16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με δίδυμο… γκανιάν απόρθητο το ΟΑΚΑ (pics)

Με τον Νικ Καλάθη και τον Τζέιμς Γκιστ να δίνουν μία ακόμη παράσταση και να αποτελούν το Α και το Ω του Παναθηναϊκού, οι "πράσινοι" κράτησαν απόρθητο το ΟΑΚΑ με το 84-75 επί της Μπαρτσελόνα στην 17η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι δυο τους ήταν οι κορυφαίοι με τον Καλάθη να αφήνει το παρκέ με double double (17π, 12α) και ακόμη 4 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τους Παππά και Σίνγκλετον, αλλά κατά περιόδους και από τους Βουγιούκα -Ντένμον.

Οι Ισπανοί έχουν το όνομα, ο Παναθηναϊκός είχε τη χάρη στα πρώτα λεπτά. Δεν φοβήθηκε καθόλου να.. πατήσει γκάζι, μέτρησε τέσσερις αιφνιδιασμούς μόνο στην εναρκτήρια περίοδο με αιχμή τον Νικ Καλάθη, αλλά και έναν άκρως θεαματικό –όσο και ουσιαστικό- Τζέιμς Γκιστ. Η Μπαρτσελόνα έβρισκε τις απαντήσεις που ήθελε είτε με τον Άντε Τόμιτς αρχικά, είτε μέσα από τα σουτ τριών πόντων, καταφέρνοντας να φτάσει στο 10-16 (6’40’’) με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Οι «πράσινοι» έφεραν τον αγώνα στα ίσια και πάλι μέσα από αιφνιδιασμού (16-16, 7’30’’) και το ίδιο λίγο αργότερα (19-19, 10’45’’) με ένα εκπληκτικό κάρφωμα του Γκιστ που σήκωσε το ΟΑΚΑ στο πόδι (όχι πως είχε... καθήσει και καθόλου).

Οι Καταλανοί συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο, ο Ερτέλ ήταν αυτός που ανέλαβε δράση στην επίθεση με τα μακρινά (αλλά και από μέση απόσταση) σουτ να τους δίνουν ανάσες με τη διαφορά να μένει κοντά στους έξι πόντους (21-27 στο 12’25’’, 23-29 στο 14’, 25-31 στο 14’30’’) και να φτάνει ως το +7 με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ (27-34, 15’50’’). Ήταν το σημείο στο οποίο ο Παναθηναϊκός βρήκε αντίδραση, και απάντηση στις παγίδες στον Καλάθη, ενώ Λοτζέσκι και Σίνγκλετον ανέλαβαν να οδηγήσουν στην επίθεση ως το 36-34 με το οποίο έκλεισε το πρώτο μισό.

Τα νεύρα ήταν αρκετά, η ένταση μεγάλη και ο Άντε Τόμιτς συνέχιζε να κάνει ζημιά με αυτά τα 5/5 δίποντα. Το ίδιο όμως έκανε από την άλλη και ο Τζέιμς Γκιστ, με τον... διόσκουρό του Νικ Καλάθη να πηγαίνουν από το 37-40 (22'45'') στο 46-40 (27'). Και τον κόσμο να αποθεώνει τον γκαρντ των "πράσινων" φωνάζοντας το όνομά του ξανά και ξανά. Βουγιούκας και μια εκπληκτική πάσα του Καλάθη στον Λοτζέσκι διαμόρφωσαν το 54-46 (29'40'') με τα ντεσιμπέλ να ανεβαίνουν σε απίστευτη ένταση!

Τα συνεχόμενα ποσταρίσματα του Ίαν Βουγιούκα στον Βίκτορ Κλαβέρ ήταν το επόμενο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σίτο Αλόνσο με τη διαφορά να φτάνει ως το +8 (62-54, 33'), πριν κάνει την κίνηση για αλλαγές. Την ίδια στιγμή ο Τσάβι Πασκουάλ έβγαλε τον Έλληνα σέντερ που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό και μετά, και επανέφερε τον Τζέιμς Γκιστ. Η δέκατη ασίστ του Νικ Καλάθη βρήκε τον Κένι Γκέιμπριελ στη γωνία για το 65-56 (34'). Ο οποίος λίγο αργότερα δέχθηκε τεχνική ποινή εξαιτίας μιας.. κόντρας με τον Άντε Τόμιτς. Τεχνική ποινή δέχθη και ο Κροάτης σέντερ, για τον οποίο όμως ήταν και πέμπτο φάουλ και πήγε οριστικά στον πάγκο, πριν ο Νίκος Παππάς οδηγήσει για πρώτη φορά στο +11 (67-56, 34'50''). Και για.. δεύτερη με ασίστ του Καλάθη για το 73-62 (37'). Ο Έλληνας γκαρντ έκανε αυτό που έχει συνηθίσει εδώ και κάμποσα παιχνίδια: Μπήκε στην τελευταία περίοδο και έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο παρκέ και στην εξέδρα με τον Κρις Σίνγκλετον να διαμορφώνει το 78-65 (38'30''), πριν ο αγώνας ολοκληρωθεί με το τελικό 84-75.

ΓΚΙΣΤ! ΓΚΙΣΤ! ΓΚΙΣΤ! Δεν ήταν παιχνίδι Ευρωλίγκας για τον Τζέιμς Γκιστ. Ήταν διαγωνισμός καρφωμάτων. Αυτά που έκανε είναι απλά αυτά που φέρνουν κόσμο στα γήπεδα, όντας απόλυτα ουσιαστικός, εκτός από θεαματικός για μια ακόμη φορά.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Στα μισά του αγώνα η Μπαρτσελόνα είχε 5/9 τρίποντα και ο Παναθηναϊκός 1/10. Και σημειώστε και κάτι ακόμη: Στο ημίχρονο οι βολές ήταν 5/11 για τον Παναθηναϊκό και μόλις 1/8 για την Μπαρτσελόνα!

Ο ΝΑΒΑΡΟ: Είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη με τη δική του ιστορία και διαδρομή. Τον συμπαθείς ή όχι αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το αμφισβητήσεις. Υπάρχει όμως αυτό το "αλλά" που θα τον συνοδεύει πάντα, με όσα κάνει και δεν έχουν καμία σχέση με μπάσκετ και απλά μειώνουν την εικόνα του. Ο καλός από τον μεγάλο παίκτη μια χειρονομία απόσταση.

Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πατέρνικο (Ιταλία), Παστούσιακ (Πολωνία)

Δεκάλεπτα: 17-19, 36-34, 54-48, 84-75

Δείτε τη στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ