14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σερί ήταν και πάει (vids)

Μετά από οκτώ συνεχόμενες νίκες η ΑΕΚ έχασε στο Μπάμπεργκ από την τοπική ομάδα με 77-73 και έκανε κακό ποδαρικό στο Basketball Champions League για το 2019. Παρ' όλα αυτή η ήττα αυτή δεν της κοστίζει κάτι ιδιαίτερο, αφού έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, ωστόσο βάζει και την Μπάμπεργκ στο κόλπο της διεκδίκησης της πρώτης θέσης στον όμιλο. Ο Λαρεντζάκης ήταν ο κορυφαίος στην τελευταία περίοδο, αλλά και ταυτόχρονα μοιραίος, αφού έχασε δύο διαδοχικά ελεύθερα τρίποντα στην τελευταία επίθεση, ενώ καθοριστικό ήταν και το non call των διαιτητών 13'' πριν από τη λήξη, όταν δεν είδαν καθαρό φάουλ πάνω στον Σάκοτα, που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση. Λίγα πράγματα ο Νίκος Ζήσης στον πρώτο αγώνα του εναντίον της ΑΕΚ μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά ισορροπημένο και παρόλο που η ΑΕΚ είχε αρκετά προβλήματα στην απόδοσή της, κατάφερε να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ. Ξεκίνησε με τον Ξανθόπουλο πλέι μέικερ και τον Ντελρόι Τζέιμς, στην επιστροφή του στο Basketball Champions League, σε θέση σέντερ αντί του Χάντερ και με αυτό το σχήμα κατάφερε να παίξει καλή άμυνα αρχικά και με τον Ματσιούλις αιχμή του δόρατος στην επίθεση προηγήθηκε με 11-6.

Όμως η Μπάμπεργκ αντέδρασε άμεσα. Εκμεταλλεύτηκε κάποιες βιαστικές επιλογές των παικτών της Ένωσης και με τους Σμιντ, Στάκι πρωταγωνιστές πέρασε αμέσως μπροστά με 15-11 τρέχοντας σερί 9-0. Ο Μπάνκι έκανε αλλαγές βάζοντας Χάντερ, Σαντ Ρος στο παιχνίδι, η Ένωση μάζεψε το σκορ και στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου προηγήθηκε με 20-19.

Η ΑΕΚ είχε δύο βασικά ζητήματα στο πρώτο ημίχρονο. Δεν έπαιζε καλή περιφερειακή άμυνα και έχανε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ. Η αστοχία της στα τρίποντα (4/13) δεν ήταν θέμα, διότι και η Μπάμπεργκ ήταν άστοχη (3/12), όμως οι περιφερειακοί της και ειδικά ο Ράις στη δεύτερη περίοδο έκαναν ζημιά, με αποτέλεσμα να προηγηθεί στο 26΄με 35-30, εκμεταλλευόμενη και το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική ομάδα έπαιζε με πλέι μέικερ τους Λαρεντζάκη ή Σαντ Ρος.

Ο Μπάνκι δοκίμαζε διάφορες πεντάδες, ωστόσο στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου με τους Ξανθόπουλο, Ματσιούλις και Σάκοτα στο σχήμα κατάφερε να συγκρατήσει τους γηπεδούχους. Μάλιστα ο Σάκοτα ήταν αυτός που με ένα καλάθι από επιθετικό ριμπάουντ και ένα τρίποντο στο τελευταίο μισό λεπτό του ημιχρόνου ισοφάρισε 39-39 διαγράφοντας το προβάδισμα πέντε πόντων, που είχε πάρει νωρίτερα η Μπάμπεργκ.

Στην τρίτη περίοδο το ντέρμπι συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει περισσότερο τα ριμπάουντ και εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των παικτών της Μπάμπεργκ και ορισμένες βιαστικές επιλογές του Ράις, όμως ήταν άστοχη κι αυτή απο την περιφέρεια, ενώ στην επίθεση φαινόταν να στηρίζεται στις εμπνεύσεις του Σάκοτα και κάποιες βοήθειες από τον Χάντερ, χωρίς βοήθεια από τους περιφερειακούς της. Έτσι, οι δύο ομάδες συνέχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ χωρίς καμιά τους να μπορεί να ξεφύγει, παρόλο που η Μπάμπεργκ επιχείρησε από κάποια στιγμή και μετά να παίξει πιο κοντά στο καλάθι, κυρίως με τον Ρούμπιτ και διεισδύσεις.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την Μπάμπεργκ μπροστά με βραχεία κεφαλή (56-55) και στο τελευταίο πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Γέλοβατς και η άνοδος των Ρίκι Χίκμαν, που δραστηριοποιήθηκε στο κομμάτι της δημιουργίας, και Αλεξάντερ, έφεραν την Μπάμπεργκ μπροστά με 65-60 στο 33'.

Στο 34' με γκολ φάουλ του Ράις η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με 68-60, αλλά με την είσοδο των Ξανθόπουλου, Λαρεντζάκη και Σάκοτα στον αγώνα η ΑΕΚ βελτίωσε την άμυνά της. Στα επόμενα 3,5 λεπτά δέχθηκε μόλις τρεις πόντους, ενώ στην επίθεση ο Λαρεντζάκης ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστή, Έδωσε τρεις ασίστ (δύο στον Χάντερ και μία στον Σάκοτα), πέτυχε ένα τρίποντο και δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος η ΑΕΚ είχε εξαλείψει το -8 ισοφαρίζοντας 71-71.

Μετά από δύο καλάθια από τους Ζήση και Λαρεντζάκη, που έκαναν το σκορ 73-73, οι δύο ομάδες έχασαν διαδοχικές εκατέρωθεν ευκαιρίες να πάρουν το προβάδισμα, ώσπου ο Ράις με δύο βολές από αμφισβητούμενο φάουλ του Ξανθόπουλου έκανε 42'' πριν από τη λήξη το 75-73. Η ΑΕΚ είχε την επίθεση και προσπάθησε να περάσει μπροστά στο σκορ, καθώς ο Λαρεντζάκης επιχείρησε δύο τρίποντα, τα οποία όμως ήταν αμφότερα άστοχα. Μετά το δεύτερο άστοχο ο Σάκοτα πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, έπεσε στο έδαφος και 13'' πριν από τη λήξη πιεζόμενος από δύο αντιπάλους πέταξε την μπάλα εκτός παρκέ. Είχε προηγηθεί φάουλ εις βάρος του όμως από τον Ράις, το οποίο δεν δόθηκε.

Αντίθετα οι διαιτητές μετά από πολλή μελέτη του instant replay αποφάσισαν να δώσουν την μπάλα στην Μπάμπεργκ. Μια απόφαση που ήταν σωστή όσον αφορά το ποιος έβγαλε την μπάλα έξω, όμως το φάουλ πάνω στον Σάκοτα που είχε προηγηθεί, ήταν καθαρό, δεν δόθηκε και στέρησε τη δυνατότητα από την Ένωση να ισοφαρίσει και να αποκτήσει ευκαιρία για παράταση. Στα 5'' ο Ρούμπιτ έβαλε τις κρίσιμες δύο βολές και η Μπάμπεργκ σφράγισε τη νίκη της.

ΨΗΛΟΣ-ΚΟΝΤΟΣ: Ο Ταιρίς Ράις και ο Όγκουστιν Ρούμπιτ πέτυχαν τις τέσσερις κρίσιμες βολές στο τέλος, ενώ γενικά είχαν καλή παρουσία και έκαναν μεγάλη ζημιά στην άμυνα της ΑΕΚ, αλλά και στα ριμπάουντ ο δεύτερος.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ έκανε 6 λάθη περισσότερα (11 έναντι 5), εκτέλεσε 8 βολές λιγότερες (17 έναντι 25) κι αυτά τα στοιχεία έκαναν τη διαφορά σε ένα πολύ κλειστό παιχνίδι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ