17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξέρουν τι χρειάζεται, ξέρουν και ότι… δεν θα το δουν

Παίρνοντας το καλό σενάριο, ότι θα έχουμε κανονικά αθλητικές διοργανώσεις άρα και πρωτάθλημα μπάσκετ για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έχουν αρχίσει διάφορες κουβέντες για τα "πώς". Κι αν τα... τεχνικά ζητήματα, θα λυθούν μετά την παρέμβαση της Πολιτείας, ένα βασικό και πολυσυζητημένο επανήλθε στην κουβέντα το περασμένο διήμερο με δύο τοποθετήσεις. Ο Γιώργος Πανταζόπουλος και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είπαν σε γενικές γραμμές “ να έχουμε αξιόπιστες ομάδες στο επόμενο πρωτάθλημα”. Μαζί σας παιδιά, αλλά δεν φτάνει να το ευχόμαστε.


Προφανώς και οι συγκεκριμένοι δύο άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο του μπάσκετ. Σίγουρα όχι ο Παπαθεοδώρου που είναι προπονητής, λογικά όχι και ο Πανταζόπουλος ο οποίος μπορεί να έχει τον “βαρύ” τίτλο του προέδρου, αλλά ουσιαστικά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας είναι και όχι αυτός που αποφασίζει.

 

Προφανώς και οι δύο συγκεκριμένοι, σοβαροί άνθρωποι και επαγγελματίες αμφότεροι, εκφράζουν την πραγματική επιθυμία και των ιδίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασχολούμενων με τον χώρο. Ξέρουν όμως και αυτοί, ότι μία που το είπαν και μία που δεν θα το δουν να εφαρμόζεται. Διότι άλλα λένε οι... άγραφοι νόμοι και άλλα γίνονται πράξη.

 

Αν γινόταν κάποτε πιστή εφαρμογή του να συμμετέχουν μόνο οι καθ ' όλα υγιείς και νόμιμες ΚΑΕ στο πρωτάθλημα, τις δέκα δεν θα τις φτάναμε. Μάλλον και πολλές είναι τόσες. Επειδή λοιπόν, είναι η πλειοψηφία αυτοί που έχουν από αμυδρά μέχρι... ολότελα λερωμένη την φωλιά τους, πάντα υπερισχύει το “έλα μωρέ, μην κολλάμε σε λεπτομέρειες”.

 

Μιλώντας για... φωλιές, πιάνουμε από χρέη γραμμένα στο χιόνι, χρέη που φέρνουν BAN από την FIBA και τα διακανονίζουμε κάθε που θέλουμε να κάνουμε μεταγραφές, χωρίς μετά να τηρούνται ούτε οι διακανονισμοί και τα BAN να επανέρχονται, μέχρι φυσικά χρέη που σβήστηκαν και ξανασβήστηκαν με χαριστικές κρατικές ρυθμίσεις και έγιναν και ξανάγιναν με την ίδια ευκολία.

 

Οταν λοιπόν αυτές οι καταστάσεις είναι η συντριπτική πλειοψηφία θα έρθουν και τα άλλα. Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ για να είναι αρεστός στους ψηφοφόρους αλλά και να έχει ένα πρωτάθλημα να λέει ότι προεδρεύει, θα μπαίνει πρώτος μπροστά την ώρα της κρίσης να παρακαλάει για “στραβά μάτια”, για χαριστικές ρυθμίσεις, θα παρακαλάει γενικώς.

Η εκάστοτε ΕΕΑ, αυτή η επιτροπή – πληγή που όμως ακόμα υπάρχει θα λέει “αφού εσείς δεν θέλετε νομιμότητα, σιγά μην γίνω εγώ η κακιά” και θα τους... περνάει όλους. Και οι εκάστοτε πρόεδροι των σοβαρών μαγαζιών θα λένε “σιγά μην ασχοηληθούμε με τους προβληματικούς, αφού θα την βρουν την άκρη τους”.

 

Γνωστά και δυστυχώς πολλαπλά διαπιστωμένα είναι αυτά. Οπότε  αγαπητοί Ηλία και Γιώργο, αν με το καλό αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα, πάλι η βασική σας ασχολία θα είναι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις άντε και οι μεταξύ πέντε – έξι απερίσπαστων στο μπάσκετ αναμετρήσεις εντός των συνόρων.

 

Το μόνο καλό που πραγματικά μπορεί να βγει μέσα από την τεράστια κρίση που τώρα εξελίσσεται και όταν επανέλθει η ζωή θα αρχίσει να... φαίνεται είναι ίσως η αναίρεση ενός ... ιδιόχειρου εγκλήματος. Της αύξηση τότε των ξένων σε έξι, για να εξυπηρετηθούν οι “μεγάλοι” που τους ήθελαν για την Ευρώπη. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Το διασκεδαστικό των απίθανων τύπων που πιάνουν θέσεις σε ομάδες ενώ κάποτε δεν θα έμπαιναν στο γήπεδο. Και το τραγικό του “αφανισμού” των Ελλήνων παικτών που έψαχναν ευκαιρίες, με την εικόνα των 9-10 αλλοδαπών να είναι παγιωμένη στα περισσότερα γήπεδα, στα περισσότερα ματς. 

Τώρα, λοιπόν, που τα "ψαλίδια" θα πάρουν... φωτιά στα οικονομικά και που όλα θα πάρουν τον οικονομικό κατήφορο, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουν από τα βασικά, να κόψουν καναν ξένο για αρχή. Μακάρι να το συνδύαζαν και με απαρτία "μη προβληματικών 0μάδων" που λέγαμε, αλλά τότε κακά τα ψέματα, δεν θα έχουμε πρωτάθλημα, αλλά κλειστό ολιγομελές παρεάκι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ