22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάθε μποξ να παίξεις… μπάσκετ!(vids)

Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον, στην σύγχρονη ιστορία των αθλημάτων, να "δανείζονται" τακτικές και ασκήσεις προπόνησης το ένα από το άλλο, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να γίνεται εύκολα κατανοητό από τους μη... μυημένους. Μέχρι και... τρελό θα έλεγαν κάποιον που θα επιχειρούσε να συνδέσει την πυγμαχία με το μπάσκετ. Δεν είναι έτσι όμως. Η ανάλυση των ειδικών του Vyzantinos Target Sport Club αποδεικνύει πολλά. Κι αν δείτε ότι ο Λεμπρόν και ο Καρμέλο κάνουν αυτές τις προπονήσεις, θα πειστείτε πιο εύκολα...

Οι άνθρωποι του Vizantinos Target Sport Club, είναι εκείνοι που μας δείχνουν τον δρόμο. Έδρα τους το Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, πλαισιωμένοι από τους πλέον εξειδικευμένους γυμναστές πυγμαχίας, έμπειρους εργοφυσιολόγους και αθλίατρους αλλά και το Functional-Training, που θα δούμε παρακάτω τι είναι.

Ένα από τα προγράμματα του Club είναι και το Basket Development,το οποίο εισάγει το προαναφερθέν Functional-Training. Δηλαδή μία Λειτουργική- Κυκλική προπόνηση που πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε ομαδικό άθλημα και ιδιαίτερα στο Μπάσκετ, καθώς βοηθάει στα εξής σημαντικά:
1) Εκρηκτική Δύναμη
2) Ταχυδύναμη
3) Ταχύτητα Εκκίνησης
4) Επιτάχυνση

Οι μέθοδοι της Πυγμαχίας τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο ένα και περισσότερο έδαφος στην προπόνηση άλλων αθλημάτων και αποδεικνύεται ότι βοηθούν στην προετοιμασία και στην βελτίωση αθλητικών χαρακτηριστικών και την ανάπτυξη πνευματικής( mental coaching) ικανότητας των αθλητών.

Όπως μας είπαν οι ειδικοί, οι ασκήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο Μπάσκετ και να επιφέρουν θεαματικά θετικά αποτελέσματα είναι:
1) Σχοινάκι
2) Σάκος της Πυγμαχίας
3) Σάκος της ταχύτητας
4) Σκιαμαχία

Αρχικά το σχοινάκι χρησιμοποιείται από τους αθλητές της Πυγμαχίας για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, την διατήρηση του σε υψηλά επίπεδα και στην βελτίωση της δεξιότητας στα πόδια, ικανότητες που απαιτούνται και στο μπάσκετ για την περιστροφή(pivot), την προσποίηση και το στρίψιμο.

Ο σάκος της πυγμαχίας στην συνέχεια, βοηθά του αθλητές να δουλέψουν την κίνηση στα πόδια, στην βάση στήριξη τους, την τεχνική στα χτυπήματα τους και την σωστή θέση του σώμα τους. Παράλληλα δουλεύεται η δύναμη και η ταχύτητα. Αποτέλεσμα: ένας δυνατός κορμός που συνιστά το πιο σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο του μπασκετμπολίστα στο γήπεδο για τα πάντα: από το τρέξιμο, την ντρίμπλα, την αλλαγή πορείας αλλά το πιο σημαντικό την άμυνα! Ένας δυνατός κορμός που δουλεύτηκε με τον σάκο της Πυγμαχίας, υπερέχει μακράν των άλλων.

Για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι ο σάκος της ταχύτητας, ο οποίος βοηθά στον συντονισμό χεριών-ματιών, την περιφερική όραση, το ρυθμό, τα αντανακλαστικά, το timing. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών απαιτούνται και εντός του "παρκέ", με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι η βελτίωση της αντοχής και της δύναμης των μυών και των τρικέφαλων. Αποτέλεσμα αυτών η βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον αγώνα( Decision making) και η μείωση του χρόνου  αντίδρασης του, διότι το συνολικά ταχύ σώμα, μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και με ακρίβεια στην γρήγορη απόφαση.


Φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο στην σκιομαχία, που κύριος σκοπός της άσκησης αυτής είναι να εκπαιδεύσει τους μύες, για το πως θα διαχειριστούν την αποτυχία μιας κίνησης, την αστοχία και πως να αντιμετωπίζουν συνεχώς μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, όπως είναι η διάρκεια ενός αγώνα.

Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η προπόνηση της Πυγμαχίας ή το Basket Development, είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα cross-training για το μπάσκετ και παρέχει μία άνετη και αναερόβια προπόνηση, παρόμοιες με τις φυσιολογικές απαιτήσεις που υπάρχουν για τους παίκτες του Μπάσκετ αλλά με ελάχιστες επιπτώσεις στο κάτω μέρος του σώματος σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Άλλωστε, την μέθοδο αυτή που εφαρμόζεται στο μπάσκετ, έρχονται να επιβεβαιώσουν για την αποτελεσματικότητα της, δύο εκ των κορυφαίων του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι, όπως θα δείτε παρακάτω...

https://www.youtube.com/watch?v=fbgxrrbYZBM

https://www.youtube.com/watch?v=9BxcO83cdr0&t=5s



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ