21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σκληρό μάθημα από Χάποελ

Το κακό ποδαρικό της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ακολούθησε εξίσου κακό ποδαρικό στο Basketball Champions League. Μετά το Περιστέρι η Ένωση έχασε και από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο ΟΑΚΑ (75-79), δείχνοντας ότι ακόμα θέλει πολλή δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί ο προπονητής και οι άνθρωποί της. Ένα καλό ημίχρονο δεν ήταν αρκετό, δεδομένου ότι η Χάποελ έχει έμπειρους παίκτες και βάθος στον πάγκο ικανό να της χαρίσει αυτό που ζητούσε. Ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Τζεϊκόβαν Μπράουν, έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά, αντίθετα ο Αμαρέ Στουνταμάιρ επιβεβαίωσε αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι: είναι παλαίμαχος και παίζει σαν παλαίμαχος. Στο τελευταίο λεπτό, πάντως, η Ένωση πήγε να κάνει την ανατροπή του αιώνα, αλλά... δεν υπήρχε χρόνος.

Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά η ΑΕΚ κατάφερε να ξεφύγει λίγο στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου όταν ο Όντεντ Κάτας αποφάσισε να βάλει στον αγώνα τον Αμαρέ Στουνταμάιρ, που δεν είχε ξεκινήσει στην αρχική πεντάδα της Χάποελ. Ο Μπάνκι όντας καλά διαβασμένος και ξέροντας ότι ο βετεράνος σταρ του ΝΒΑ παίζει ουσιαστικά σαν παλαίμαχος, έδωσε εντολή όλες οι επιθέσεις της ΑΕΚ να γίνουν πάνω σε αυτόν. Και δικαιώθηκε.

Τα πικ εν ρολ με το "πεντάρι" έδωσαν εύκολους πόντους, το ίδιο και κάποιες πάσες στον Καββαδά, που ήταν καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα η Ένωση να προηγηθεί με 19-14 στο 8' και με 26-16 στο 12'. Ο μασκοφόρος Ξανθόπουλος απενεργοποίησε τον Ταμίρ Μπλατ, ο Ματσιούλις ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός αμυντικά από τον Σάκοτα κι ο Καββαδάς από τον Χάντερ και με αυτούς στην πεντάδα, αλλά και τον Λαρεντζάκη, που είχε επίσης σημαντική συμμετοχή στο ξέσπασμα, οικοδομήθηκε η διαφορά.

Μια διαφορά που ανέβηκε στους 11 πόντους στο 14', καθώς η ΑΕΚ άρχισε να τρέχει με αιχμές τους Ράταν-Μέις και Γκρίφιν, όμως από εκείνο το σημείο και για περίπου πέντε λεπτά "κόλλησε". Κάποια άστοχα τρίποντα και ορισμένες βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση δεν επέτρεψαν στην Ένωση να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, όμως ούτε η Χάποελ κατάφερε να κλείσει εντελώς την ψαλίδα. Μείωσε μέχρι τους 6 πόντους, ωστόσο στο τελευταίο λεπτό με καλή άμυνα, τον Χάντερ να ανεβαίνει και τον Λαρεντζάκη να σκοράρει ένα ακόμα τρίποντο, η ΑΕΚ ξέφυγε με 42-29 και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 42-31.

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν εφιαλτικό για την ΑΕΚ, που για πέντε λεπτά... εξαφανίστηκε απο το γήπεδο. Η Χάποελ πίεσε περισσότερο στην άμυνα, κατάφερε να ελέγξει το transition της Ένωσης και στην επίθεση ο (πρώην παίκτης της ΑΕΚ) Τζεϊκόβαν Μπράουν έκανε πράματα και θάματα. Σκόραρε, οργάνωνε και οδήγησε την ομάδα της Ιερουσαλήμ σε ένα τρομερό επί μέρους σκορ 21-3, με το οποίο προηγήθηκε στο 25' με 52-45 ανατρέποντας εν ριπή οφθαλμού το -11 του ημιχρόνου.

Κάπου εκεί η ΑΕΚ αντέδρασε. Τη βοήθησε το ότι αποσύρθηκε ο Μπράουν για να πάρει ανάσες, αλλά και το ότι ο Ράταν Μέις επανήλθε ζεστός από τον πάγκο και με δικά του σουτ "ξεκόλλησε" την ομάδα στν επίθεση. Η άμυνα βελτιώθηκε πολύ με την παρουσία του Καββαδά, που λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις ως σκιάχτρο, έτσι η Ένωση με ένα γρήγορο 10-1 ανέκτησε το προβάδισμα στο 28' (55-53), πριν το χάσει και πάλι στο τέλος της τρίτης περιόδου (55-58).

Η τελευταία περίοδος άρχισε όπως και η τρίτη. Με τον Μπράουν να κάνει... παπάδες και την άμυνα της ΑΕΚ να... μπάζει, η Χάποελ κατάφερε να ξεφύγει και πάλι με 71-59 στο 35' και ουσιαστικά να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Η ομάδα από την Ιερουσαλήμ δεν ήταν... Περιστέρι, παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ επιχείρησε μία ακόμα επική ανατροπή καταφέρνοντας επί 2.5 λεπτά στο τέλος να μη δεχθεί καλάθι. Στην επίθεση ο Ράταν-Μέις πήρε την κατάσταση στα χέρια του και στο τελευταίο λεπτό η Ένωση μετέτρεψε το 70-77 σε 75-78. Αλλά δεν υπήρχε άλλος χρόνος. Οι χαμένες βολές του Ράταν-Μέικς 4'' πριν το τέλος, οριστικοποίησαν την ήττα.

Ο ΔΗΜΙΟΣ: Ένας παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ επί εποχής Γιούρι Ζντοβτς ήταν αυτός που την καταδίκασε σε ήττα. Ο Τζεϊκόβαν Μπράουν ήταν το back up του Ταμίρ Μπλατ, αλλά έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά με ένα υπέροχο παιχνίδι, έχοντας ως απολογισμό 21 πόντους και 8 ασίστ! Έκανε τα πάντα ο Αμερικανός.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Τα 12 κλεψίματα που έκανε η Χάποελ έναντι μόλις τεσσάρων της ΑΕΚ δείχνει τη διαφορά ποιότητας που είχαν οι άμυνες των δύο ομάδων. Και η οποία εν τέλει απέβη καθοριστική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ