20.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πλέι μέικερ από… σίδερο και δάσκαλος!

Η πρώτη φετινή μεταγραφή της ΑΕΚ δεν είναι από αυτές που αποκαλούνται... αεροδρομίου. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος δεν είναι από αυτούς που χαλάνε κόσμο ή που γκρεμίζουν... τσιμέντα. Ποτέ δεν ήταν. Είναι όμως ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Είναι σίγουρα ένας παίκτης που δεν είχε πέρυσι η ΑΕΚ. Και πιθανότατα θα αποδειχθεί μια από τις πιο χρήσιμες φετινές μεταγραφές της. Έστω κι αν ακόμα δεν ξέρουμε τις υπόλοιπες.

Διότι είναι ο κατάλληλος παίκτης στην κατάλληλη θέση. Ο Ξανθόπουλος είναι πλέι μέικερ με την κλασική έννοια του όρου. Στο μυαλό του βρίσκεται πρώτα και πάνω από όλα η δημιουργία, το πώς θα αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, όπως μας ενημερώνει ο ΕΣΑΚΕ, είναι ο τέταρτος καλύτερος πασέρ στην ιστορία του πρωταθλήματος με 1028 ασίστ. Αν μάλιστα του χρόνου κάνει μια καλή χρονιά και μοιράσει πάνω από 66 ασίστ, θα ξεπεράσει τον Νίκο Βετούλα και θα ανέβει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Είναι γρήγορος, μπορεί να ανοίξει τον αιφνιδιασμό, παίζει πικ εν ρολ, ενώ το σκοράρισμα δεν τον απασχολεί πολύ. Αντιθέτως, παρά το χαμηλό μπόι του (1,88μ.), που συνήθως δεν βοηθά πολύ την προσπάθεια στην άμυνα, είναι σπουδαίος αμυντικός, καθώς πιέζει πάνω στην μπάλα και χρησιμοποιεί πολύ το μυαλό του. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την τρίτη θέση που κατέλαβε φέτος στη λίστα με τα περισσότερα κλεψίματα στο πρωτάθλημα (44). 

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τον πήρε για να τον χρησιμοποιήσει ως back up του ξένου πλέι μέικερ, που θα φέρει ως βασικό. Έτσι τον χρησιμοποιούσε και ο Δημήτρης Πρίφτης στον Άρη. Ο Ξανθόπουλος θα έρχεται από τον πάγκο με βασική αποστολή να αλλάζει τον ρυθμό του αγώνα, διότι έχει αυτή την ικανότητα. Τέτοιο back up δεν είχε ο Ούκιτς πίσω του τη χρονιά που πέρασε. Ούτε ο Ιβάνοβιτς στην αρχή ούτε ο ΜακΓκραθ, που ήρθε μετά, είναι καθαροί πλέι μέικερ. Και στη δική του περίπτωση η ηλικία δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος είναι 33 ετών. Του χρόνου τέτοιον καιρό, δηλαδή, θα είναι 34. Παρ' όλα αυτά δεν έχει ιστορικό τραυματισμών. Και η συνέπειά του στους αγώνες είναι εντυπωσιακή. Θα μπορούσε μάλιστα να τη χαρακτηρίσει κανείς ακόμα και εξωπραγματική!

Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2007 και μετά, έχει λείψει μόλις από 29 από τους 442 αγώνες που έχουν παίξει οι ομάδες του (κατά σειρά Πανιώνιος, Πανελλήνιος, Πανιώνιος ξανά, Παναθηναϊκός, Ομπραντόιρο, Πανιώνιος για τρίτη φορά και Άρης) σε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκή διοργάνωση (Ευρωλίγκα, Eurocup, Champions League)! Ή, αν θέλετε να το δείτε ανάποδα, έχει παίξει σε 413 από τα μάξιμουμ 442 παιχνίδια που θα μπορούσε να είχε παίξει σε αυτή τη δεκαετία, με το ποσοστό συμμετοχής του να αγγίζει το 93,4%!!! Ένα ποσοστό που θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, αν ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν τον χρησιμοποιούσε, κατόπιν δικής του απόφασης και όχι λόγω κάποιου τραυματισμού, μόνο στα μισά (15), από τα 29 παιχνίδια που έδωσε για την Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2012-13! 

Ο Ξανθόπουλος έπαιξε πέρυσι και στα 52 παιχνίδια του Άρη σε πρωτάθλημα (34) και Champions League (18), ενώ άπταιστες χρονιές έκανε ακόμα το 2010 με τον Πανελλήνιο (52/52 παιχνίδια) και το 2014 με την Ομπραντόιρο στην Ισπανία (34/34 παιχνίδια). Αλλά και στις υπόλοιπες απουσίαζε το πολύ από δύο ή τρία παιχνίδια ανά σεζόν. Πραγματικός... Iron Man!

Αυτό το εντυπωσιακό σερί συμμετοχών του καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να βγάλει προβλήματα τραυματισμών σε αυτή την ηλικία, σε σχέση με κάποιον άλλο συνομήλικό του με πιο επιβαρυμένο ιστορικό. Όμως πέρα από αυτό, πέρα από τα συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, που τον καθιστούν πολύ χρήσιμο για κάθε ομάδα, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τον πήρε στην ΑΕΚ και για έναν ακόμα λόγο.

Φέτος θέλει να δώσει την ευκαιρία στον Δημήτρη Μωραΐτη να αναδειχθεί. Σκοπός του είναι να τον καθιερώσει στη 12άδα και προοδευτικά να του αυξάνει το χρόνο συμμετοχής. Θέλει λοιπόν ο Ξανθόπουλος, που παίζει ακριβώς στην ίδια θέση, να παίξει το ρόλο του δασκάλου, του καθοδηγητή του νεαρού. Είναι κάτι που συνηθίζεται εσχάτως και στο ΝΒΑ. Οι Σακραμέντο Κινγκς, για παράδειγμα, υπέγραψαν πρόσφατα τον έμπειρο πόιντ γκαρντ, Τζορτζ Χιλ, μόνο και μόνο για να μεταδώσει την εμπειρία του στον ΝτεΆρον Φοξ, που ήταν η επιλογή της ομάδας στο νούμερο 5 του φετινού ντραφτ και ποντάρουν πάνω του πολλά για το μέλλον. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και οι Λέικερς με τον Λόντζο Μπολ, γι' αυτό μιλούν και πολύ πιθανό να αποκτήσουν τον Ράτζον Ρόντο.

Ο Ξανθόπουλος μπορεί να παίξει το ρόλο του δασκάλου του Μωραΐτη πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε ξένο, διότι εκτός από την εμπειρία του, ξέρει και πώς να μιλήσει στον νεαρό. Οπότε είναι βέβαιο ότι θα επωμιστεί κι αυτή την αποστολή. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ