26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σενάρια υποβιβασμού στο ΝΒΑ!

Το πρόβλημα με τα αδιάφορα παιχνίδια στο ΝΒΑ είναι μεγάλο. Από κάποια στιγμή και μετά στην κανονική περίοδο οι ομάδες που έχουν χάσει τις ελπίδες τους να παίξουν στα πλέι οφ σταματούν να χρησιμοποιούν τους βασικούς παίκτες τους, δίνουν χρόνο συμμετοχής σε νεότερους θέλοντας να προετοιμαστούν για την επόμενη σεζόν, αλλά όλο αυτό έχει αντίκτυπο στο επίπεδο ανταγωνισμού των αγώνων, που πέφτει. Και μαζί του πέφτουν τα νούμερα τηλεθέασης. Και όσο περνάει οι καιρός, τόσο αυξάνει ο αριθμός των αγώνων χωρίς ενδιαφέρον, τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, είναι πολύ προβληματισμένος. Και αναζητά λύσεις. Ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι και ο... υποβιβασμός! Ο οποίος, βεβαίως, δεν ίσχυε ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια στιγμή να ισχύσει.

"Πρέπει να αντιδράσουμε και να αλλάξουμε λίγο τα κίνητρα", δήλωσε ο Σίλβερ σε συνέντευξή του στο ESPN. "Μιλούσα πριν από λίγο με ανθρώπους μου από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και παρόλο που δεν λέω ότι θα κάνουμε το ίδιο στο ΝΒΑ, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι αυτοί έχουν τα καλύτερα κίνητρα, διότι εκεί οι ομάδες υποβιβάζονται από τις λίγκες. Σκεφτείτε τις συνέπειες που θα είχαν οι ομάδες εδώ αν υποβιβάζονταν. Θα έχαναν τα λεφτά από την τηλεόραση, θα έχαναν και τα μεγάλα έσοδα από τα εισιτήρια, καθώς θα έπαυαν να παίζουν με τις καλύτερες ομάδες. Οπότε όλες οι ομάδες θα είχαν κάθε λόγο να αποφύγουν να πέσουν στον πάτο".

Έτσι όπως είναι το σύστημα στο ΝΒΑ, οι χειρότερες ομάδες όχι μόνο δεν υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια για τις κακές αγωνιστικές επιδόσεις τους, όχι μόνο δεν χάνουν χρήματα, αλλά ανταμείβονται κιόλας. Πώς; Με το να επιλέγουν πρώτες στο ντραφτ, άρα να παίρνουν τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους νέους παίκτες. Από κάποια στιγμή και μετά, λοιπόν, σταματούν να παίζουν επιδιώκοντας να τερματίσουν σε όσο πιο χαμηλή θέση γίνεται για να πάρουν ένα καλό ντραφτ πικ και να "χτίσουν" για την επόμενη χρονιά. Αλλά αυτό, όπως είπαμε, βλάπτει σημαντικά το επίπεδο ανταγωνισμού του ΝΒΑ.

Αν όμως οι τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονταν στην D-League, θα ήταν εντελώς εξευτελιστικό γι' αυτές, χώρια που θα έχαναν ένα σωρό χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τα εισιτήρια. Κανένας gm και καμία διοίκηση δεν θα διανοείτο να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια, άρα θα έκανε η κάθε ομάδα ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Και τούτο σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς δεδομένη μάχη για την παρουσία στα πλέι οφ, θα μείωνε δραστικά τον αριθμό των αδιάφορων αγώνων.

Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα στην Ευρώπη, αλλά στην Αμερική συνιστούν καινά δαιμόνια. Και μπορεί ο Άνταμ Σίλβερ να δήλωσε ότι δεν θα κάνει το ίδιο στο ΝΒΑ, όμως και μόνο που έκανε αναφορά στον υποβιβασμό, σημαίνει ότι η σκέψη αυτή τριβελίζει το μυαλό του. Οπότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα στο μέλλον. Η συζήτηση, άλλωστε, μόλις άνοιξε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ