21.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πάμε σαν άλλοτε

Μια εθνική ομάδα βγαλμένη από τα καλύτερά της χρόνια έστειλε πρόωρα για διακοπές μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και φιναλίστ στις δύο τελευταίες διοργανώσεις Λιθουανία την οποία και νίκησε κατά κράτος (77-64)  χορεύοντας την συρτάκι !

Το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα, έκανε τη μεγάλη Λιθουανία να μοιάζει ομάδα της σειράς και τον Αρβιντας Σαμπόνις να μην πιστεύει αυτά που βλέπει. Μια ομάδα γεμάτη στάρ του ΝΒΑ και παίκτες που είχαν στόχο τουλάχιστον να φτάσουν και πάλι μέχρι τον τελικό και να ανέβουν στο βάθρο, θα δουν τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ από την τηλεόραση !

Και αυτό διότι τα παλληκάρια του Κώστα Μίσσα δεν ξέχασαν δα το μπάσκετ μια εβδομάδα στο Ελσίνκι και αποφάσισαν να το υπενθυμίσουν ίσως σε όσους το είχαν ξεχάσει. Ναι σε ένα από τα πιο περίεργα καλοκαίρια στην ιστορία της εθνικής  που είχε επίσης ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της σε μεγάλη διοργάνωση. 

Ολα αυτά όμως  μοιάζουν μακρινό παρελθόν και την Τετάρτη κόντρα στον νικητή του αυριανού ντέρμπι Κροατία-Ρωσία, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεκδικήσει την επιστροφή της στη ζώνη των μεταλλίων και στην τετράδα μιας μεγάλης διοργάνωσης μετά από οκτώ χρόνια. 

Η εθνική μας ομάδα έδειξε από το ξεκίνημα τις διαθέσεις της και έκανε το κορυφαίο δεκάλεπτο (25-17) της στη διοργάνωση. Με τρομερή αλληλοκάλυψη σε άμυνα και επίθεση και τον Νίκ Καλάθη να σκοράρει (8π.), να οργανώνει (2 ασιστ) αλλά το κυριότερο να έχει βγάλει εκτός ρυθμού εντελώς τον πιο επικίνδυνο (και βασικό) γκάρντ της Λιθουανίας τον Μάντας Καλνιέτις.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Πρίντεζης είχε ξεκινήσει φουριόζος (8π. στο πρώτο δεκάλεπτο) ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε "σκεπάσει" τα δύο καλάθια και είχε βάλει δύσκολα στον Γιόνας Βαλανσιούνας.

Η εθνική μάλιστα προηγήθηκε με 28-17 στο 12' με τρίποντο του Παπανικολάου με το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα να έχει εκείνη η στιγμή 4/6 τρίποντα την ίδια ώρα που οι Λιθουανοί τα έσπαγαν και είχαν πλέον αγχωθεί (2/12 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο).

Πολύ μεγάλη και η βοήθεια του Κώστα Παπανικολάου, ιδιαίτερα στις βοήθειες στην άμυνα, ενώ ο Κώστας Σλούκας έδωσε ανάσες στο σκοράρισμα όταν η άμυνα των Λιθουανών είχε κλείσει πολύ σε Καλάθη και Πρίντεζη.

Ομως το σημαντικότερο ήταν ότι λειτουργούσε σχεδόν άψογα η άμυνά μας, για αυτό και πήγαμε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το +7  (37-30) παρά το γεγονός ότι είχαμε μείνει για πέντε λεπτά μόλις με ένα καλάθι στην επίθεση (από 28-17 στο 12' στο 30-23 του 17').

Ακόμα καλύτερο ήταν το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον Κώστα Σλούκα να παίρνει τη σκυτάλη στην επίθεση και με δύο συνεχόμενα τρίποντα να δίνει αέρα και πάλι 11 πόντους στην ομάδα μας (47-36  στο 25') κόντρα στους Λιθουανούς που έτριβαν τα μάτια τους.

Πλέον η ψυχολογία είχε γυρίσει άρδην, όλη η πίεση ήταν στους αντιπάλους μας και έτσι η εθνική διατηρούσε με σχετική άνεση το προβάδισμα.

Ο Σλούκας συνέχισε το κρεσέντο του φτάνοντας τους 18 πόντους (με 3/3 τρίποντα και δύο βολές μέσα σε λίγα λεπτά) και με την εθνική να φτάνει και στο +16 με το καλάθι του Παπανικολάου (54-38).  Ο πληγωμένος εγωϊσμός των παικτών είχε μιλήσει και όλα ποια ήταν άλλη ιστορία.

Το τρίποντο του Γιάννη Μπουρούση έδωσε στη διαφορά την ανώτατη τιμή της (+17) με την εθνική μας να ξεφεύγει με 57-40   στο 27'  έχοντας αιχμαλωτίσει τους Λιθουανούς στην άμυνα και βγάζοντας λαγούς από το καπέλο της στην επίθεση.

Εκεί οι Λιθουανοί αντέδρασαν με ένα γρήγορο 8-0 χάρις στα τρίποντα των Ματσιούλις και Κουζμινσκας, αλλά και το δίποντο του Καλνιέτις αλλά η εθνική δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, με το  τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 61-48  υπέρ μας, με την υπογραφή του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση (δύο συνεχόμενα καλάθια για το 4-0 σερί) που είχε πει  ότι θα πρέπει να εμφανιστεί στο γήπεδο και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να φύγει τόσο νωρίς από την τελευταία του διοργάνωση με την αγαπημένη του εθνική ομάδα.

Η εθνική μας προηγήθηκε ακόμα και με 63-48 (32΄) αλλά εκεί έγινε εκ νέου η αντεπίθεση της Λιθουανίας. Η οποία με τον Καλνιέτις και τον Ουλανόβας μπροστάρηδες μας πλησίασε στους τέσσερις με σερί 11-0 (63-59 στο 35').

Εκεί όμως μίλησε και πάλι ο αρχηγός που ήταν συγκλονιστικός στην κορυφαία εμφάνισή του στη διοργάνωση ενώ ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και το τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο που έδωσε και πάλι αέρα εννέα πόντων στην ομάδα μας.  Νέο καλάθι από τον Νικ Καλάθη και το 70-61 στο 37'  είχε σημάνει την έναρξη τρελών πανηγυρισμών από τους Ελληνες φιλάθλους στην εξέδρα.

Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε ο Κώστας Σλούκας με μεγάλο τρίποντο για το 73-61 (δυόμιση λεπτά πριν το τέλος) που τελείωσε τους Λιθουανούς !

Σε μια μαγική μέρα για το ελληνικό μπάσκετ που είχε ξεκινήσει ιδανικά με την είσοδο του μύθου Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame του ΝΒΑ.

Μα και η εθνική μας xθες έβγαλε φάσεις από το ΝΒΑ και δικαίως άφησε εκτός νυμφώνος την επίδοξη πρωταθλήτρια  Ευρώπης εδώ και τέσσερα χρόνια, φιναλίστ στη Λιουμπλιάνα (2013) και στη Λίλ (2015)

Σε μια βραδιά που δεν υστέρησε κανείς και ιδιαίτερα ο τεχνικός Κώστας Μίσσας που άκουσε τόσα πολλά έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ.

Ανθρωπος του αγώνα:  Μα ολόκληρη η ομάδα. Θα είναι άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιον. Ο Σλούκας ως ιδανικός οικοδεσπότης βγήκε μπροστά και τράβηξε την εθνική στο σκορ. Συνεργάστηκε όμως τέλεια με τον εξαιρετικό - και πάλι - Νικ Καλάθη δίνοντας 10 ασίστ οι δυο τους και σημειώνοντας 35 πόντους. Ο Πρίντεζης έκανε την αρχή, ο Παπανικολάου έδωσε τρομερές βοήθειες στην άμυνα, ενώ ο αρχηγός Γιάννης Μπουρούσης ήταν συγκλονιστικός στο δεύτερο ημίχρονο την ώρα που ο Παπαγιάννης σκέπασε τα καλάθια, ο Μάντζαρης έδωσε την ψυχραιμία που χρειαζόταν και  ο Παππάς το νεύρο την κατάλληλη στιγμή. Αντετοκούνμπο και Παπαπέτρου "δάγκωναν" στην άμυνα με τον πρώτο να πετυχαίνει κρίσιμο τρίποντο και ακόμα και τον Μπόγρη να δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Το να κρατάς μια από τις πιο εύστοχες και επικίνδυνες ομάδες στην περιφέρεια στο 25% στα τρίποντα (6/24) δείχνει και το βαθμό συγκέντρωσης που έχεις. Την ίδια ώρα εμείς σουτάραμε με 46% (11/24) ενώ δεν χάσαμε την επαφή μας με τα ριμπάουντ (25 έναντι 31).

 

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ