18.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Τρέμει” το ρεκόρ αλλαγών προπονητών της 20ετίας

Για κάθε απόλυση, αποχώρηση ή κοινή συναινέσει λύση συμβολαίου ενός προπονητή υπάρχει πάντα μία εξήγηση, προφανής ή όχι. Όποια ιστορία κι αν κρύβεται από πίσω, η ουσία δεν αλλάζει για τη φετινή Basket League: Πριν καν βγει ο πρώτος γύρος οι αλλαγές προπονητών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνες των υπηρεσιακών, έχουν “αγγίξει” τον αριθμό αλλαγών που υπήρξαν σε ολόκληρη την περσινή σεζόν. Δεν θα αποτελέσει μάλιστα έκπληξη αν στο τέλος της περιόδου σημειωθεί νέο ρεκόρ 20ετίας αφού δεν είναι καθόλου μακριά η επίδοση της περιόδου 2007-2008. Το Retro Stories του Basketa.gr θυμάται τις σεζόν που οι ομάδες της κατηγορίας έπιασαν τα δύο άκρα των περισσότερων και των λιγότερων αλλαγών στους πάγκους τους.

 


Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η αποχώρηση του Νίκου Βετούλα με τον Γιώργο Καλαφατάκη να τον διαδέχεται στον Ιωνικό είναι η 11η συνολικά στη φετινή σεζόν για τις 14 ομάδες της Basket League. Με τον προπονητή με τον οποίο άρχισαν τη σεζόν, συνεχίζουν μόνο οι μισές (ΑΕΚ, Ήφαιστος, Ηρακλής, Κολοσσός, Λαύριο, Προμηθέας και Ρέθυμνο).

 


Οι 11 αλλαγές που σημειώθηκαν ως τώρα είναι οι εξής:

 


*Άρης: Ο Σάββας Καμπερίδης διαδέχτηκε τον Σούλη Μαρκόπουλο.

 


*Ιωνικός Νίκαιας: Ο Στέργιος Κουφός άρχισε τη σεζόν, ο Βαγγέλης Μάγειρας έπαιξε τον ρόλο του υπηρεσιακού, ανέλαβε ο Νίκος Βετούλας και τώρα πιάνει δουλειά ο Γιώργος Καλαφατάκης.

 


*Λάρισα: Η χρονιά άρχισε με τον Βασίλη Φραγκιά τον οποίο διαδέχτηκε ο Βαγγέλης Αγγέλου.

 


*Παναθηναϊκός: Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν στους πρώτους μήνες της σεζόν στο “τιμόνι” πριν επιστρέψει ο Ρικ Πιτίνο με ενδιάμεσο τον Γιώργο Βόβορα.

 


*Πανιώνιος: Η ομάδα της Νέας Σμύρνης άρχισε με τον Γιάννη Λίβανο, την κοουτσάρισε σε ένα ματς ως υπηρεσιακός ο Γιώργος Σκαραφίγκας και στη συνέχεια ανέλαβε ο Λίνος Γαβριήλ.

 


*ΠΑΟΚ: Η σεζόν άρχισε με τον Κώστα Φλεβαράκη στην άκρη του πάγκου και στην πορεία τον διαδέχτηκε ο Κώστας Χαραλαμπίδης.

 


*Περιστέρι: Όπως στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, ο ασίσταντ (Νίκος Παπανικολόπουλος) αντικατέστησε τον προπονητή με τον οποίο άρχισε η περίοδος (Ηλίας Ζούρος).

 

 

Ο Άρης Λυκογιάννης ήταν ο μόνος που δεν έβγαλε ολόκληρη τη χρονιά στον πάγκο του, το 2011-12, στον Ίκαρο Καλλιθέας

 


Στα δύο άκρα

 


Δεδομένου ότι, κακά τα ψέματα, η απόφαση αλλαγής προπονητή είναι συνήθως η πιο εύκολη λύση για τις ομάδες, δεν είναι καθόλου απίθανο στην εξέλιξη του δεύτερου γύρου να σημειωθεί νέο ρεκόρ αλλαγών στους πάγκους της κατηγορίας για τα δεδομένα της τελευταίας 20ετίας. Από την περίοδο 2000-01, η χρονιά στην οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αλλαγές ήταν εκείνη του 2007-08 όταν έγιναν συνολικά 13. Με άλλες τρεις λοιπόν οι ομάδες της φετινής Basket League θα γράψουν, κατά μία έννοια, ιστορία. Σε εκείνη τη σεζόν είχαν γίνει οι εξής αλλαγές:

 


*ΑΕΚ: Η σεζόν άρχισε με τον Άγγελο Κορωνιό, ο Δημήτρης Πρίφτης έπαιξε τον ρόλο του υπηρεσιακού και στη συνέχεια ανέλαβε ο Βαγγέλης Αγγέλου.

 


*ΑΕΛ/ΓΣ Λάρισας: Ο Κώστας Πιλαφίδης άντεξε μέχρι τη 17η αγωνιστική όταν τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Καλαφατάκης.

 


*Μαρούσι: Ο Ντάρκο Ρούσο κράτησε τη δουλειά του μέχρι την 4η αγωνιστική, ο Νίκος Λινάρδος ήταν υπηρεσιακός για ένα ματς και στη συνέχεια πήρε τα ηνία ο Σούλης Μαρκόπουλος.

 


*Ολυμπιάδα Πάτρας: Η σεζόν κύλησε μέχρι την 11η αγωνιστική με τον Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο, για να τον διαδεχτεί ο Ντράγκαν Ράτσα.

 


*Ολυμπιακός: Η πρεμιέρα του δεύτερου γύρου ήταν το “κύκνειο άσμα” του Πίνι Γκέρσον, τη θέση του οποίου ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

 


*Πανελλήνιος: Ο Γιώργος Καλαφατάκης πριν αναλάβει τη Λάρισα, είχε αρχίσει τη χρονιά στους “Ολυμπιονίκες” και τον διαδέχτηκε ως υπηρεσιακός ο Βαγγέλης Μάγειρας για να αναλάβει ο Ηλίας Ζούρος στη 10η αγωνιστική. Τρεις προπονητές τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν και στο φετινό γαϊτανάκι των αλλαγών.

 


*Πανιώνιος: Η 3η αγωνιστική ήταν το “ταβάνι” του Μηνά Γκέκου αφού τον αντικατέστησε ο Νέναντ Μάρκοβιτς.

 


*ΠΑΟΚ: Η χρονιά στην οποία ο Δικέφαλος “φλέρταρε” ως το τέλος με τον υποβιβασμό παρουσίασε δύο αλλαγές. Άρχισε με τον Ταμπ Μπάλντουϊν, ακολούθησε ο Κώστας Φλεβαράκης και την τελείωσε ο Τζον Κόρφας.

 


*Ρέθυμνο: Η παρθενική σεζόν των Κρητικών στην κατηγορία άρχισε με τον Στέργιου Κουφό και τελείωσε με τον Αργύρη Πεδουλακη.

 


Είναι πάντως γεγονός ότι πριν φτάσουν στον φετινό και στον περσινό διψήφιο αριθμό, οι ομάδες του ελληνικού Πρωταθλήματος ήταν για μία τριετία φειδωλές στις αλλαγές στους πάγκους τους κάνοντας πέντε στη σεζόν 2015-16, επτά στη σεζόν 2016-17 και πέντε στην περίοδο 2017-18. Η επίδοση που είναι πολύ δύσκολο να δούμε ξανά είναι εκείνη της σεζόν 2011-12 όταν έγινε μόνο μία αλλαγή από τις, 13 σε εκείνη τη χρονιά, ομάδες της κατηγορίας. Ήταν η αντικατάσταση του Άρη Λυκογιάννη από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στον Ίκαρο Καλλιθέας.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ