17.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόκριση από… ημίχρονο! (vids)

Ο μαχητικός ΠΑΟΚ έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ, η οποία πάντως απέδειξε ότι το +9 του πρώτου αγώνα στην Πυλαία ήταν αρκετό. Παρά την ήττα της στο ΟΑΚΑ με 63-62 μπροστά σε πάνω από 12.οοο φίλους της, προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Basketball Champions League, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με την πικρή γεύση του ότι μπορούσε.Στα προημιτελικά την ΑΕΚ περιμένει η Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση ως το τελευταίο εμπόδιο πριν από το δεύτερο συνεχόμενο φάιναλ φορ. Με την ήττα αυτή η Ένωση διέκοψε ένα σερί οκτώ νικών, που έτρεχε σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγώνα με εμφανή διάθεση να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από την άμυνα. Η ΑΕΚ εξουδετέρωσε τον Γκος με τον Σαντ Ρος και άφησε τον Κόνιαρη να κάνει παιχνίδι, ο δε ΠΑΟΚ έκλεισε καλά τη ρακέτα του μη επιτρέποντας διεισδύσεις και ελέγχοντας τα ριμπάουντ. Στο πρώτο πεντάλεπτο ο ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε και λίγο καλύτερα την μπάλα στην επίθεσή του, δημιουργούντας προβλήματα στην Ένωση με τα πικ εν ρολ και με παίκτες όπως ο Τέπιτς, ο Τζέφερσον και ο Χρυσικόπουλος να σκοράρουν προηγήθηκε με 10-5 στο 5'. 

Η ΑΕΚ, ωστόσο, αντέδρασε άμεσα. Με την είσοδο του Τζέιμς βελτίωσε την άμυνα στα πικ εν ρολ και βραχύκυκλωσε εντελώς τον ΠΑΟΚ, που ήταν άστοχος από την περιφέρεια. Στην επίθεση ο Θίοντορ, παρότι λόγω του τραυματισμού του δεν πατούσε πολύ καλά, έδωσε δύο τρομερές ασίστ για εντυπωσιακά καρφώματα από τους Ματσιούλις και Χάντερ, τα οποία έδωσαν το έναυσμα για τη ανατροπή.

Στα επόμενα πέντε λεπτά η ΑΕΚ δέχθηκε μόλις 4 πόντους και με επιμέρους 13-4 προηγήθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου με 18-14. Στο 12'30'' το σκορ έγινε 23-16, καθώς ο Τσαλμπούρης μπήκε φουριόζος στον αγώνα με μια τάπα κι ένα τρίποντο, ωστόσο για τα επόμενα 3,5 λεπτά η Ένωση δεν σκόραρε ξανά. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, αφού έβαλε τον Χάτσερ στον αγώνα και δεν είδε προκοπή, τον απέσυρε και έπαιξε με μια πεντάδα, που κατά τα 4/5 ήταν ελληνική. Με τους Τσόχλα, Σχίζα, Ζάρα, Μαργαρίτη και μόνο ξένο τον Γκάρετ (και μετά τον Τζέφερσον), εκμετααλεύτηκε το ότι ο Θίοντορ κάθησε στον πάγκο για να πάρει ανάσες και η ΑΕΚ έπαιζε χωρίς καθαρό πόιντ γκαρντ.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε πολύ στην άμυνα, δυσκολεύοντας πολύ τους Γκρίφιν και Λαρεντζάκη, που προσπάθησαν να κάνουν κουμάντο στο παιχνίδι των γηπεδούχων, και με ένα τρίποντο του Ζάρα ισοφάρισε 23-23 στο 16' ολοκληρώνοντας ένα σερί 7-0. Ο Μπάνκι πέρασε ξανά στον αγώνα τον Θίοντορ, αλλά και τον Σαντ Ρος, που είχε βγει κι αυτός για να πάρει ανάσες, και η ΑΕΚ ξαναπήρε τον έλεγχο του αγώνα.

Με τον Τζέιμς να είναι καταλύτης στην άμυνα πάνω στα πικ εν ρολ και με τον Κουβανό να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ περιφερειακήες άμυνας, η Ένωση κατάφερε να βρει και κάποια καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, που τόσο της έλειψαν στο πρώτο μέρος και με ένα δικό της 9-0 προηγήθηκε με 32-23 στο 18', πριν ο ΠΑΟΚ μειώσει στο τελικό 32-27 του ημιχρόνου.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τα δύο πρώτα καλάθια του δευτέρου ημιχρόνου και μείωσε 32-30 ολοκληρώνοντας ένα σερί 7-0 στο 21', ωστόσο στη συνέχεια η άμυνα της ΑΕΚ διορθώθηκε. Πίεσε πολύ στην περιφέρεια, αναγκάζοντας τους αντιπάλους της σε κακές επιλογές και αποκτώντας τη δυνατότητα να βρει κανά δυο καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, με τα οποία προηγήθηκε με 39-30 στο 24'. Ο ΠΑΟΚ με τον Μαργαρίτη σε θέση σέντερ βελτίωσε τη δική του άμυνα και μείωσε 39-36 ένα λεπτό αργότερα και στο 27' μείωσε στον πόντο με δύο βολές του Χάτσερ (41-40).

Αυτό το προβάδισμα έδωσε αέρα στον ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα άγχωσε την ΑΕΚ, η οποία στα επόμενα λεπτά έδωσε ρεσιτάλ λαθών και κακών επιλογών, παίζοντας και πάλι χωρίς τον Θίοντορ, ο οποίος πάντως όσο αγωνίστηκε στην τρίτη περίοδο πέρασε απαρατήρητος. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ, πέραν του Μαργαρίτη, πήρε βοήθειες, ειδικά στην περιφερειακή άμυνα, από τους Γκος και Χάτσερ και ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος κατάφερε να προηγηθεί με 47-43, ολοκληρώνοντας ένα επί μέρους 17-4 μέσα σε 5,5 λεπτά. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ με ένα καλάθι του Σάκοτα μείωσε στο τέλος της τρίτης περιόδου 47-45.

Ο ΠΑΟΚ είχε πιστέψει για τα καλά ότι θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση και στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο ανεβασμένος Γκος με τρίποντο τον έφερε στο +5 για πρώτη φορά στον αγώνα (50-45). Κι εκεί που το ΟΑΚΑ είχε αρχίσει να αγχώνεται επικίνδυνα, ο Γιόνας Ματσιούλις στην αμέσως επόμενη φάση πέτυχε ένα τρομερό τρίποντο (εκτός ισορροπίας και με τον χρόνο να τελειώνει), κόβοντας, όπως φάνηκε, τα πόδια των αντιπάλων του.

Ακολούθησε ένα κλέψιμο και κάρφωμα του Τζέιμς, που ισοφάρισε το σκορ (50-50), ωστόσο ο ΠΑΟΚ δεν το έβαλε κάτω. Εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των γηπεδούχων από την περιφέρεια και ελέγχοντας τα ριμπάουντ κράτησε τον έλεγχο του σκορ, ενώ με ένα ακόμα τρίποντο του Γκος πέρασε μπροστά με 53-50 στο 35'. Συνέχισε να βγάζει καλές άμυνες ο ΠΑΟΚ, όμως το ίδιο έκανε και η ΑΕΚ, η οποία στα μετόπισθεν ήταν πολύ αποτελεσματική και δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της να μεγαλώσει τη διαφορά.

Αυτό ήταν και το κλειδί του αγώνα. Η ΑΕΚ πέρασε και πάλι μπροστά με 54-53 στο 36', ο ΠΑΟΚ ξαναπέρασε με 55-54, όμως δεν μπορούσε να κάνει το ξέσπασμα, να ξεφύγει και να φτάσει κοντά στους 9 πόντους. Η ΑΕΚ άντεχε, έλεγχε τα ριμπάουντ και ο χρόνος κυλούσε υπέρ της. Οι δύο ομάδες έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα στην άμυνά τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθαρό μυαλό στην επίθεση, να είναι πολύ άστοχες από την περιφέρεια και το σκορ να μην ανοίγει. Κάτι βεβαίως που ευνόησε την ΑΕΚ, η οποία έχοντας το +9 του πρώτου αγώνα υπέρ της, απλώς φρόντισε να περάσει η ώρα και να πανηγυρίσει την πρόκριση, έστω κι αν στο τέλος έχασε με 62-61.

Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του BCL χάρη στην άμυνά της. Και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της για μία ακόμα φορά. Το ότι σκόραρε μόνο 3 πόντους, δεν λέει απολύτως τίποτα όσον αφορά την προσφορά του, που ήταν τεράστια.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο ΠΑΟΚ είχε 22 λάθη και η ΑΕΚ 12. Σε ένα παιχνίδι τόσο κλειστό, αυτή η διαφορά ήταν καθοριστική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ