20.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάρης Μάρτζος στο Basketa: «Νιώθαμε πληγωμένοι»

Ο Εθνικός έφτασε σε νέο θρίαμβο με αντίπαλο τον δεύτερο της Α2 Χολαργό και ο πρωταγωνιστής, Πάρης Μάρτζος, μίλησε στο Basketa.gr για το πώς η ομάδα του τα κατάφερε με ανατροπή, την επιρροή του Σάββα Συμεωνίδη στην ψυχοσύνθεση των Πειραιωτών και το διάστημα πριν από την έλευσή του, για το οποίο δε διστάζει να μιλήσει με τη… σκληρή γλώσσα της αλήθειας.

Δύο μήνες έχουν περάσει σχεδόν από την έλευση του Σάββα Συμεωνίδη κι ένα… ολικό λίφτινγκ είναι γεγονός στον Εθνικό, αναφορικά με την παρουσία του στο παρκέ. Λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί, κανείς δε θα στοιχημάτιζε πως χθες (17/3) θα μπορούσαν οι «κυανόλευκοι» να κερδίσουν τον Χολαργό. Όπως αναφέραμε, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει πλήρως και αυτό φαίνεται με τις οκτώ νίκες στα τελευταία εννέα παιχνίδι, με τελευταίο τεράστιο αποτέλεσμα, αυτό κόντρα στην ομάδα των Βορείων προαστίων, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί νίκες, σαν αυτές στην Πάτρα και την Καστοριά.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών για τον Έλληνα προπονητή, είναι και ο Πάρης Μάρτζος, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία για ένα «σόου» απέναντι στο σύνολο του Στέργιου Κουφού. Ο 33χρονος «άσσος», που αποτελεί κι έναν… από τους παλιούς της ομάδας, όντας στο δεύτερο χρόνο παρουσίας του σε αυτήν, τελείωσε με 28 πόντους (4/4 δ., 4/10 τρ.), τέσσερα ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο θρίαμβο, ο οποίος μάλιστα φέρνει τον Εθνικό ένα «βήμα» πριν από τα playoffs, ενώ στις 20 Ιανουαρίου έμοιαζε να παλεύει για τη σωτηρία του.

Ποιο ήταν, όμως, το μυστικό, αν υπήρξε τέτοιο, για να υποταχθεί και ο Χολαργός, σε ένα ματς που μάλλον θα κρινόταν στα πνευματικά αποθέματα των δύο ομάδων; «Ο Συμεωνίδης είναι ένα πολύ έμπειρος προπονητής, που δίνει έμφαση στο κομμάτι της ψυχολογίας και παίρνει από κάθε αθλητή τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε παιχνίδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα από τη στιγμή που εμείς, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήμασταν μία ομάδα που δεν παίζαμε καλά. Όταν κάνεις, όμως, μερικές μεγάλες νίκες, τότε αρχίζεις να πιστεύεις ξανά στον εαυτό σου και το κάνεις ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, όπως σήμερα (σ.σ. χθες), που την περισσότερη ώρα ήμασταν πίσω στο σκορ. Δείξαμε «μέταλλο» απέναντι σε μία πολύ καλή και σταθερή ομάδα, με εξαιρετικό κόουτς και ρόστερ, όπως ο Χολαργός, που του αρέσει να παίζει με στοιχεία, όπως το run ’n’ gun παιχνίδι, το τρίποντο ή το post up. Είναι επίσης, σπουδαίο που επικρατήσαμε σε ένα παιχνίδι λεπτομερειών, δεν ξεφύγαμε ποτέ δηλαδή ούτε τους κάναμε να φαίνονται… μικρή ομάδα με την απόδοσή μας», απάντησε μιλώντας στο Basketa.gr ο Πάρης Μάρτζος, ενώ αναφέρθηκε και στην ανατροπή της ομάδας του, εξηγώντας ότι «η ομάδα προπονείται, για να παίζει σε υψηλό ρυθμό μέχρι το τελευταίο λεπτό. Από πέρυσι, στην εποχή του Βαγγέλη Βλάχου, έχουμε «χτίσει» μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, κάνοντας πολλές επιθέσεις και σουτ, ενώ έχουμε κρατήσει ένα μεγάλο μέρος του περσινού μας κορμού. Έχουμε μπει, παράλληλα, σε μία διασικασία να μη σκεφτόμαστε αν «κυνηγάμε» στο σκορ ή αν είμαστε μπροστά, θέλουμε απλά να παίζουμε το παιχνίδι μας, γρήγορα και με πολλές κατοχές. Αυτό μας διατήρησε σαν ομάδα και ο Συμεωνίδης πραγματοποιεί μία επιτυχημένη συνέχεια αυτής της «συνταγής», προχωρώντας και… ένα επίπεδο πιο πέρα, έχοντας στη διάθεσή του παιδιά διψασμένα για μπάσκετ τα οποία είχαν πληγωθεί στο προηγούμενο διάστημα, όπου ήμασταν χάλια. Βγαίνει από μέσα μας μία θέληση, που δεν καταλαβαίνει εύκολα ο αντίπαλος, κάτι που είναι λογικό, μη γνωρίζοντας τι έχουμε νιώσει νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Ο Συμεωνίδης, ήταν αυτός που μας έδωσε την «φλόγα» να βγάλουμε αυτή την αντίδραση».

Και στις δύο απαντήσεις, πάντως, αν το προσέξετε, μιλάει για ομάδα που ήταν «χάλια» και για παίκτες που «είχαν πληγωθεί στο προηγούμενο διάστημα», αναφερόμενος στην προ Συμεωνίδη εποχή. Τι ήταν, όμως, αυτό που τους έκανε να βρίσκονται σε τόσο κακή ψυχολογική κατάσταση; «Δεν μπορώ να πω τι έφταιξε συγκεκριμένα, γιατί όταν γίνεται κάτι κακό, για να είμαστε αντικειμενικοί, πολλά φταίνε. Προσωπικά, εξάλλου, δε θέλω να αναφέρομαι ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα, γιατί είμαι άνθρωπος που διαγράφει όλα τα κακά από το μυαλό του. Αυτή τη στιγμή, όμως, η ομάδα έχει δείξει τρομερό χαρακτήρα και είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα παιδιά. Θέλουν πολύ να παίζουν μπάσκετ και, τόσο ο κόουτς Συμεωνίδης όσο και οι βοηθοί του, οι κόουτς Βασιλόπουλος και Δανιήλ, είναι δίπλα μας και μας βοηθούν παντού. Αυτό μας έχει οδηγήσει, στο να τα κάνουμε όλα πιο εύκολα. Δε μας νοιάζει, λοιπόν, τι έγινε τότε. Τώρα, έχουμε βρει έναν χαρακτήρα νικητή και δεν το λέω με έπαρση. Νομίζω, ότι αν αυτή τη στιγμή δεν ήσουν ένας δημοσιογράφος στην άλλη γραμμή, που μου παίρνει συνέντευξη, αλλά ένας φίλος, στον οποίο ρωτούσα τη γνώμη του για το σερί που τρέχουμε τελευταία, την ίδια εξήγηση θα μου έδινες», είπε ο Μάρτζος.

Ο ίδιος, βέβαια, εμφανίζεται επίσης πολύ καλύτερος και δε δίστασε να αναφέρει ξανά, εκτός τον… παράγοντα Συμεωνίδη. «Εγώ είμαι… πολύ τρελός για μπάσκετ! Προπονούμαι πολύ και αυτό που μου έδωσε ο Συμεωνίδης, ήταν να μη σκέφτομαι την κάθε προσπάθεια, το πόσο καλό ή κακό είναι ένα σουτ. Μπορώ κάθε στιγμή, λοιπόν, να σουτάρω, έχοντας την απαραίτητη ψυχολογία που μου έχει δώσει ο προπονητής και τη βοήθεια από τους συμπαίκτες μου. Φυσικά, δεν είμαι ο μοναδικός που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα παιχνίδι για την ομάδα, όπως και δεν ήμουν ο μοναδικός στο συγκεκριμένο ματς. Ο Μαχαίρας, για παράδειγμα, έχει πάρει προς το τέλος δύο ριμπάουντ που έχουν «κλειδώσει» την νίκη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, άλλωστε, αφού είναι ένας από τους κορυφαίους ψηλούς της κατηγορίας. Προσωπικά, ήθελα να δω την ομάδα μου να κάνει μία τόσο μεγάλη νίκη και θέλω η ομάδα του Εθνικού να βρεθεί όσο πιο ψηλά γίνεται. Στην ιδέα, ότι μπορεί να πετύχουμε το τεράστιο επίτευγμα να μπούμε στα playoffs ανόδου… τρελαίνομαι».

Να και μια ευχή, λοιπόν, που εξέφρασε… από μόνος του κιόλας. Playoffs ανόδου! Και σαν ένας εκ των παλιών, μιλάει με αρκετό συναισθηματισμό, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για συμμετοχή σε άνοδο πιο μακροπρόθεσμα, αφού τώρα λογικά η ομάδα του, ακόμη κι αν μπει στα playoffs, δεν προλαβαίνει. «Είναι σπουδαίο να μένεις πολλά χρόνια σε μία ομάδα. Είχα μείνει στον Ίκαρο Καλλιθέας για τρία χρόνια νωρίτερα, έχοντας πάρει την άνοδο για τη Stoiximan.gr Basket League, και είναι ωραίο να μένεις καιρό σε ένα σύλλογο, γιατί δένεσαι μαζί του και συνήθως παίζεις καλύτερα με τον καιρό, γνωρίζοντας καλά πρόσωπα και καταστάσεις μέσα σε αυτόν. Τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσα να βρω ίδια κατάσταση και μακάρι να μου δώσει ξανά αυτή την ευκαιρία ο Εθνικός. Γιατί να μην ελπίζουμε, άλλωστε, σε μία άνοδο μακροπρόθεσμα στο μέλλον;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, ακολουθεί μία ακόμη μεγάλη πρόκληση στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζοντας έναν «πληγωμένο» Ηρακλή, που «κόλλησε» και στο Ψυχικό και σημείωσε την τρίτη του ήττα στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια. Ο Πάρης Μάρτζος, όμως, θέλει να… χαλαρώσει για μερικές ώρες και μας λέει ότι «αυτή τη στιγμή δε σκέφτομαι το Ιβανώφειο, θέλω να… ηρεμήσει λίγο το μυαλό μου (γέλια). Από Δευτέρα θα μπούμε στη διαδικασία αυτή, απέναντι σε μία ομάδα που μπορεί να έχει κάνει κακές ήττες, αλλά έχει παίκτες με τρομερή εμπειρία. Εμείς θα δώσουμε και πάλι τον καλύτερο εαυτό μας, για να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο Ιβανώφειο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ