13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάκης Γιατράς στο Basketa: «Όταν ανέλαβα ξανά τον Προμηθέα, ήξερα ότι θα τα καταφέρω»

Ο Προμηθέας απέκτησε ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και ο Μάκης Γιατράς ήταν ο «αρχιτέκτονας» της πρώτης πρόκρισης επαρχιακής ομάδας στους τελικούς της Basket League, με τον Έλληνα τεχνικό να μιλάει στο Basketa.gr για το θρίαμβο στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ, το τι σκεφτόταν όταν αναλάμβανε την ομάδα στη Γ' Εθνική, την επάνοδο στον πάγκο το 2017, τη «μαγική» πορεία, τα σχόλια του Ρικ Πιτίνο και... τις δημοτικές εκλογές, όπου θα θριάμβευε.

Ό,τι κι αν αισθάνεσαι για τον ίδιο, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς τη διαφορετική του προσωπικότητα. Αυτή, που έχει «κολλήσει» με την νοοτροπία ενός συλλόγου, που την τελευταία πενταετία γράφει την πιο επική ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ. Είναι ο άνθρωπος, που τον έφερε από τη Γ' Εθνική έως την Basket League και, μετά από διάλειμμα ενός έτους, θα αναλάμβανε να την «εκτοξεύσει» στο ευρωπαϊκό όνειρο και μια κατάκτηση, που δεν έχει πετύχει καμιά άλλη ομάδα στην κατηγορία της. Γιατί είναι κατάκτηση, να γίνεσαι η πρώτη επαρχιακή ομάδα που προχωρά στους τελικούς της Basket League, αποκλείοντας μάλιστα την ΑΕΚ.

Ο Μάκης Γιατράς έχει γίνει συνώνυμο του Προμηθέα Πατρών. Ο Βαγγέλης Λιόλιος αποφάσισε το καλοκαίρι του 2017 να του ξαναδώσει τα «κλειδιά», έχοντας νωρίτερα εμπιστευτεί τους Νίκο Βετούλα και Βαγγέλη Αγγέλου, με αποτέλεσμα να... βρει την ησυχία του και πάλι. Τρίτη θέση το 2018 στην Basket League, πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή αμέσως μετά και πρόκριση στο δεύτερο γύρο του BCL, πρώτη παρουσία σε προημιτελικούς την χρονιά αυτή στο Κύπελλο και, τέλος, «κερασάκι στην τούρτα» οι τελικοί του πρωταθλήματος, ύστερα από σειρά πέντε αγώνων με την Ένωση και μια τεράστια νίκη με 85-84 στην παράταση. Ο άνθρωπος που κάποτε, όπως είπε ο ίδιος εν είδει αυτοσαρκασμού, έτρωγε... πασατέμπο και κοντοσούβλι βλέποντας αυτούς τους τελικούς, τώρα έχει αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ να... κάτσουν στον καναπέ, να παραγγείλουν τα δικά τους αγαπημένα εδέσματα και να τον παρακολουθήσουν να καθοδηγεί τους Αχαιούς, κόντρα στον Παναθηναϊκό του Ρικ Πιτίνο.

Ο Μάκης Γιατράς ζει το δικό του όνειρο και για αυτό ακριβώς μίλησε στο Basketa.gr. Ο προπονητής του Προμηθέα αναφέρθηκε στο πώς οι παίκτες του κατάφεραν να πάρουν την παλικαρίσια πρόκριση στο ΟΑΚΑ και θυμάται το τι σκεφτόταν, όταν πριν από μερικά χρόνια αναλάμβανε τις τύχες της ομάδας στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Σίγουρα δε σκεφτόταν τελικούς με το «τριφύλλι», κάτι που όμως... οραματίστηκε ο «πιο τρελός από μένα», όπως τον αποκαλεί, Βαγγέλης Λιόλιος, βάζοντας εκείνον να το υλοποιήσει. Και τα κατάφερε, εξηγώντας την κουλτούρα του Προμηθέα, αποθεώνοντας με τη σειρά του τον Πιτίνο και επιλέγοντας ξανά να κάνει επίδειξη χιούμορ, λέγοντας πως με το «ρεύμα» που έχει, έπρεπε μάλλον... να έχει κατέβει για δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές. Είναι σε φόρμα, όπως και να το κάνεις. Το απολαμβάνει, ζητά τις επιτυχίες και φαίνεται.

«Το κάναμε κάποτε στην Α2 με τον Εθνικό, το πίστευα και τώρα»

Για αρχή ας μη μιλήσουμε για το πώς νιώθετε που φτάσατε στους τελικούς. Πώς, όμως, καταφέρατε να αντέξετε 45 λεπτά με μια ομάδα σαν την ΑΕΚ και με τον κόσμο στο τέλος να μπαίνει στην εξίσωση;

Νομίζω, ότι το κυριότερο ήταν, πως ήμασταν προετοιμασμένοι στο μυαλό μας. Πέραν των τακτικών, υπήρχε πάθος και ψυχή. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό, σε μια σειρά, όπου από τα 5 παιχνίδια, ήμασταν καλύτεροι στα τέσσερα κατά γενική ομολογία.

Μετά τη «βαριά» ήττα στον τρίτο ημιτελικό είπατε κάτι στα αποδυτήρια και δείξατε αυτή την αλλαγή προσώπου;

Κουβέντες γίνονται πάντα, αν και εγώ δεν είμαι τόσο της κουβέντας. Πιστεύαμε στους τελικούς, το είχαμε ξανακάνει όταν ήμασταν στην Α2 στη σειρά με τον Εθνικό. Χάναμε 2-1 με ήττα στην παράταση, αλλά το γυρίσαμε. Με αυτή τη μικρή εμπειρία, μιας και τα μεγέθη ήταν διαφορετικά, το πίστευα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν μπήκαν, δε, οι φίλαθλοι στην εξίσωση, όπως είπες κι εσύ, είχαμε το μυαλό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

«Αυτό ζήτησα στην τελευταία επίθεση της ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια»

Τι έχει γίνει τελικά στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας; Ζήτησες ή δε ζήτησες φάουλ; Νιώσατε να αυτοκτονείτε εκείνη τη στιγμή;

Θέλαμε να μην κάνουμε αμέσως φάουλ, μετά τις χαμένες βολές του Κασελάκη. Κάναμε αλλαγές στα σκριν και βγήκε ένα «σκοτωμένο» σουτ. Εκεί, όμως, πήραν το ριμπάουντ και ήθελα να γίνει φάουλ, αλλά δεν έγινε, με αποτέλεσμα το τρίποντο του Σάκοτα. Όταν σε ισοφαρίζουν από το +5 και έχοντας προηγηθεί μια φάση, όπως το άλλο επιθετικό ριμπάουντ του Σάκοτα, που κάνει ξεκάθαρο φάουλ στον παίκτη μας, με αποτέλεσμα να παίζεις την παράταση και την πρόκριση σε εκτός έδρας παιχνίδι. Είπαμε, ότι έχουμε την ευκαιρία μας και άλλα πέντε λεπτά, όπως και να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε. Όλοι έδειξαν προσήλωση και πήραμε το ματς.

Θα ήθελα να σταθούμε ιδιαίτερα στον Λεωνίδα Κασελάκη, που χάνει τις κρίσιμες βολές στην κανονική διάρκεια, αλλά τις πετυχαίνει μαζί με ένα κρίσιμο καλάθι στην παράταση. Θα ήθελες να κάνεις ένα σχόλιο;

Δε θέλω να μιλήσω ατομικά για παίκτες. Για να σου φέρω κι άλλα παραδείγματα, ο Τσαϊρέλης έπαιξε την άμυνα, για να κερδίσουμε το παιχνίδι, ο Γκίκας έβαλε ένα κρίσιμο τρίποντο, ο Κατσίβελης στο 1ο και το 2ο ματς ήταν φοβερός. Αν διακρίνεις και τα στατιστικά μας, σε κάθε ματς θα δεις διαφορετικό πρωταγωνιστή. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε σε κάθε ματς το ποιος είναι καλός. Όλοι έχουν προσωπικότητα σε αυτή την ομάδα και με την επιτυχία αυτήν ανέβηκαν επίπεδο.

«Ο πρόεδρος είναι πιο τρελός και από εμένα»!

Πάμε μερικά χρόνια πίσω. Τι σκεφτόσουν, όταν αναλάμβανες την ομάδα στη Γ' Εθνική;

Αν σου έλεγα, ότι τη μέρα που ανέλαβα την ομάδα στη Γ' Εθνική, θα φτάναμε στους τελικούς της Basket League, θα σου έλεγα ψέματα. Στην αρχή σκεφτόμουν απλά να πάρουμε το πρωτάθλημα στη Γ' Εθνική. Κρατήσαμε έναν καλό κορμό παικτών, που μας βοήθησαν πολύ, όπως και οι μεταγραφές μας μέχρι την Α2. Αν δεν υπήρχαν παιδιά, όπως οι Ντιμπ, Μαναβόπουλος, Λάππας, Πέττας, Κατιάκος, Τσάμης, Νοέας, Κουμπούρας και άλλοι ακόμη, που έβαλαν το «λιθαράκι» τους, δε θα ήμασταν εδώ για να πανηγυρίζουμε. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Όποιος ξεχνάει τους ανθρώπους, που τον έφεραν μέχρι κάποιο σημαντικό σημείο, είναι απλά αγνώμων.

Όλο αυτό που περιέγραψες τώρα, μαζί με τη δήλωσή σου στην Οστάνδη, ότι ξεκινούσες με 5 παίκτες από την περσινή χρονιά, για να αποδώσεις φόρους τιμής σε όσους σας έφεραν μέχρι το BCL, αντανακλούν μια κουλτούρα, που θέλει να περάσει ο Προμηθέας;

Εμείς λειτουργούμε με τον συναίσθημα. Και λέω εμείς, επειδή θεωρώ πως είμαι άνθρωπος της οικογένειας του Προμηθέα. Λειτουργούμε με το συναίσθημα, λοιπόν, και μπορεί να ξενίζει κάποιους, αλλά δείχνουμε, ότι η επιτυχία μπορεί να έρθει και με άλλο τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις τον καλοντυμένο προπονητή, με το ζελέ στα μαλλιά, τα μπράτσα, τους μύες και τον «ξύλινο» λόγο, ούτε και να φέρεις τους έμπειρους παίκτες για τη δουλειά μιας χρονιάς και να φύγουν μετά. Πρέπει να σου πω, ότι πολλοί μέσω του Προμηθέα βλέπουν τον εαυτό τους. Μας στέλνουν πολλά συγχαρητήρια μηνύματα και τους ευχαριστούμε, καθώς βλέπουν μια αντανάκλαση της κοινωνίας. Αν παλεύεις, πιστεύεις τον εαυτό σου βλέπεις τα όνειρα που έχεις, χωρίς αυτά να έχουν ταβάνι, να πραγματοποιούνται, είναι αληθινή ευτυχία.

Μέσα σε όλα αυτά τα όνειρα, ο ιδιοκτήτης της ομάδας σας, ο κύριος Λιόλιος, είπε πως στο μέλλον στόχος είναι το πρωτάθλημα και η παρουσία στη Euroleague. Τι σχόλιο έχεις να κάνεις σε αυτό;

Έχω να πω, ότι ο πρόεδρος είναι πιο τρελός και από εμένα! (γέλια)

Θεωρείς, ότι η πρόταση που κάνετε για το ελληνικό μπάσκετ, είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες;

Εγώ είμαι πολύ μικρός, για να πω ότι αυτή είναι η σωστή «συνταγή». Θα σου μιλήσω για τον Προμηθέα και θα σου πω, ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται με εμπιστοσύνη. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο πρόεδρός μας, Χρήστος Μήλας, που ήταν και συνεργάτης μου στον πάγκο, καθώς άλλοι που βρίσκονται γύρω από την ομάδα, όπως οι κύριοι Τριανταφυλλίδης, Λάσκαρης, Αθανασίου, Μιχαλόπουλος και πολλοί ακόμη, που την αγαπούν. Έχουμε άριστη επικοινωνία, είναι όλοι τους φανταστικοί χαρακτήρες, αλλά νιώθω πολύ μικρός, για να δώσω σε άλλες ομάδες συμβουλές.

«Είχα αποφασίσει μέσα μου, ότι δε θα συνεχίσω πουθενά ως πρώτος προπονητής»

Ας πάμε δύο χρόνια νωρίτερα, όταν από εκεί που η ομάδα είχε προπονητές του Βετούλα και Αγγέλου, χρίζοντάς σε αθλητικό διευθυντή, σε προώθησε ξανά στη θέση του πρώτου προπονητή. Τι ήταν αυτό που σκέφτηκες σε αυτή την αλλαγή κατάστασης;

Όταν αποφάσισα, ότι στον Προμηθέα θα είχα πια άλλο ρόλο, μετά την άνοδο της Basket League, είχα βγάλει από το μυαλό μου την ιδέα να συνεχίσω να είμαι πρώτος προπονητής. Μετά το Final Four της Πόλης, όμως, ο κύριος Λιόλιος με κάλεσε να τα πούμε. Κάναμε την κουβέντα μας, μου είπε το πλάνο και δεν είχα να σκεφτώ πολλά. Ένιωσα, ότι μπορώ να τα καταφέρω και τελικά κάναμε πολύ περισσότερα πράγματα. Είμαι χαρούμενος για τον εαυτό μου, γιατί ένας άνθρωπος με όραμα με εμπιστεύτηκε και με άφησε να ηγούμαι μιας εξαιρετικής ομάδας, όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά και άτομα στο τεχνικό ή το ιατρικό τιμ, που δεν φαίνονται στις κάμερες. Πρέπει να σου πω, βέβαια, ότι δεν έβρισκα στην αρχή, τότε, τα «πατήματά» μου, μετά από έναν χρόνο αποχής, το έβλεπα από το πρώτο κιόλας φιλικό. Με τη βοήθεια του θεού και τη στήριξη της ομάδας, κάναμε πολλά πράγματα.

Τι διεκδικεί, τώρα, ο Προμηθέας στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό;

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε, επειδή ήμασταν σε συνεχή δράση, ενώ ο Παναθηναϊκός περίμενε από τη Δευτέρα (3/6), είναι να μείνουμε όρθιοι σε θέμα ενέργειας, απέναντι σε μια τεράστια ομάδα, μια ομάδα Ευρωλίγκας και έναν προπονητή, που είναι το ίδιο το μπάσκετ. Ο κόσμος, που θα έρθει να δει το παιχνίδι, θέλουμε να μείνει ευχαριστημένος, είτε στην εξέδρα είτε από την τηλεόραση. Εμείς παίζουμε πάντα για την νίκη, αλλά καμιά φορά με την φόρα που παίρνεις... τρως τα μούτρα σου με τέτοιες ομάδες. Πάμε, λοιπόν, να το ζήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο να θυμάται, ότι το 2019 έγινε μια άξια σειρά τελικών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Προμηθέα.

«Ο Πιτίνο μιλάει για εμάς... λες και τον έχω πληρώσει»

Τι έχεις να απαντήσεις στον Ρικ Πιτίνο, που είπε πως παίζετε εξαιρετικό μπάσκετ;

Ο Ρικ Πιτίνο μιλάει για εμάς... λες και τον πληρώνω (γέλια)! Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, πέρα από τα παιχνίδια, αλλά είναι ένας άνθρωπος, του οποίου προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα βιβλία. Αυτά που έλεγε τη δεκαετία του 1980, σήμερα είναι μόδα στο μπάσκετ. Έχει μεγάλη εμπειρία και με τα λόγια αυτά ίσως θέλει να «αφυπνίσει» και τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπέροχο να σου κάνει αυτός ο προπονητής τόσο κολακευτικά σχόλια. Όπως είπα, αν τον... πλήρωνα ίσως να μην τα έλεγε τόσο καλά, γιατί δεν το χρειάζεται κιόλας. Είναι μεγάλη τιμή, τόσο για τον οργανισμό όσο και για μένα τα λόγια του.

Σε ένα θέμα προσωπικό, σε ακούσαμε την τελευταία εβδομάδα να κάνεις αρκετές τοποθετήσεις για θέματα που αφορούν την εμφάνισή σου, σε σχέση με τις τεχνικές σου ικανότητες. Τι σε έκανε να νιώθεις την ανάγκη να κάνεις όλες αυτές τις τοποθετήσεις;

Έβγαλαν πολλές επικεφαλίδες, στις οποίες δεν τονίστηκε, ότι μου έγιναν ερωτήσεις, για να δώσω αυτές τις απαντήσεις. Αν δει κανείς αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου, έχουν γίνει απλά λανθασμένες ερωτήσεις. Εγώ δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Όποιοι με ξέρουν, γνωρίζουν τις αντιδράσεις μου στο γήπεδο και τι χαρακτήρας είμαι εκτός αυτού. Είμαι ένας άνθρωπος, που σέβομαι κάποιον αρκεί να με σέβεται κι αυτός. Αν βλέπω, ότι δε με σέβεται, τότε... το έργο θα αλλάξει. Πάντα, όμως, θα απαντήσω με επιχειρήματα και, όταν αυτοσαρκάζεσαι, δείχνεις ότι δεν υπάρχει πάντα μόνο ένα μοντέλο απαντήσεων. Είμαι ένας αυθόρμητος και παρορμητικός άνθρωπος, λέω αυτό που νιώθω χωρίς κανένα περιτύλιγμα. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε είμαι αυτός που θα γλείψει, για να έχει τη δουλειά του. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρεις τον άλλο πριν τον κρίνεις, ή έστω να ρωτήσεις άτομα που βρίσκονται γύρω του. Αυτό ήθελα να πω με τις τοποθετήσεις μου εκείνες.

«Αν ήμουν υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος, θα έβγαινα πρώτος»

Ο κύριος Λιόλιος είπε τα δικά του όνειρα για τον Προμηθέα. Εσύ πώς τον ονειρεύεσαι;

Δεν υπάρχει ταβάνι στα όνειρά μας. Είναι κλασική απάντηση, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Τα όνειρα είναι μεγάλα και εγώ τα έχω. Το πού θα φτάσουμε, είτε με μένα προπονητή είτε όχι, είναι ένα άλλο θέμα. Νιώθω αυτή την ομάδα οικογένεια μου πιστεύω αυτά που λέει ο κύριος Λιόλιος. Υπάρχει, επίσης, αυτές τις ώρες τόσος κόσμος που μας λέει συγχαρητήρια με κλήσεις ή μηνύματα, που έχω φτάσει σε βαθμό να έχει κλείσει 3 φορές από μπαταρία σήμερα (σ.σ. χθες). Αν ήμουν υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος, μάλλον πρώτος θα έβγαινα (γέλια). Πέρα από την πλάκα, ευχαριστώ πολύ όλο αυτό τον κόσμο για την αγάπη του και η ομάδα, προσωπικά θέλω να πηγαίνει ψηλά. Αν γίνεται αυτό, εγώ θα είμαι ευτυχισμένος. Ο Προμηθέας είναι κομμάτι και ψυχή μου, σαν έχω ένα παιδί ακόμη. Το παιδί σου δε θέλεις να έχει πάντα το καλύτερο; Αυτό θέλω κι εγώ για τον Προμηθέα. Η σχέση μου με την ομάδα, άλλωστε, επαγγελματική. Είναι η οικογένειά μου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ