16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ραντεβού στο ΟΑΚΑ

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να φύγει με τη νίκη από το Μπάμπεργκ, αλλά με τον Τζόρνταν Θίοντορ να πετυχαίνει τους επτά τελευταίους πόντους της έχασε με μόλις 71-67. Κι αυτή τη διαφορά των τεσσάρων πόντων είναι απολύτως ανατρέψιμη στον επαναληπτικό της άλλης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ, όπου θα κριθεί η πρόκριση στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Μεγάλο παιχνίδι από τους Σαντ Ρος, Λαρεντζάκη και Σάκοτα, αλλά και μεγάλη ατυχία για τον Γιόνας Ματσιούλις, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγκώνα στο πρώτο ημίχρονο και δυστυχώς φαίνεται πως πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, που θα τον κρατήσει αρκετό καιρό έξω.

Χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα λεπτά για να πετύχει η ΑΕΚ τους πρώτους πόντους της στο παιχνίδι, ωστόσο δεν το πλήρωσε. Την επιθετική ανυπαρξία της εξισορρόπησε η πολύ καλή παρουσία της στην άμυνα, ειδικά μετά τα πρώτα 2,5 λεπτά, οπότε η Μπάμπεργκ με τον Αλεξάντερ να νικά κατά κράτος τον Χάντερ προηγήθηκε γρήγορα με 6-0. Το τάιμ άουτ που πήρε σε εκείνο το σημείο ο Μπάνκι έκανε την άμυνα ακόμα πιο αποτελεσματική, καθώς δόθηκαν βοήθειες στο λόου ποστ, ενώ όταν από βγήκε ο Χάντερ και πέρασε στη θέση του ο Τζέιμς, οι ψηλοί της Μπάμπεργκ σταμάτησαν να μπαίνουν μέσα στη ρακέτα. Στην περιφέρεια ο Σαντ Ρος "έσβησε" για μια ακόμα φορά τον φορμαρισμένο Ταϊρίς Ράις κι όταν ο κόουτς Περέγκο αποφάσισε να βγάλει και τον Ζήση, ο οποίος ήταν ο μόνος παίκτης της Μπάμπεργκ που δημιουργούσε, η τελευταία σταμάτησε να σκοράρει.

Έτσι η ΑΕΚ απέφυγε τον εφιάλτη. Παρότι στην επίθεση ήταν κάκιστη, με τραγικές επιλογές και πολλά λάθη, δεν έμεινε παρά μόνο με 8 πόντους πίσω στο σκορ (8-0). Κι όταν στο τελευταίο δίλεπτο, μετά και τις αλλαγές του Μπάνκι, άρχισε να ρολάρει το πράγμα, η ανορθογραφία των πρώτων οκτώ λεπτών διορθώθηκε.

Στο τέλος της πρώτης περιόδου το σκορ ήταν 11-10 υπέρ των γηπεδούχων, με παίκτη-κλειδί για την ΑΕΚ τον Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος έβαλε το κορμί του μέσα στη ρακέτα και έδωσε λύσεις σκοράροντας κυρίως κάτω από το καλάθι. Ο αρχηγός ήταν καθοριστικός κυρίως στη δεύτερη περίοδο. Η Μπάμπεργκ προσπάθησε να ξεφύγει στο ξεκίνημά της προηγούμενη με 18-12 στο 13', καθώς εκμεταλλεύτηκε κάποιες κακές αμυντικές επιστροφές της Ένωσης και τη δύναμή της στο λόου ποστ με Αλεξάντερ και Ρούμπιτ. 

Όμως με τον Σάκοτα να κάνει θραύση στην αντίπαλη ρακέτα και τον Λαρεντζάκη να δίνει πολύτιμες λύσεις από την περιφέρεια, η ΑΕΚ διατήρησε την επαφή της με το σκορ, βελτιώνοντας μετά το 14' και την άμυνά της, που από κάποια στιγμή και μετά έγινε απροσπέλαστη. Κι όλα αυτά παρά το ότι ο Τζέιμς φορτώθηκε με τρίτο φάουλ και αποσύρθηκε για να παροφυλαχθεί, αλλά πάνω απ' όλα παρά τον τραυματισμό του Γιόνας Ματσιούλις. Στην πρώτη φάση της δεύτερης περιόδου ο Λιθουανός έπεσε άτσαλα στο παρκέ με αποτέλεσμα να χτυπήσει στον αγκώνα. Σηκώθηκε μετά από λίγα λεπτά σφαδάζοντας από τους πόνους και αποχώρησε, αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο κενό στη σύνθεση της ΑΕΚ.

Παρ' όλα αυτά η Ένωση κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά στο 29' με τον Λαρεντζάκη (30-28) και να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα κι αυτό το σκορ ως το τέλος του ημιχρόνου. Και τα κατάφερε κατά βάση χάρη στην πολύ δυνατή και αποτελεσματική άμυνά της.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τελείως διαφορετικό τρόπο για την ΑΕΚ. Η άμυνά της παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτή τη φορά μπορεσε να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να βρει αρκετούς πόντους σε αυτόν, κυρίως από τον Χάντερ, ο οποίος ξύπνησε από το λήθαργο του πρώτου ημιχρόνου και έκανε πάρτι μέσα στις ρακέτες. Η Ένωση κατάφερε να προηγηθεί με 42-36 στο 25', ωστόσο στη συνέχεια η Μπάμπεργκ αντέδρασε. 

Βάζοντας την μπάλα μέσα στη ρακέτα, στον εξαιρετικό Αλεξάντερ, που συν τοις άλλοις φόρτωσε με τέσσερα φάουλ τον Χάντερ και τον έβγαλε προσωρινά εκτός αγώνα, και με τον πολύπειρο Χίκμαν να δίνει λύσεις από την περιφέρεια, η γερμανική ομάδα έσβησε το προβάδισμα της Ένωσης, παρά το... οξυγόνο που προσπάθησαν να δώσουν οι Λαρεντζάκης και Σάκοτα. Στο 28':30'' με καλάθι του Ρούμπιτ πέρασε ξανά μπροστά με 49-47, ωστόσο αμέσως μετά ο Σαντ Ρος με τρίποντο έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ΑΕΚ στο τέλος της τρίτης περιόδου (50-49).

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Μπάμπεργκ πέρασε μπροστά 54-52 με τρίποντο του Χέκμαν στο 32' και από εκείνο το σημείο και μετά εδραίωσε το προβάδισμά της βάζοντας την μπάλα στο καλάθι με τον Ρούμπιτ, παίρνοντας κάποια επιθετικά ριμπάουντ και βρίσκοντας λύσεις ακόμα και από παίκτες όπως ο Τέιλορ. Η ΑΕΚ με τον Λαρεντζάκη εκτός αγώνα για να πάρει ανάσες και τον Χάντερ με τέσσερα φάουλ τα περίμενε όλα από τον Σαντ Ρος στην επίθεση, καθώς ο Θίοντορ δεν είχε καθαρό μυαλό και δεν έπαιρνε σωστές πρωτοβουλίες.

Η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με 63-58 στο 35' και ένα λεπτό αργότερα με καλάθι του Αλεξάντερ και κλέψιμο του Ράις, που οδήγησε σε εύκολους δύο πόντους στον αιφνιδιασμό, έκανε το 67-58 σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα. Η Ένωση φαινόταν να έχει πάθει επιθετικό μπλακ άουτ απέναντι στην πολύ δυνατή άμυνα της γερμανικής ομάδας και έδειχνε να τα έχει χαμένα. 

Ο Θίοντορ ήταν βιαστικός και δεν είχε σωστές επιλογές, παρ' όλα αυτά στο τελευταίο δίλεπτο ήταν αυτός που βγήκε μπροστά. Με πέντε σερί πόντους (ένα μεγάλο τρίποντο από τη γωνία και δύο βολές) μείωσε 69-65 ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος του αγώνα. Ο Ρούμπιτ έκανε το 71-65 στο 39', όμως στη συνέχεια η ΑΕΚ κατάφερε να μην δεχθεί πόντο και ο Θίοντορ με ένα κλέψιμο και καλάθι στο αιφνιδιασμό κατάφερε να μειώσει τη διαφορά σε επίπεδα... ανατροπής. Το -9 έγινε -4 κι αυτή τη διαφορά η ΑΕΚ μπορεί οπωσδήποτε να την ανατρέψει την άλλη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ.

Ο... ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ: Ο Κλιφ Αλεξάντερ αποδείχθηκε άλυτο πρόβλημα για την άμυνα της ΑΕΚ. Με τη δύναμή του στο λόου ποστ αποτέλεσε τη βασική επιθετική αιχμή της Μπάμπεργκ σκοράροντας 19 πόντους, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Οι αριθμοί είναι λίγο ως πολύ ισορροπημένοι κι αν υπάρχει κάπου μια κρίσιμη διαφορά είναι στα σουτ δύο πόντων. Η Μπάμπεργκ σούταρε με ποσοστό 51% κι η ΑΕΚ μόλις με 41%. Αυτή η διαφορά σε ένα τόσο κλειστό παιχνίδι έπαιξε μεγάλο ρόλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ