26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τρίτος στην… παράταση (vids)

Ο Τζέιμς Όγκουστιν με ένα καλάθι 2,5'' πριν από τη λήξη, που θύμισε λίγο... Πρίντεζη στο φάιναλ φορ του 2012, έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό υποχρεώνοντάς τον σε ήττα στη Μάλαγα στην παράταση (85-87, 74-74 κ.α.). Μια ήττα που σημαίνει ότι οι "ερυθρόλευκοι" χάνουν οριστικά και τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας και θα τερματίσουν κατά πάσα πιθανότητα τρίτοι. Δεν έπαιξαν οι τραυματίες Πρίντεζης, Παπανικολάου, αντίθετα έπαιξε ο Βασίλης Σπανούλης, που έγινε ο καλύτερος πασέρ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι μία ακόμα φορά η κινητήριος δύναμη των πάντων στην επίθεση. Σκόραρε και πάσαρε χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα από τα αντίπαλα μαρκαρίσματα, όμως αυτό που έκανε τη διαφορά για τους "ερυθρόλευκους" ήταν η άμυνά του. Με τον Μιλουτίνοφ σε ρόλο... σκιάχτρου μέσα στη ρακέτα, οι παίκτες της Μάλαγα δεν μπορούσαν να μπουν και να φανούν απειλητικοί, έτσι αρκούνταν στις εμπνεύσεις του Νέντοβιτς, ο οποίος για ένα πεντάλεπτο στην πρώτη περίοδο πράγματι έκανε ζημιά στον Ολυμπιακό. Όμως από τη στιγμή που ο Παπαπέτρου βρήκε την άκρη μαζί του, η Μάλαγα ξέμεινε από λύσεις και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 19-14 στο 8', ενώ 9'' πριν από τη λήξη του δεκαλέπτου ο Βασίλης Σπανούλης σέρβιρε τρίποντο στον Μάντζαρη και με αυτή την ασίστ πέρασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη και έγινε ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Στη δεύτερη περίοδο το σκηνικό ανατράπηκε άρδην, καθώς οι αλλαγές που έκαναν οι δύο προπονητές για να φρεσκάρουν τις ομάδες τους είχαν εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Η Μάλαγα έγινε πολύ πιο αποτελεσματική, ο δε Ολυμπιακός σχεδόν... διαλύθηκε. Χωρίς τον Σπανούλη η επιθετική του λειτουργία μπλόκαρε, όμως το πιο βασικό ήταν πως χωρίς τον Μιλουτίνοφ η άμυνά του κατέρρευσε. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό μέσα στη ρακέτα, όπου σκόραρε κι... ο κάθε πικραμένος. Ο Ντίεθ, ο Όγκουστιν, κυρίως όμως ο Τζεφ Μπρουκς, ενώ πολύ καλή δουλειά στην περιφέρεια έκανε και ο ΜακΚάλουμ. Κανείς εξ αυτών δεν είχε ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα, όλοι τους όμως ανταποκρίθηκαν πολύ καλά ερχόμενοι από τον πάγκο.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός δεν πήρε καμία βοήθεια από τη second unit. Μόνο ο Μακ Λιν έδωσε αρχικά κάποιες επιθετικές λύσεις, που κράτησαν για λίγο την ομάδα σε επαφή με το σκορ, όμως είχε κι αυτός αμυντικό πρόβλημα. Ο Μπόμπι Μπράουν παρουσιάστηκε για μια ακόμα φορά ανέτοιμος και ανήμπορος να βοηθήσει ουσιαστικά, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να τον αντικαταστήσει άρον άρον, ενώ συνολικά ο Ολυμπιακός έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και δεχόταν με ευκολία το ένα καλάθι μετά το άλλο. Μετά το 15' η Μάλαγα είχε ήδη οικοδομήσει διψήφια διαφορά (42-32 στο 18'), ενώ η επιστροφή των Σπανούλη, Μιλουτίνοφ στην πεντάδα δεν είχε αποτελέσματα. Με τρίποντο του ΜακΚάλουμ η Μάλαγα έκανε το 47-33, σκοράροντας 28 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο δίχως να έχει κάνει ούτε ένα λάθος στο πρώτο μέρος! Αντίθετα ο Ολυμπιακός είχε 7 και άλλα τόσα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ.

Ο Όγκουστιν με εντυπωσιακό κάρφωμα έκανε το 49-33 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όμως από εκεί και μετά ο Ολυμπιακός... θυμήθηκε ότι μπορεί να παίξει καλή άμυνα. Παίζοντας με το αρχικό σχήμα και τον Μάντζαρη αντί του Ρόμπερτς, πίεσε ακόμα περισσότερο (κλειδί η άμυνα του Μάντζαρη πάνω στον Νέντοβιτς), με τον Μιλουτίνοφ η ρακέτα έκλεισε και πάλι καλά, ήταν και λίγο τυχερός σε κάποιες περιπτώσεις, αφού οι παίκτες της Μάλαγα αστόχησαν σε μερικά τελείως ελεύθερα τρίποντα, έτσι η ψαλίδα δεν άργησε να κλείσει. Με τον Μάντζαρη να πετυχαίνει πέντε σερί πόντους και με τον Παπαπέτρου να σημειώνει ένα ακόμα τρίποντο νωρίτερα, οι "ερυθρόλευκοι" έτρεξαν ένα 8-0 και στο 25' πλησίασαν στους 4 πόντους (51-47), ενώ στο 29' όχι μόνο εκμηδένισαν τη διαφορά, αλλά πέρασαν και μπροστά. Με πέντε σερί πόντους από τον Βασίλη Σπανούλη κι ένα κάρφωμα του Μακ Λιν προηγήθηκαν με 56-51, έχοντας τρέξει ένα σερί 23-2 μετά το κάρφωμα του Όγκουστιν! Η τρίτη περίοδος έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 56-54, έχοντας δεχθεί μόλις 7 πόντους σε αυτό το διάστημα, το 1/4 δηλαδή όσων είχε δεχθεί στην προηγούμενη περίοδο!

Το παιχνίδι πάντως ήταν ντέρμπι, καθώς η Μάλαγα έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει μια νίκη γοήτρου. Στην τελευταία περίοδο, όμως, η second unit του Ολυμπιακού ήταν πιο σοβαρή και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η άμυνα ήταν καλή, οι "ερυθρόλευκοι" έδωσαν εντυπωσιακό "παρών" και στα επιθετικά ριμπάουντ ανανεώνοντας αρκετές επιθέσεις και με τρίποντα από τους Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς και Ουίλτζερ κατάφεραν να ξεφύγουν στο 35' με 69-63. Ο Ρόμπερτς μάλιστα ήταν αυτός που πέτυχε στο 37' ένα ακόμα κρίσιμο τρίποντο, με το οποίο έκανε το σκορ 74-67 στην πρώτη προσπάθεια της Μάλαγα να αμυνθεί με διάταξη ζώνης. 

Παρ' όλα αυτά η Μάλαγα δεν το έβαλε κάτω. Εκμεταλλεύτηκε κάποια άστοχα σουτ και λάθη των παικτών του Ολυμπιακού και με πρωταγωνιστή τον Νέντοβιτς, που είχε μείνει ανενεργός για αρκετή ώρα, ισοφάρισε 1',16'' πριν από το τέλος του αγώνα (74-74). Ο Σπανούλης στη συνέχεια έκανε επιθετικό φάουλ, δίνοντας στη Μάλαγα την ευκαιρία να προσπεράσει στο πιο κρίσιμο σημείο, αλλά δεν τα κατάφερε ούτε αυτή, καθώς το τρίποντο του Νεντοβιτς 28'' πριν από το τέλος ήταν άστοχο. Άστοχο ήταν και το τρίποντο του Σπανούλη για τη νίκη, άστοχος ήταν και ο Μιλουτίνοφ μετά το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε, έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση τα τρίποντα έπεσαν βροχή. Με δύο από τους Μάντζαρη και Τιλί ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 80-76, αλλά η Μάλαγα απάντησε με τον Ντίαθ αρχικά και στη συνέχεια με τον Βατσίνσκι, ο οποίος ένα λεπτό πριν από τη λήξη ισοφάρισε 82-82. Ο Παπαπέτρου, που είχε περάσει σε θέση "4" αντικαθιστώντας τον Τιλί, έκανε με νέο σουτ έξω από τα 6.75μ. το 85-82 ενώ απέμεναν 44'' για το φινάλε, όμως ο Βατσίνσκι είχε πάρει φωτιά. Έβαλε κι άλλο τρίποντο 36'' πριν από το τέλος και ισοφάρισε ξανά (85-85)! Ο Παπαπέτρου προσπάθησε να αναδειχθεί σε ήρωα του Ολυμπιακού, όμως 18'' πριν από το τέλος αστόχησε σε μια δύσκολη προσπάθεια κι έτσι έγινε ήρωας ο Όγκουστιν, ο οποίος πήρε την ασίστ από τον Νέντοβιτς και με σουτ από τη γωνία έδωσε τη νίκη στη Μάλαγα 2,5'' πριν από το τέλος. Σε μια φάση που θύμισε λίγο το buzzer beater του απόντα σήμερα Πρίντεζη στον τελικό του φάιναλ φορ του 2012...

ΟΙ... ΖΗΜΙΑΡΗΔΕΣ: Συνολικά αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Ολυμπιακό ήταν ο Νέντοβιτς. Ήταν πρώτος σκόρερ της Μάλαγα (17π.), είχε καθοριστική συμβολή στην τελευταία περίοδο κρατώντας την ζωντανή, ενώ φυσικά έδωσε και την ασίστ στον Νέντοβιτς για το νικητήριο καλάθι. Κρίσιμη, ωστόσο, ήταν και η συμβολή του Βατσίνσκι με τα δύο τρίποντα που πέτυχε προς το τέλος της παράτασης και επέτρεψε στη Μάλαγα να μείνει όρθια. 

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Συνολικά οι δύο ομάδες μάζεψαν 30 επιθετικά ριμπάουντ, από 15 έκαστη!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ