16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Αθηναίου υπέγραψε τελευταίος το θρίλερ !

Το εκπληκτικό τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου στα 3''  χάρισε μεγάλη νίκη στην Ελλάδα, που επικράτησε σε ένα απίστευτο ματς στο Λέστερ, της Μεγάλης Βρετανίας 95-92 στην παράταση και ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθεια της για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα.

Μια εθνική που έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά έπαθε απίστευτο μπλακ άουτ στο τέλος, δείχνοντας τάσεις αυτοχειρίας και επιτρέποντας στους Βρετανούς - που έχαναν 82-74 στα 52'' πριν το φινάλε- να στείλουν το ματς στην παράταση (83-83) με καλάθι του Φίλιπ στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας !

Εκεί μίλησε η καρδιά του Γιάννη Αθηναίου στο φινάλε γλυτώνοντας την εθνική μας ομάδα από ένα απίστευτο κάζο...

Με το δίδυμο Μπουρούση-Λαρεντζάκη να κάνουν εκπληκτική εμφάνιση, τον Βασιλόπουλο να δείχνει την κλάση του στην άμυνα και τον Αθηναίου να συμπληρώνει την τετράδα των σωματοφυλάκων της (αναγκαστικά) ανανεωμένης εθνικής μας ομάδας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε νικηφόρα από το Λέστερ την πορεία του προς το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας του 2019, παρά το γεγονός ότι προκάλεσε καρδιακή ταχυπαλμία στους Ελληνες φιλάθλους στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα και της παράτασης. 

Μετά το αναγνωριστικό πρώτο ημίχρονο (37-37 με τους γηπεδούχους να έχουν ξεκινήσει κάποια στιγμή με 6/7 τρίποντα !) στο οποίο οι διεθνείς του Θανάση Σκουρτόπουλου με μόλις τρεις προπονήσεις όλες και όλες έψαχναν να βρουν τα πατήματα τους, η εθνική μας μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και έδειξε να καθαρίζει το παιχνίδι όταν προηγήθηκε ακόμα και με 12 πόντους (75-63) μόλις τρία λεπτά πριν το φινάλε. 

Ουσιαστικά μέχρι εκείνο το σημείο Γιάννης (Μπουρούσης) κερνούσε και Γιαννούλης (Λαρεντζάκης) έπινε, καθώς παλαιός και νέος έκαναν πράγματα και θάματα στην επίθεση, ενώ στην άμυνα δέσποζε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος σε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια στην εθνική ομάδα.

Από κοντά ήταν και ο Αθηναίου που έδινε μεγάλες βοήθειες σε άμυνα και επίθεση.  Και ξαφνικά οι διεθνείς νόμιζαν ότι νίκησαν τους φιλόδοξους γηπεδούχους και άρχισαν να σκέφτονται το παιχνίδι της Δευτέρας με το Ισραήλ.   Οι Βρετανοί μας έβαλαν 20 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο (!) ενώ αποκορύφωμα ήταν τα τελευταία 52 δευτερόλεπτα όπου κάναμε όλα τα λάθη μαζεμένα πετώντας στα σκουπίδια μια διαφορά ασφαλείας 8 πόντων. 

Τα γκάρντ άφησαν τον Μπουρούση να κατεβάζει τη μπάλα (!), οι πάσες ήταν βιαστικές χωρίς καθαρό μυαλό (ενώ οι Βρετανοί ήταν αυτοί που ουσιαστικά βιάζονταν) και έτσι ήρθε η παράταση και η αλλαγή της ψυχολογίας.

Οι γηπεδούχοι είχαν το πάνω χέρι και ήταν συνέχεια σχεδόν μπροστά στο έξτρα πεντάλεπτο με την εθνική μας ομάδα να θυμίζει τον...Βρεταννικό το υπερωκεάνειο που είχε ναυαγήσει στα ρηχά της Τζιάς !  

Ομως τελευταία στιγμή, ο Γιάννης Αθηναίου (ενώ χάναμε 92-91) πήρε το πηδάλιο του ελληνικού πλοίου με εκπληκτικό τρίποντο απέφυγε το παγόβουνο της ήττας που θα θύμιζε το κάζο του προλυμπιακού του 1984 όταν οι Βρετανοί μας είχαν νικήσει με 106-104 (χωρίς παράταση !) και μας είχαν αφήσει ουσιαστικά εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Το βασικό για την εθνική μας σε αυτό το περίεργο (λόγω συνθηκών) πρώτο ματς ήταν να πάρει τη νίκη και πλέον με ενισχύσεις τους Καλάθη, Βουγιούκα και Αντετοκούνμπο (με την ψυχολογία στα ύψη μετά το θρίαμβο επί της Ρεάλ Μαδρίτης) θα υποδεχτεί τη Δευτέρα στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο το Ισραήλ ουσιαστικά στο ντέρμπι πρωτιάς του ομίλου.

Ο Γιάννης Μπουρούσης λίγο πριν πετάξει για την Κίνα, έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να βρεθεί και η εθνική εκεί το 2019, ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έκανε απίστευτο παιχνίδι δείχνοντας πως θα είναι από τις κολώνες της επόμενης μέρας για το εθνικό μας συγκρότημα.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος βγαλμένος από τις καλύτερες μέρες του αποτελεί ένα θαύμα της ανθρώπινης θέλησης με εκπληκτική συνεισφορά σε άμυνα (κυρίως, με τάπα μάλιστα ακόμα και στο φινάλε της παράτασης) και επίθεση, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου πιο έτοιμος από ποτέ επίσης άφησε υποσχέσεις.

Ακόμα και το μπλάκ άουτ στο τέλος είναι ένα πολύ χρήσιμο μάθημα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν το πληρώσαμε ακριβά.

 

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:  

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ