23.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οπου τολμούν (πετούν) οι αετοί

Αναμφίβολλα το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ξεχωρίζει στη 10η αγωνιστική της Basket League. Τόσο απο αγωνιστικής άποψης όσο και λόγω της μεγάλης επιστροφής του Ηλία Παπαθεοδώρου (αλλά και του Λίνου Χρυσικόπουλου) αυτή τη φορά ως αντίπαλος.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Πρόκειται για ένα από τα πιο κλασσικά ντέρμπι της Α1 διαχρονικά με τις δύο ομάδες να έχουν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Μάλιστα προέρχονται και οι δύο από σημαντικές εκτός έδρας νίκες στο Τσάμπιονς Λίγκ, στη Βόννη και το Βλότσλαβεκ αντίστοιχα.
Ο ΠΑΟΚ δείχνει μεταμορφωμένος προς το καλύτερο όταν παίζει στην έδρα του και αυτό φάνηκε στο τελευταίο του παιχνίδι στη Basket League όπου ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Πανιώνιο δεχόμενος 35 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο !
Αντίθετα η ΑΕΚ “τρέχει” ένα σερί τεσσάρων νικών από τα ματς με Πανιώνιο, Ηρακλή, Λαύριο και Προμηθέα.
Συνολικά σε 57 αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ομάδων στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) ο ΠΑΟΚ έχει προβάδισμα μιας νίκης (29 έναντι 28). Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει σαφέστερο προβάδισμα ως γηπεδούχος έχοντας 18 νίκες έναντι 10 της ΑΕΚ, επικρατώντας μάλιστα στα τρία τελευταία παιχνίδια.

Η τελευταία φορά που η “Ένωση” έφυγε με τη νίκη από το γήπεδο του αντιπάλου της ήταν στη σεζόν 2016-17 όταν και επικράτησε με 78-71.
Η ευρύτερη από τις 10 νίκες της στη Θεσσαλονίκη, ήταν εκείνη της σεζόν 2007-08 όταν και επικράτησε με 87-64.
Από την άλλη πλευρά η πιο μεγάλη σε έκταση, εντός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ ήταν εκείνη της σεζόν 1992-93 στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα όταν είχε επικρατήσει με 90-60.

Το ντέρμπι του Σαββάτου θα έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα για δύο από τα μέλη της ΑΕΚ. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου πέρασε τα προηγούμενα δύο χρόνια στον πάγκο του ΠΑΟΚ, στον οποίο “άγγιξε” τα 100 ματς όλων των διοργανώσεων με τελικό απολογισμό 57 νικών και 42 ηττών (37-35 στην Basket League).
Ο Λίνος Χρυσικόπουλος από την πλευρά του, πέρασε δύο διαφορετικές θητείες στα “ασπρόμαυρα” (2012-13 και 2016-19) για να μετρήσει 105 παιχνίδια Πρωταθλήματος (είναι στην πρώτη 15άδα της σχετικής λίστας από το 1992-93) και 159 όλων των διοργανώσεων. Ασπρόμαυρο παρελθόν έχει και ο Χάρης Γιαννόπουλος αφού από τον ΠΑΟΚ άρχισε την επαγγελματική διαδρομή του (2006-08) αλλά από τότε αντιμετώπισε τον Δικέφαλο αρκετές φορές.
Από την άλλη πλευρά αντίθετη διαδρομή, αρχικά στην ΑΕΚ και στη συνέχεια στον ΠΑΟΚ, ακολούθησε ο Ζήσης Σαρικόπουλος που φέτος αγωνίζεται για τον Δικέφαλο του Βορρά ενώ στη διετία 2014-16 έπαιξε για εκείνον του Νότου.

ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Εχει τις δικές του ιδιαιτερότητες η αναμέτρηση του "Σοφία Μπεφόν", αφού ψηλά στην διοικητική πυραμίδα των δύο συλλόγων είναι οι επιστήθιοι φίλοι Βαγγέλης Τσάπας και Ανδρέας Πολέμης, οι οποίοι είχαν ζήσει και μεγάλες μπασκετικές στιγμές παρέα με τον Φάρο Κερατσινίου φτάνοντας όχι μόνο μέχρι την Α1 αλλά ακόμα και τον τελικό του κυπέλλου ως ομάδα Α2 τότε !

Κοινές παραστάσεις και φιλική σχέση από τα χρόνια της ενεργού δράσης ως παίκτες, έχουν και οι δύο προπονητές, ο Νίκος Βετούλας με τον... φρέσκο στην πρώτη θέση του πάγκου αντίπαλό του Νίκο Παπανικολόπουλο. Αμφότεροι γιόρταζαν χθες, αλλά μόνο ο ένας θα χαμογελάσει απόψε.

Πέρασαν 33 χρόνια από την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο πλαίσιο της “μεγάλης” κατηγορίας. Ήταν για την περίοδο 1985-86, πριν τη θέσπιση της Α1 δηλαδή, όταν ο Ιωνικός επικράτησε ως γηπεδούχος με το άνετο 99-79 και πιο δύσκολα ως φιλοξενούμενος με 96-89.

Σε εκείνη τη χρονιά η ομάδα της Νίκαιας τερμάτισε 8η με ρεκόρ 11-15 ενώ εκείνη του Περιστερίου στη 12η με ρεκόρ 7-19. Αμφότερες είχαν έναν παίκτη στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ. Ο Κώστας Αλεξανδρίδης του Ιωνικού με 610 πόντους ήταν 3ος πίσω από τον Νίκο Γκάλη και τον Κώστα Πετρόπουλο, ενώ ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε 555 πόντους με το Περιστέρι, καταλαμβάνοντας την 5η θέση των σκόρερ εκείνης της περιόδου.

ΛΑΡΙΣΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ


Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που το Ρέθυμνο είχε πάρει σημαντική νίκη (89-70) στη Λάρισα – επί του Φάρου – την τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί τη θεσσαλική πόλη. Οι γηπεδούχοι όμως από την πλευρά τους “καίγονται” για τη νίκη προκειμένου να ξεκολλήσουν από την τελευταία θέση στην οποία βρίσκονται μαζί με τον Αρη και έτσι δεν θέλουν με τίποτε να επαναληφθεί η ιστορία.
Οι Κρητικοί έχουν πετύχει μεγάλες νίκες ως τώρα (επί ΑΕΚ, Προμηθέα και Αρη) αλλά όλες στην Κρήτη.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ


Ο Κολοσσός Ρόδου δεν θέλει να υποπέσει σε δεύτερη εντός έδρας ήττα αν και η προηγούμενη ήταν απόλυτα φυσιολογική (από Παναθηναϊκό). Ομως το συγκρότημα του Αρη Λυκογιάννη έχει ξεκάθαρο στόχο να μπει στα πλέι οφ και παιχνίδια όπως αυτά με τον Ηρακλή – εάν θέλει να εκπληρώσει αυτό το στόχο – πρέπει να τα κερδίζει.
Ο Ηρακλής μετά από τέσσερις συνεχόμενες ήττες ξέσπασε στο Λαύριο και βρίσκεται με πολύ καλή ψυχολογία στο νησί των ιπποτών.
Οι δυο τους έχουν σημειώσει από μία εντός και μία εκτός έδρας νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια τους δεν κρίθηκε με διαφορά μεγαλύτερη των πέντε πόντων.
Στα δύο ματς της Ρόδου, ο Κολοσσός επικράτησε 61-58 την περίοδο 2005-06 ενώ το 2010-11 ήταν η σειρα του Γηραιού να φύγει με το “διπλό” (87-82) σε ένα παιχνίδι όπου είχαμε μια τρομερή μονομαχία του Πάτ Καλάθη (36 πόντοι με 4/4 βολές, 7/8 δίποντα, 6/9 τρίποντα και 10 ριμπάουντ) με τον Τζερόμ Κόλεμαν που είχε επίσης 36 πόντους.
28 από τους οποίους σημείωσε στο πρώτο ημίχρονο και ήταν περισσότεροι από τους μισούς της ομάδας του (ο Ηρακλής είχε σημειώσει 50 πόντους στο πρώτο 20λεπτο).

Μπορεί να μην γνωρίζουν τα κατατόπια στη νέα έδρα του Κολοσσού H Hotels, ωστόσο τρεις παίκτες του Ηρακλή έχουν περάσει ένα μέρος της καριέρας τους στη Ρόδο. Ο Θόδωρος Ζάρας στη σεζόν 2009-10, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος από το 2009 ως το 2011 και από το 2014 ως το 2016 και ο Κώστας Κακαρούδης στη σεζόν 2013-14, αγωνίστηκαν στον Κολοσσό.

 

                                                                                                    ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-ΛΑΥΡΙΟ

 

Ντέρμπι τετράδας στην Πάτρα, καθώς ο τρίτος Προμηθέας, φιλοξενεί το 4ο Λαύριο σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Οι Πατρινοί μετά την ήττα τους από την ΑΕΚ θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες, ενώ οι φιλοξενούμενοι προσγειώθηκαν...απότομα την περασμένη εβδομάδα από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά οχτώ φορές έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι των δύο ομάδων στην προηγούμενη τριετία και στο πλαίσιο της Basket League. Ο Προμηθέας έχει καταφέρει να οικοδομήσει μία ισχυρή παράδοση, έστω και σε αυτόν τον μικρό αριθμό αγώνων, αφού ήταν ο νικητής στους επτά από αυτούς !

Η μοναδική νίκη της ομάδας της λαυρεωτικής ήταν εντός έδρας στο ματς της κανονικής περιόδου της σεζόν 2017-18. Ο Προμηθέας έκανε το 4/4 ως γηπεδούχος αλλά με διαφορές, όχι μεγαλύτερες των 11 πόντων. *Στη σεζόν 2016-17 είχε νικήσει με 64-61 (Κλαρκ 15, Καβέλ Τζόνσον 10 – Γιανγκ και Μπολντς 17). *Στην κανονική περίοδο της σεζόν 2017-18 είχε επικρατήσει με 98-87 (Πράδερ 22, Φαγιέ 19 – Μέιερ 16π, 7ρ, 4ασ, Μουρ 14π, 9ασ). *Στον πρώτο προημιτελικό της σεζόν 2017-18 είχε επιβληθεί του αντιπάλου του με 75-70 (Γκίκας 19, Πράδερ 14 – Μουρ 19, Ουίγκινς 17π, 10ρ.). *Στο περσινό παιχνίδι έφτασε στην επικράτηση με 71-63 (Έλις 14π, 14ρ, 3ασ, Γκίκας 14π, 5ασ – Μπιούφορντ 15, Κακλαμανάκης 10π, 12ρ).

Κεντρικό πρόσωπο του αγώνα θα είναι ο Πέτρος Γερομιχαλός που στην αρχή της περιόδου έγινε παίκτης του Λαυρίου αφού πέρασε την προηγούμενη τριετία στον Προμηθέα. Με τη φανέλα της αχαϊκής ομάδας, ο 25χρονος φόργουορντ μέτρησε 73 συμμετοχές Πρωταθλήματος που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τους Νίκο Γκίκα και Ολεξάντερ Λίποβι. /p>

 

                                                                                                             ΑΡΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

 

Ο θάνατός σου η ζωή μου αύριο το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο για δύο ιστορικές ομάδες που το 1987 είχαν βρεθεί αντίπαλες στον πρώτο (και μοναδικό εκείνη τη σεζόν) τελικό στην ιστορία των πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πλέον παίζουν για να ξεκολλήσουν από τις τελευταίες θέσεις με τον Πανιώνιο να έχει και μια νίκη παραπάνω τη στιγμή που ο Αρης είναι στην τελευταία θέση μαζί με τη Λάρισα. 

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΟΣ


Την αγωνιστική θα κλείσει τη Δευτέρα ο αγώνας των πρωταθλητών με τον Ηφαιστο στο ΟΑΚΑ.
Εκεί όπου χθες οι Πράσινοι πέτυχαν σπουδαία νίκη στο αιώνιο ντέρμπι επί του Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα.
Σε ένα ντέρμπι όπου είχαμε να το δούμε εννέα μήνες, από τον περασμένο Φεβρουάριο δηλαδή όταν οι Ερυθρόλευκοι αποχώρησαν από τον ημιτελικό κυπέλλου στο ημίχρονο – διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις των τριών ρέφερι – και από τότε δεν είχαν ξαναπαίξει μεταξύ τους οι ομάδες (καθώς ο Ολυμπιακός δεν κατέβαινε σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο οποίο δεν θα το σφύριζαν ξένοι ρέφερι). Ο Ρίκ Πιτίνο σαφώς και θα ξεκουράσει παίκτες που πήραν πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο ντέρμπι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
ΚΓ Σοφία Μπεφόν 15.45 Ιωνικός Ν. affidea-Περιστέρι (BL Show ERT Sports / ERT Play 2).

ΚΓ Καλλιθέας Ρόδου 15.30 Κολοσσός H Hotels-Ηρακλής (BL Show ERT Sports / ERT Play 3).

Νεάπολης 15.45 Λάρισα-Ρέθυμνο (BL Show ERT Sports / ERT Play 4).

ΚΓ ΠΑΟΚ 15.30 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (BL Show ERT Sports / ERT Play 1).

Δ. Τόφαλος 17.45 Προμηθέας Π.-Λαύριο (ERT Sports).

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
Αλεξάνδρειο 17.00 Άρης-Πανιώνιος Su Casa (ΕΡΤ 3).
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου
ΟΑΚΑ 19.00 Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ήφαιστος Λήμνου (Cosmotesports 4).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ