διαφορά (66-62 στο 34' με ένα ακόμα τρίποντο του Κρουζ). Μέσα ξανά οι Ματσιούλις, Σαντ Ρος, η άμυνα έγινε αυτή που έπρεπε και η Ένωση ανάσανε ξανά (70-62). Με κλέψιμο του Σαντ Ρος το σκορ έγινε 74-64 στο 38' και το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε, παρότι η Φουενλαμπράδα μείωσε στους έξι ένα λεπτό πριν από το φινάλε. Το σουτ του Ράταν Μέις, όμως, αμέσως μετά έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες της.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ: Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος σκόραρε 10 πόντους και ο Γιόνας Ματσιούλις 6, ωστόσο η νίκη της ΑΕΚ οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αυτούς. Ήταν αμυντικοί ογκόλιθοι, έκαναν όλη τη βρώμικη δουλειά και δεν ήταν καθόλου τυχαίο το ότι με αυτούς στην πεντάδα η ομάδα έπαιρνε διαφορές και χωρίς αυτούς τις έχανε.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ νίκησε με διαφορά 7 πόντων, παρόλο που είχε μόλις 12/23 βολές. Με καλύτερο ποσοστό, θα είχε νικήσει πιο εύκολα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ