17.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τον έβαλε στα καλάθια!

Ο Ολυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός στο πρώτο "αιώνιο" ντέρμπι του 2019 και δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να πάρει ανάσα στο ΣΕΦ. Το 79-65 ήταν η πρώτη νίκη των "ερυθρόλευκων" στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην σεζόν, έφερε τον Ολυμπιακό στο 10-6 και σταθερά εντός τετράδας αφήνοντας τον Παναθηναϊκό στο 7-9 και στον αγώνα για την οκτάδα, ενώ κάλυψε και την διαφορά των 13 πόντων που είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Εκπληκτική εμφάνιση από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, μεγάλη συνεισφορά του Βαγγέλη Μάντζαρη στην  εξουδετέρωση του Νικ Καλάθη, καθοριστικός στον εκτελεστικό τομέα ο Γιάνις Στρέλνιεκς και αμέτρητη βρώμικη δουλειά από τον Κώστα Παπανικολάου για τον καλοκουρδισμένο Ολυμπιακό, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που αιφνιδιάστηκε από την αρχή, είχε θετικούς κατά διαστήματα μόνο Μήτογλου και Λεκαβίτσιους και συνήλθε μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο όταν προσπάθησε να μαζέψει την διαφορά.

 

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μοιρασμένο και με πρωταγωνιστές δύο ψηλούς. Ο Ολυμπιακός, που άρχισε με την έκπληξη Μάντζαρη στην πεντάδα και πέτυχε ως προς το αποτελεσματικό μαρκάρισμα στον Καλάθη, είχε έναν κυρίαρχο Μιλουτίνοφ στο πρώτο πεντάλεπτο και με 8 δικούς του πόντους, αλλά και... φόβητρο στην άμυνα όπου έστελνε σε εκβιαστικά τρίποντα τον Παναθηναϊκό, προηγήθηκε με 16-8.
Η απόσυρση για ανάσες του Σέρβου και η είσοδος από το απέναντι στρατόπεδο του Μήτογλου άλλαξε την εικόνα. Ο Ελληνας του Παναθηναϊκού με 7 πόντους και 3 επιθετικά ριμπάουντ ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής νεός σερί 0-6 του Παναθηναϊκού στο τελευταίο τρίλεπτο του δεκαλέπτου το οποίο έληξε με 16-14.

Ο Μιλουτίνοφ πήρε ανάσες, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο παρκέ... χωρίς ανάσα και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Κι αν για το 24-16 στο 12' ευθύνονταν δύο μαζεμένα τρίποντα του Ολυμπιακού, για τα υπόλοιπα ο Σέρβος είχε τον πρώτο ρόλο. Ο Πιτίνο επιχείρησε να τον περιορίσει ρίχνοντας το βαρύ κορμί του Παπαγιάννη στο παρκέ, αρχικά κάτι πέτυχε αλλά για λίγο.
Ο Ολυμπιακός είχε σε διάρκεια καλύτερη ομαδική λειτουργία, είχε εξαφανίσει τον Καλάθη που τελείωσε άποντος το πρώτο ημίχρονο, και κυριαρχώντας στα ριμπάουντ (23-14) έκλεισε το ημίχρονο με 41-25, με 5/12 τρίποντα έναντι 2/15 του Πανθηναϊκού και με τον Μιλουτίνοφ να έχει ήδη double double με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ!

Ο Ολυμπιακός είχε πλάνο, έμεινε πιστός σε αυτό επιστρέφοντας από τα αποδυτήρια και έκανε ολοκληρωτική την κυριαρχία του. Δίπλα στο ασταμάτητο Μιλουτίνοφ ήρθε στην τρίτη περίοδο ο ψυχρός εκτελεστής Στρένλιεκς να τα βάζει από παντού, η άμυνα των "ερυθρόλευκων" ήταν άλυτο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό όσο παρέμενε αρνητικός ο δημιουργός καλάθης και ο Ολυμπιακός έφτασε στο 24'50'' στο +20, 49-29. Η διαφορά έφτασε και στο +21, 59-38 με τρίποντο και φάουλ που ήταν οι πρώτοι πόντοι του Σπανούλη λίγο πριν την λήξη του δεκαλέπτου που τελείωσε με 59-40 και με την εικόνα του αγώνα να δείχνει πια ότι το ενδιαφέρον θα μετατοπιζόταν στην έκταση της τελικής διαφοράς.

Το πρώτο καλό δίλεπτο του Παναθηναϊκού ήταν μέχρι το 33' όταν πίεσε στην άμυνά του, είδε τον Ολυμπιακό να πηγαίνει σε επιπόλαιες επιλογές και με σερί 2-7 μείωσε σε 61-47 οδηγώντας τον Μπλατ σε γρήγορο τάιμ άουτ. Ο Παναθηναϊκός με 2/3 τρίποντα, από 3/19 μέχρι το 30' και με τον Λεκαβίτσιους να δίνει την... σπίθα, στο 35' κατέβασε την διαφορά στα όρια της δικής του νίκης στο πρώτο ματς, 65-52. Ενα 8-0 έφερε τον Ολυμπιακό ξανά στο +21,  και το 73-52 στο 37', ο Παναθηναϊκός με τρίποντα του Καλάθη μείωσε στους 12, 77-65, αλλά ο Ολυμπιακός είχε και την τελευταία λέξη για την διαφορά.

ΘΗΡΙΟ: Ηταν μια βραδιά καριέρας για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Με 18 πόντους, άλλα τόσα ριμπάουντ(!) και 41 στο σύστημα ξιολόγησης ο Σέρβος έκανε τα πάντα και ήταν ο θεμέλιος λίθος της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ