22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέοι από χρυσό κι ατσάλι!

Το ελληνικό μπάσκετ πανηγυρίζει άλλον έναν θρίαμβο, η ΕΘνική Νέων Ανδρών πανηγυρίζει την κατάκτηση της Ευρώπης, ο ελληνικός αθλητισμός πανηγυρίζει το 65-56 επί του Ισραήλ που έφερε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, που επιβεβαίωσε ότι το μπάσκετ είναι το εθνικό μας άθλημα. Τρομερή άμυνα, τρομερός χαρακτήρας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του τουρνουά για μια... ατσάλινη γενιά που ξέρει να νικάει.

"Σκασμένοι" από το άγχος μπήκαν στον τελικό οι Ελληνες διεθνείς αφού μόνο έτσι μπορούσαν να εξηγηθεί η εκνευριστική αστοχία και σε εύκολα σουτ, αλλά και οι γενικά άσχημες επιθετικές επιλογής.
Το πρώτο καλάθι μπήκα στο 3'50'' κι ενώ οι Ισραηλινοί είχαν ήδη πετύχει πέντε πόντους, στο 5' το σκορ παρέμενε 2-5 με την ελληνική ομάδα να έχει 1/10 σουτ(!), στο 7'30'' το σκορ είχε πάρει στο 2-14 με τους Ισραηλινούς να έχουν 3/6 τρίποντα και η περίοδος έληξε με 9-16, με τον Δίπλαρο να έχει έρθει από τον πάγκο για να δώσει επιθετική πνοή.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου επιστράτευσε από νωρίς το... σωτήριο στο τουρνουά κοντό σχήμα, αρχίζοντας τη δεύτερη περίοδο με Κόνιαρη, Δίπλαρο, Λούντζη, Μουράτο και σέντερ τον Χαραλαμπόπουλο με στόχο να πιέσει στην άμυνα και να χαλάσει το παιχνίδι των Ισραηλινών.

Η σκέψη απέδωσε και πάλι στην άμυνα κι όσο για την επίθεση, είχε σημάνει η ώρα του Μιχάλη Λούντζη. Με δύο συνεχόμενα τρίποντα έφερε το σκορ στο 15-16 στο 13' και η Εθνική είχε μπει πλέον σε τροχιά.

Το προσπέρασμα ήρθε στο 16'40'' με ένα ακόμα τρίποντο, αυτή τη φορά του Κόνιαρη και το 18-16 απλά αποτύπωνε το μηδέν παθητικό(!) της ελληνικής άμυνας σε 6'40'' του δεκαλέπτου!

Η λήξη του ημιχρόνου βρήκε την ελληνική ομάδα μπροστά με 26-23, με ένα τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου λίγο πριν την εκπνοή, με σαφές το ότι είχαν "λυθεί" τα χέρια και ότι πλέον είχε αποκτήσει τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Αντώνης Κόνιαρης δεν ήθελε άλλο άγχος και με δύο αποφασιστικά τρίποντα στο πρώτο τρίλεπτο του δεύτερου μέρους έφερε την Εθνική στο +7, 32-25. Με τον ίδιο τρόπο, τρίποντο δηλαδή, από τον Χαραλαμπόπουλο, ήρθε η πρώτη διψήφια διαφορά, το 37-25 στο 23'30'', το γήπεδο είχε... σηκωθεί στο πόδι και οι Ισραηλινοί έδειχναν να τα έχουν χαμένα.

Η αντίδραση των Ισραηλινών ήρθε μέσα από τη ζώνη που έστησε ο Κάτας και μπέρδεψε την ελληνική επίθεση. Οι ίδιοι το εκμεταλλεύτηκαν, βρήκαν πόντους και στο 25'45'' είχαν μειώσει σε 39-33 από το 39-27. Οι ΕΛληνες διεθνείς αντέδρασαν ψύχραιμα περνώντας τη μπάλα μέσα στο καλάθι, το Ισραήλ όμως είχε επανέλθει, μείωσε σε 45-41 τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του δεκαλέπτου, όμως, αυτό έληξε με 48-41 με τον Νίκο Δίπλαρο να ευστοχεί σε μεγάλο τρίποντο ουσίας και ψυχολογίας λίγο μετά το κέντρο του γηπέδου.

Ο Χρηστίδης έφθειρε τον αντίπαλο στις αρχές της τελευταίας περιόδου συντηρώντας τη διαφορά πέριξ των δέκα πόντων , ο Λούντζης έβαλε τρεις βολές, από φάουλ και τεχνική ποινή στο 35', ο Κόνιαρης κολλητά σκόραρε για τρίποντο και το 59-43 που έγραψε το ταμπλό δικαιολογούσε ήδη έναρξη πανηγυρισμών.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ: Ο Μιχάλης Λούντζης ήταν ο άνθρωπος των καθοριστικών στιγμών του αγώνα για την Εθνική. Αυτός έδωσε το πρώτο έναυσμά, αυτός "μίλησε" στα σημεία που οι Ισραηλινοί επέστρεφαν, αυτός ήταν η εγγύηση για τα δύσκολα του μεγάλου τελικού και για την ασφαλή... οδήγηση προς το χρυσό.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ