25.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μπά(ρ)τσα στο ΣΕΦ!

Έναν εντελώς απρόσμενο διασυρμό υπέστη στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, ο οποίος έγινε έρμαιο στις διαθέσεις της αδιάφορης και ελλιπούς (απουσίαζαν τέσσερις παίκτες της) Μπαρτσελόνα χάνοντας με 90-63! Οι "ερυθρόλευκοι" κατέρρευσαν εντελώς στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά στην τελευταία περίοδο, οπότε το επί μέρους σκορ ήταν 27-11 και είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί συνέβη αυτό. Η ουσία, ωστόσο, είναι πως μετά από αυτή την ήττα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

O Ολυμπιακός ξεκίνησε με διάθεση να πάρει εξ αρχής το πάνω χέρι και με τον Βασίλη Σπανούλη να μην προβληματίζεται καθόλου από το μαρκάρισμα του Κόπονεν τα κατάφερε για λίγο. Στο 5' το σκορ ήταν 12-10 με τον αρχηγό να σκοράρει και να δίνει έτοιμα καλάθια σε Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη, όμως η συνέχεια για τους "ερυθρόλευκους" δεν ήταν ανάλογη. Το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στην άμυνα, που εμφανίστηκε χαλαρή και δεν είχε λύση στο μαρκάρισμα του Τόμιτς, που στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε... πάρτι απέναντι στον Μιλουτίνοφ. Ο Μερμάν έδωσε επίσης λύσεις και καθώς η Μπαρτσελόνα πήρε κάποια επιθετικά ριμπάουντ και μπόρεσε να βρει και ορισμένα εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, πέρασε με σερί 8-0 μπροστά με 18-12 στο 7' και έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 22-17. Θα μπορούσε μάλιστα να έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα, αν δεν ήταν πολύ άστοχη στα τρίποντα.

Στη δεύτερη περίοδο ο Πέσιτς χαμήλωσε το σχήμα του βγάζοντας τον Τόμιτς και παίζοντας με τους Κλαβέρ, Οριόλα, Μερμάν να εναλλάσσονται στις δύο θέσεις των ψηλών, καθώς άλλον κλασικό σέντερ δεν είχε. Χρησιμοποίησε επίσης κατά κόρον σχήματα με τρεις περιφερειακούς και σε όλα αυτά αναγκάστηκε να προσαρμοστεί ο Ολυμπιακός, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητα κακό γι' αυτόν. Διότι ο Τζαμέλ Μακ Λιν έκανε καλή δουλειά μέσα στη ρακέτα κι έδωσε πολλές λύσεις, που κράτησαν όρθιους τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι πάντως χωρίς τον Σπανούλη (βγήκε προσωρινά για να πάρει ανάσες) δεν είχαν την ίδια ευχέρεια στην κυκλοφορία της μπάλας. Μείωσαν πρόσκαιρα 24-23, αλλά η Μπαρτσελόνα με ένα τρίποντο του Ρίμπας κι ένα καλάθι στον αιφνιδιασμό του Οριόλα ξέφυγε ξανά με 32-25 στο 14'.

Στα μισά του δεκαλέπτου ο Σφαιρόπουλος έβαλε ξανά τον Σπανούλη, ο οποίος πάντως δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα, κάτι που συνέβη και στην Μπαρτσελόνα με τον Τόμιτς, ο οποίος φορτώθηκε και με τρίτο φάουλ και αναγκάστηκε να αποσυρθεί ξανά. Η φθορά των ψηλών της Μπαρτσελόνα με φάουλ ήταν ένα μικρό κέρδος για τον Ολυμπιακό, μαζί με τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ που πήρε σε αυτή την περίοδο και του έδωσαν αρκετές δεύτερες ευκαιρίες. Όποτε όμως πλησίαζε στο σκορ, η Μπάρτσα είχε τον τρόπο να διατηρεί το προβάδισμά της είτε με τον Κόπονεν είτε με τον Ναβάρι, που βοήθησαν στο τέλος του ημιχρόνου ώστε η ομάδα τους να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα προηγούμενη με 40-38. 

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για πρώτη φορά μετά το 5' με τρίποντο του Παπαπέτρου στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (41-40), αλλά αυτό το καλάθι δεν του έδωσε ρυθμό, όπως ίσως αναμενόταν. Αντίθετα φάνηκε να εγκλωβίζεται στην άμυνα της Μπαρτσελόνα και να χάνει το καθαρό μυαλό του επιχειρώντας στη συνέχεια πολλά ακόμα τρίποντα, όλα άστοχα. Στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Ερτέλ τού δημιούργησε πολλά προβλήματα σκοράροντας, αλλά και ανεβάζοντας το τέμπο της Μπαρτσελόνα, η οποία όχι μόνο απάντησε άμεσα, αλλά το έκανε και με τρόπο εμφατικό. Στο 26' είχε ξεφύγει με διαφορά 12 πόντων (57-41), τρέχοντας σερί 17-0 μέσα σε 5,5 λεπτά!

Μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Σφαιρόπουλος σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έδειξε διατεθειμένος να αντιδράσει. Πίεσε περισσότερο στην άμυνα, αναγκάζοντας τον Ερτέλ να αρχίσει τις επιπολαιότητες και τους άλλους παίκτες της Μπαρτσελόνα να πάρουν κάποιες βιαστικές προσπάθειες, ενώ στην επίθεση ο εξαιρετικός Μακ Λιν, αλλά και ο Πρίντεζης έδωσαν λύσεις. Με τρίποντο του τελευταίου, μάλιστα, η διαφορά έπεσε σε μονοψήφια τιμή (50-59) στο 28', αλλά όχι για πολύ. Ο Πέσιτς έβαλε στη θέση του Ερτέλ τον Ρίμπας, που ηρέμησε το παιχνίδι της ομάδας του, έβαλε την μπάλα μέσα στη ρακέτα στους Μερμάν και Οριόλα, έτσι η Μπαρτσελόνα πέρασε και πάλι με 63-50 πριν ο Μακ Λιν κάνει το 63-52 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

H τέταρτη περίοδος άρχισε με δύο τρίποντα από τους Ναβάρο και Μερμάν, που έκαναν το σκορ 69-52 υπέρ της Μπαρτσελόνα και έδωσαν τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό. Αν και υπήρχε χρόνος για να επιχειρηθεί ανατροπή, εντούτοις οι "ερυθρόλευκοι" αποδείχθηκε πως δεν είχαν τις δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, για να κυνηγήσουν κάτι τέτοιο και από κάποια στιγμή και μετά έγιναν έρμαιο στις διαθέσεις της καταλανικής ομάδας, που κυριάρχησε πλήρως στο παρκέ. Στο 35' η διαφορά ανέβηκε στους 25 πόντους (80-55), καθώς ο Ολυμπιακός σούταρε μόνο άστοχα τρίποντα και είχε καταρρεύσει δείχνοντας αδύναμος να κρατήσει έστω και τα προσχήματα. Στο 38' η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της (88-55) και δύο τρίποντα του Παπαπέτρου απλώς επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων σε αυτό το δεκάλεπτο, που έληξε με επιμέρους σκορ 27-11 υπέρ της Μπαρτσελόνα!

ΟΙ ΚΟΛΩΝΕΣ: Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ολοκληρωτική και αντικατοπτρίζεται στην εμφάνιση των δύο βασικών ψηλών της, Άντε Τόμιτς και Αντριέν Μερμάν, που νίκησαν κατά κράτος τους ψηλούς του Ολυμπιακού. Αμφότεροι τελείωσαν τον αγώνα με νταμπλ νταμπλ και οι δύο μαζί είχαν απολογισμό 36 πόντων και 23 ριμπάουντ!

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με 6/30 τρίποντα και 14/36 δίποντα ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ