16.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο νόμος του Σπανούλη! (vids)

Πραγματικός αρχηγός, ο Βασίλης Σπανούλης κουβάλησε στις πλάτες του τον Ολυμπιακό και, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, αυτή τη φορά το ρεσιτάλ του ήταν αρκετό. Οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν με 80-70 την Βαλένθια και έμειναν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας μαζί με την Φενερμπαχτσέ πετυχαίνοντας την τρίτη σερί νίκη τους και κάνοντας ταυτόχρονα μια απαραίτητη μετά την ήττα τους στον τελικό ένεση ηθικού. Η καλή άμυνα αυτή τη φορά βοήθησε τον Σπανούλη στο έργο του. Ο Κιμ Τιλί ήταν στη 12άδα, αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προτίμησε να μην τον χρησιμοποιήσει.

H Βαλένθια ξεκίνησε με ένα βαρύ σχήμα, με τους Ντούμπλιεβιτς και Πλάις στην πεντάδα, το οποίο αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί του Σπανούλη, που... οργίασε. Είτε σκόραρε είτε έκανε... πλάκα μαζί με τον Μιλουτίνοφ, βοήθησε πάντως τον Ολυμπιακό να προηγηθεί με 13-3 στο 5' και να αρχίσει με ιδανικές προϋποθέσεις τον αγώνα. Στην πορεία ο Κώστας Παπανικολάου έβαλε κι αυτός το χέρι του, πρωτίστως με την εξαιρετική άμυνά του πάνω στον Γκριν (χειροκροτήθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού κατά την επιστροφή του στο ΣΕΦ), αλλά και με επιθετικές λύσεις, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να διευρύνουν τη διαφορά στους 12 πόντους στο 8' (21-9) και να κλείσουν την πρώτη περίοδο προηγούμενοι με 22-11.

Όμως στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Ο Βιδορέτα διόρθωσε το σχήμα της ομάδας του χαμηλώνοντάς το κι αυτό αποδείχθηκε ευεργετικό για τη Βαλένθια, την οποία βοήθησαν επίσης οι αλλαγές του Ολυμπιακού. Ο Ουίλ Τόμας αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός στη θέση του σέντερ σε άμυνα και επίθεση έχοντας δίπλα του τον "ελαφρύ" Ντόρνεκαμπ, την ώρα που ο Σφαιρόπουλος είχε βγάλει Σπανούλη, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ χωρίς να πάρει σχεδόν τίποτα από τους αντικαταστάτες τους. Οι Αμερικανοί (Μακ Λιν, Ρόμπερτς, Τόμπσον) δεν έδωσαν τίποτα στο πρώτο ημίχρονο, αντίθετα επέτρεψαν στην Βαλένθια να ξαναμπεί στο παιχνίδι, καθώς μάλιστα ο Σαν Εμετέριο είχε μεγάλα κέφια στην επίθεση. Η ισπανική ομάδα μείωσε 28-26 στο 15' και ο Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αρχικό σχήμα του.

Με την επιστροφή των Σπανούλη, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά επιθετικό ρυθμό, όμως η Βαλένθια είχε μπει στο παιχνίδι κι αυτή τη φορά δεν άφησε τον αντίπαλό της να ξεφύγει. Παρότι με δύο κλεψίματα, που έφεραν ισάριθμα εύκολα καλάθια, από τους Μάντζαρη και Σπανούλη, οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 40-32 στο 18', οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να μαζέψουν πολύ γρήγορα τη διαφορά και να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων υπολειπόμενοι κατά μόλις ενός πόντου (40-39).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν ο Σπανούλης αυτός που έδωσε και πάλι το σύνθημα με το να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στην άμυνα της Βαλένθια, που παίζοντας και πάλι με δύο κλασικούς ψηλούς (Πλάις, Τόμας) είχε πολλά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός στη δική του άμυνα ήταν συνεπής, με τον Παπανικολάου να σταματάει και τον Σαν Εμετέριο, έτσι στο 25' οι "ερυθρόλευκοι" ξέφυγαν και πάλι με διαφορά 11 πόντων (55-44). Αυτή τη φορά ο Σφαιρόπουλος καθυστέρησε να κάνει αλλαγές, έτσι ο Ολυμπιακός διατήρησε τον καλό ρυθμό του και με τρίποντο του Μάντζαρη προηγήθηκε στο 28' με 60-48, παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να κρατήσει ατόφια αυτή τη διαφορά ως το τέλος της περιόδου. Ένα ξέσπασμα του Γκριν σε συνδυασμό με την έξοδο του Σπανούλη έφεραν τη Βαλένθια λίγο πιο κοντά στο τέλος του δεκαλέπτου (62-55).

Παίζοντας χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός "κόλλησε" πάλι στην επίθεση και η Βαλένθια, που έτσι κι αλλιώς δεν παράτησε ποτέ το παιχνίδι, επέστρεψε ξανά. Κρατώντας άποντη την ελληνική ομάδα στα πρώτα 2,5 λεπτά της τελευταίας περιόδου και με τους Τόμας, Ντούμπλιεβιτς να κάνουν ζημιά μέσα στη ρακέτα, μείωσε 62-61 και ανάγκασε τον Σφαιρόπουλος να επαναφέρει τον Σπανούλη. O αρχηγός αυτή τη φορά επέστρεψε ως καθαρό σούτινγκ γκαρντ έχοντας στην αρχή δίπλα του τον Ρόμπερτς και μετά τον Μάντζαρη και έκανε τη διαφορά. Με προσωπικές ενέργειες έκανε το 75-67 στο 37' καθώς, παρόλο που επιθετικά ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλη αξιόπιστη λύση, η άμυνά του λειτουργούσε πολύ καλά, με παίκτες-κλειδιά τον Παπανικολάου και τον Μιλουτίνοφ, και δεν επέτρεψε στη Βαλένθια να ισοφαρίσει. Η ισπανική ομάδα πλησίασε στον πόντο (68-67 στο 37'), αλλά από εκεί και πέρα ο Σπανούλης την "καθάρισε".

ONE MAN SHOW: Από τον Βασίλη Σπανούλη φυσικά. Αν μπορούσε να παίξει και στα 40 λεπτά, ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε πολύ πιο εύκολα, πράγμα που δείχνει αφενός την επίδρασή του στο παιχνίδι της ομάδας και αφετέρου το ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην ομάδα του Πειραιά ικανός να τραβήξει το κάρο. Στα 29 λεπτά που έμεινε στο παρκέ ο Λαρισαίος σκόραρε 25 πόντους (ατομικό ρεκόρ για φέτος), μοίρασε 9 ασίστ και έκανε μόλις ένα λάθος!

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Ολυμπιακός έχασε μόλις 3 αμυντικά ριμπάουντ κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική επικράτησή του, διότι στην ουσία δεν έδωσε δεύτερες ευκαιρίες στους παίκτες της Βαλένθια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ