19 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πρώτη και καλύτερη!

Ένα παιχνίδι που ήταν δικό της πήγε να χάσει μέσα από τα χέρια της η ΑΕΚ, αλλά τελικά... τη γλίτωσε. Νίκησε την Αντβέρπ με 77-76, κυρίως επειδή ο Πάρις Λι τα έκανε... θάλασσα στην τελευταία επίθεση της βελγικής ομάδας, ωστόσο η ουσία είναι ότι πήρε αυτό που ήθελε. Τερμάτισε πρώτη στον Γ' όμιλο και μπαίνει ως φαβορί στη φάση των "16", όπου πλέον ο ελληνικό "εμφύλιος", είτε με τον ΠΑΟΚ είτε με τον Προμηθέα, είναι πολύ πιθανός.

Με αφετηρία την καλή άμυνά της η ΑΕΚ οικοδόμησε νωρίς στον αγώνα διψήφια διαφορά, την οποία διατήρησε ως το τέλος του ημιχρόνου με σχετική άνεση, ελέγχοντας πλήρως τον αγώνα. Ο Σαντ Ρος εξουδετέρωσε τον Λι βραχυκυκλώνοντας το παιχνίδι της Αντβέρπ, ενώ συνολικά οι παίκτες της Ένωσης έπαιζαν με διάθεση στην άμυνα, βάζοντας τα χέρια τους και κάνοντας κλεψίματα, που έφεραν αρκετούς εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.

Στο σετ παιχνίδι η παρουσία του Τζόρνταν Θίοντορ στην πρώτη περίοδο αποτέλεσε εγγύηση εύρυθμης λειτουργίας, την ώρα που ο Χάντερ έκανε για μια ακόμα φορά τα... δικά του κάτω από τα καλάθια, δίνοντας μεγάλη βοήθεια και στο κομμάτι της δημιουργίας με τις 3 ασίστ που μοίρασε στο διάστημα που έπαιξε. Αν δεν υπήρχαν κάποια χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και ορισμένες άστοχες προσπάθειες του Γιόνας Ματσιούλις, που ενώ πόσταρε σωστά τους πιο αδύνατους αντιπάλους του, εντούτοις δεν έβρισκε στόχο στην τελική προσπάθεια, το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από το 25-12 του 9'.

Η ΑΕΚ έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά στο 6' (16-6), προηγήθηκε με 25-13 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και στο δεύτερο διατηρούσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το προβάδισμά της σε αυτό το επίπεδο, παρά τις αλλαγές του Μπάνκι και παρά το ότι Χάντερ και Θίοντορ δεν έπαιξαν καθόλου (για την ακρίβεια, ο Θίοντορ έπαιξε ένα λεπτό στην αρχή της δεύτερης περιόδου πριν αποσυρθεί).

Η Αντβέρπ προσπάθησε να προκαλέσει κάποια προβλήματα μετά τα μισά του δεκαλέπτου όταν ο Μπακό εκμεταλλεύτηκε σε δυο τρεις περιπτώσεις την υψομετρική διαφορά του από τον Ντελρόι Τζέιμς, που τον αντιμετώπιζε στη θέση "5", και μείωσε 34-27 στο 16'. Ωστόσο η είσοδος του Τσαλμπούρη έκοψε τον αέρα που είχε πάρει ο Βέλγος, βελτίωσε την άμυνα και με πρωταγωνιστές τους Γκρίφιν και Σάκοτα το προβάδισμα δεν αποκαταστάθηκε απλώς, αλλά άγγιξε και τη μέγιστη τιμή του (46-29) για το πρώτο μέρος, το οποίο τελικά έληξε με 46-32.

Στο τρίτο δεκάλεπτο επανήλθαν στην πεντάδα οι Χάντερ και Θίοντορ, το σκορ έγινε γρήγορα 49-32, αλλά από εκεί και μετά η ΑΕΚ σταμάτησε να παίζει καλά στην επίθεση. Τουλάχιστον όσο καλά έπαιζε στο πρώτο μέρος. Η κυκλοφορία της μπάλας έγινε πιο δύσκολη, κίνηση δεν υπήρχε σωστή σε αρκετές περιπτώσεις, παρόλα αυτά η διαφορά δεν μειώθηκε σημαντικά. Η Αντβέρπ προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα με τον Μπακό και κάποιες εκλάμψεις του Λι, όμως γενικά η άμυνα της ΑΕΚ ήταν καλή, έλεγξε το αμυντικό ριμπάουντ και δεν επέτρεψε στην αντίπαλό της να γίνει απειλητική.

Επιθετικά ο Χάντερ τράβηξε και πάλι το κάρο, με σημαντική βοήθεια από τον Λαρεντζάκη, έτσι το σκορ έγινε 61-45 στο 28' και 61-50 στο 30'.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Αντβέρπ με τέσσερις γρήγορους πόντους μείωσε 61-54, ολοκληρώνοντας ένα σερί 9-0 μέσα σε 3 λεπτά, ενώ λίγο αργότερα με ένα κάρφωμα του Τέιτ, που έκανε κι αυτός ζημιά στην ΑΕΚ, πλησίασε στους πέντε πόντους (64-59). Η ΑΕΚ έπαιζε με μια πεντάδα χωρίς τους Θίοντορ, Χάντερ και Σαντ Ρος, βρήκε ωστόσο στο πρόσωπο του Τζέιμς τον άνθρωπο που την ξεκόλλησε στην επίθεση με τέσσερις συνεχόμενους πόντους (τους δύο μάλιστα μετά από επιθετικό ριμπάουντ), ενώ και ο Σάκοτα με ένα από τα... σπάνια τρίποντα της Ένωσης αυτό το βράδυ, ανέβασε και πάλι τη διαφορά στους 12 πόντους (71-59) στο 34'.

Η Αντβέρπ δεν το έβαλε κάτω. Εκμεταλλεύτηκε την χαλάρωση των παικτών της ΑΕΚ, το κακό επιθετικά παιχνίδι τους, με τα πολλά λάθη και την αστοχία από την περιφέρεια, και μείωσε ξανά (71-66 στο 35') χτυπώντας με τον Μπακό μέσα στη ρακέτα, αλλά και με τον Λι. Ο Μπάνκι επανέφερε και τον Χάντερ στην πεντάδα, αλλά ο Μπακό του είχε πάρει τον αέρα στην επίθεση και συνέχισε να σκοράρει, με αποτέλεσμα η Αντβέρπ να πλησιάσει στους 3 (73-70) στο 37'.

Μια καλή άμυνα του Ματσιούλις, που δυσκόλεψε το σουτ το Φανβίν, με αποτέλεσμα αυτός να αστοχήσει, και δύο βολές του Θίοντορ, που έκαναν το σκορ 77-72 στο 39', όμως και πάλι η Αντβέρπ είχε ζωή. Με τρίποντο του Τέιτ στα 33'' μείωσε 77-76 και καθώς η ΑΕΚ έπαθε... τρικυμία στην τελευταία επίθεσή της, έδωσε στη βελγική ομάδα τη δυνατότητα να νικήσει! Όμως ο Πάρις Λι πάνω στη βιασύνη του να προλάβει την άμυνα της Ένωσης ανοργάνωτη και το χρονόμετρο, μπερδεύτηκε, τα έκανε... μούσκεμα, πέρασε ο χρόνος και... η ΑΕΚ νίκησε.

Ο ΣΥΝΗΘΗΣ ΧΑΝΤΕΡ: Μόνο που αυτή τη φορά κι αυτός δεν ήταν άψογος. Στην άμυνα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από τον Μπακό κι αυτό ήταν πρόβλημα. Όμως στην επίθεση κουβάλησε και πάλι την ομάδα στις πλάτες του με 19 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ είχε 3/15 τρίποντα και δεν εκμεταλλεύτηκε τα 11 επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ