19.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προμηθέας… Δεσμώτης στην Οστάνδη!

Το πρώτο παιχνίδι του Προμηθέα στην Ευρώπη συνοδεύτηκε από ένα μεγάλο θρίαμβο στην Οστάνδη, με την ομάδα της Πάτρας να κερδίζει με 93-84 τους πρωταθλητές Βελγίου και να ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι με τον πιο ονειρεμένο τρόπο.

Καλύτερα δεν μπορούσε να ξεκινήσει η πρώτη ευρωπαϊκή περιπέτεια του Προμηθέα! Μετά το... τρακ των πρώτων τριών λεπτών, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά ήταν εξαιρετικοί, διαβασμένοι και ξεκάθαρα ανώτεροι της Οστάνδης, παίρνοντας δικαίως το «διπλό» με 93-84 στη «Versluys Dome», για μια φοβερή πρεμιέρα. Κάπως έτσι, έδειξαν πως όχι μόνο αξίζουν τη συμμετοχή τους στο Basketball Champions League, αλλά έχουν και... μέλλον στη διοργάνωση.

Άπαντες εκ των Αχαιών κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην επικράτηση, με τον Ρίον Μπράουν πρώτο σκόρερ στους 21 πόντους να... προσφέρει σκορ και θέαμα, ενώ αξιοσημείωτοι οι 14 πόντοι με 4/5 τρίποντα σε κρίσιμα σημεία του Τόνι Μέιερ, όπως και οι 13 πόντοι με επτά ασίστ του Νίκου Γκίκα. Στην αντίπερα όχθη, μοναδική αξιόπιστη λύση σε όλη τη διάρκεια του ματς ήταν ο Νεμάνια Τζούρισιτς με 20 πόντους και πέντε ριμπάουντ, αλλά αυτό δε θα μπορούσε να είναι αρκετό.

Το παιχνίδι

Τα πρώτα τρία λεπτά ήταν ίσως λογικά «μουδιασμένα» για την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία του Προμηθέα, αλλά γρήγορα θα απαντούσε στο καλό ξεκίνημα του Κέστελοτ (10-4), με ένα σερί 0-7, που στα μέσα της πρώτης περιόδου θα τον έβαζε μπροστά με καλάθι του Λίποβι (10-11). Ακολούθησε μια εναλλαγή καλαθιών, κατά κύριο λόγο με τους Αχαιούς να προηγούνται και τους αντιπάλους τους να ισοφαρίζουν. Ο Λίποβι ήταν εξαιρετικός, αλλά οι Ντεζιρόν και Μπούζα είχαν τις απαντήσεις τους, για να πάνε οι δύο ομάδες στους πάγκους με το 19-19.

Όταν οι υπόλοιποι ξένοι του Προμηθέα θα έμπαιναν στο παιχνίδι, μαζί με τους Σαλούστρο-Γκίκα, η εικόνα θα άλλαζε. Με το pick 'n' roll τους να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από την άμυνα της Οστάνδης, οι παίκτες του Γιατρά «τρυπούσαν» με κάθε τρόπο την αντίπαλη άμυνα, για να σκοράρει ο Τσαϊρέλης για το 25-33 λίγο μετά τη συμπλήρωση 13 λεπτών. Χολ και Έλις έκαναν εξαιρετική δουλειά χαμηλά, ενώ τα μακρινά σουτ των Γκίκα και Μέιερ θα έδιναν τη δυνατότητα για διαφορά 12 πόντων, με την ελληνική ομάδα απόλυτη κυρίαρχο με την πάροδο 18 λεπτών (37-49). Όχι πως θα άλλαζε κάτι μέχρι την ανάπαυλα, καθώς απέναντι στις προσπάθειες του Τζόρτζεβιτς, ο Μπράουν θα απαντούσε με ένα φοβερό κάρφωμα, που θα «έγραφε» το 43-53 του ημιχρόνου.

Η Οστάνδη ξεκίνησε από την ενέργεια στην άμυνά της και απάντησε... με το ίδιο νόμισμα του pixk 'n' roll στην επίθεση, με τον Τζούρισιτς κύριο εκφραστή της κοντά στο καλάθι να ισοφαρίζει το ματς στα μέσα της τρίτης περιόδου (58-58). Ένα εντελώς νέο παιχνίδι ξεκινούσε, με τον Μέιερ να βρίσκει λύσεις με δύο τρίποντα για τον σχεδόν επί τέσσερα λεπτά άστοχο Προμηθέα, για να έρθει ξανά ο Μπράουν να ταλαιπωρήσει τους αντιπάλους του και να σημειώσει το 60-68 από τη γραμμή των βολών. Οι Βέλγοι θα δήλωναν ξανά... παρόντες με ένα 5-0 των αρχικών τους πρωταγωνιστών, Ντεζιρόν και Μπούζα, που τελείωνε το δεκάλεπτο σε ένα παιχνίδι τριών πόντων (65-68).

Το τελευταίο ξεκινούσε ιδανικά με alley oop του Χολ για το κάρφωμα του Μπράουν, για να είναι αντίστοιχη η συνέχεια. Κι αυτό, γιατί το παιχνίδι της Οστάνδης χαμηλά με τον Τζούρισιτς άρχισε να γίνεται μονοδιάστατο, ενώ οι Αχαιοί έβαλαν ξανά στο παιχνίδι το μακρινό σουτ, με τους Μέιερ, Μπράουν και Γκίκα να δίνουν το σύνθημα, για να φέρει την απόσταση στο +11 ο Λίποβι, με τρία λεπτά για τη λήξη (77-88). Ένα τρίποντο κι ένα κλέψιμο του Γκίκα που οδήγησε σε κάρφωμα του Λίποβι, θα ήταν το... θαυμαστικό για τον εκπληκτικό Προμηθέα, που ολοκλήρωνε το θρίαμβό του.

Δεκάλεπτα: 19-19, 43-53, 65-68, 84-93

ΣΚΟΡΑΡΕ... ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ: Είναι, όντως, άδικο να ξεχωρίσουμε συγκεκριμένα πρόσωπα στον Προμηθέα, αφού άπαντες έβαλαν το «λιθαράκι» τους. Ο πρώτος που ξεχωρίζουμε, όμως, είναι ο Ρίον Μπράουν. Το βλέπεις και από τη στατιστική του. 21 πόντοι, με 3/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, τρία ριμπάουντ, δύο ασίστ και... μπόλικο θέαμα, ιδιαίτερα με το κάρφωμά του στη λήξη του ημιχρόνου, που έγινε στιγμιότυπο από τη διοργάνωση. Ήταν απολαυστικός.

ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: Δεν μπορούμε να μην κάνουμε, πάντως, και μια αναφορά στον Νίκο Γκίκα. Δεν είναι μόνο οι 13 πόντοι με επτά ασίστ, αλλά επίσης το γεγονός ότι εξασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία στην επίθεση του Προμηθέα σε κρίσιμες καταστάσεις, ενώ στην άμυνα πίεσε αποτελεσματικά κάθε αντίπαλό του. Χαρακτηριστικό σημείο, είναι το κλέψιμο που κάνει στο τελευταίο λεπτό, αμέσως μετά το τρίποντό του, που διαμόρφωσε το 79-91, για να καρφώσει με μανία από την ασίστ του ο Λίποβι και να τελειώσει εκεί το ματς. Έκανε τα πάντα... και σύμφερε.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Από τη στιγμή, που μεγάλη απόκλιση στις διαφορές δεν υπήρξε (4 λιγότερα λάθη για Προμηθέα, τρία παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ για Οστάνδη, άρα μία παραπάνω κατοχή για τους Αχαιούς), σημασία είχε τόσο η δημιουργικότητα, με τον Προμηθέα να έχει 22 ασίστ έναντι 14 της αντιπάλου του, όσο και η ευστοχία. Στο τελευταίο κομμάτι, ο Προμηθέας σκόραρε με 71.88% στα δίποντα και 37.93% στα τρίποντα, έναντι 62.79% και 35.71% της Οστάνδης αντίστοιχα. Δεν παραλείποντα, φυσικά, τα 11 «πατρινά» κλεψίματα έναντι των έξι στην απέναντι πλευρά.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ