19.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θέλει διπλό πλεονεκτήματος στην Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός έχει δείξει πολύ καλό πρόσωπο στα φετινά τους εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, και ταξίδεψε στην Καταλωνία αναζητώντας την τέταρτη νίκη του μακριά από τον Πειραιά, ώστε να μπορέσει να φτάσει στο 8-5 και να βλέπει μπροστά του το πλεονέκτημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από την σημαντική νίκη στο ΣΕΦ επί της ανταγωνίστριας για το πλεονέκτημα, Έφες, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να ξεκουράζει Σπανούλη και Πρίντεζη στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Κολοσσό στην Ρόδο. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα (21:45, Novasports1) ξεκινάει την «διαβολοβδομάδα», έχοντας μπροστά του διπλή Ισπανική μονομαχία, με την Γκραν Κανάρια να ακολουθεί την Πέμπτη (20/12).

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο 6-6, ενώ προέρχεται από την βαριά ήττα από την Ρεάλ στην Μαδρίτη, με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς να βλέπει ως απαραίτητη τη νίκη ώστε η ομάδα του να φτάσει στις 7 και να μείνει σταθερά σε τροχιά οκτάδας, και να ισοβαθμήσει με τους «ερυθρόλευκους». Οι Καταλανοί μετρούν συνολικά τρεις συνεχόμενες ήττες. ενώ μετά τον Ολυμπιακό ακολουθεί η δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπασκόνια. Στην αποστολή θα βρίσκονται οι Ρίμπας, Σεραφέν και  Τόμιτς, ενώ για την Ελληνική ομάδα εκτός θα είναι οι Αγραβάνης, Τολιόπουλος.

Παλιοί γνώριμοι

Δύο παίκτες του Ολυμπιακού θα βρεθούν σε γνώριμα λημέρια, ενώ δύο ακόμμη γνωρίζουν αρκετά καλά το Παλαού Μπλαουγκράνα. Ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοφ έχουν φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με τον Βεζένκοφ να είναι ο πιο... φρέσκος. Τρία χρόνια έμεινε στην Βαρκελώνη με καλές και περισσότερες όχι και τόσο καλές στιγμές και μόλις το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ελλάδα για τους "ερυθρόλευκους".

Αυτός που γνωρίζει καλά το γήπεδο ως αντίπαλος είναι ο Γιώργος Μπόγρης, χάρη στη θητεία του στην ACB. Ο Μπόγρης αγωνίστηκε με ΜόραΜπανκ Ανδόρρα, Μπιλμπάο και Ιμπεορστάρ Τενερίφη, οδηγώντας μάλιστα στην πρώτη νίκη της τελευταίας στην ιστορία στη Βαρκελώνη! Και παραδοσιακά είχε καλές εμφανίσεις απέναντι στους Καταλανούς. Ως αντίπαλοι έχουν αγωνιστεί ακόμη ο Γιάνις Τίμα με την φανέλα της Μπασκόνια (2017-18) και ο Πρίντεζης με αυτή της Ουνικάχα Μάλαγα (2009-11).

Έδωσε τίτλο

Ένα από τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Ολυμπιακός είναι ο τελικός του 1997. Τότε, όταν στη Ρώμη σήκωσε την... κούπα με το 73-58 επί των Καταλανών και MVP τον Ντέιβιντ Ρίβερς, που είχε σημειώσει 26 πόντοι. Οι Ισπανοί πήραν την δική τους ρεβάνς το 2010, όταν στο Περίσι επικράτησαν 86-68 με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να σημειώνει 21 πόντους.

Το αξέχαστο παιχνίδι

Δύο τελικοί, αλλά στη συνείδηση πολλών μπασκετικών και ειδικά φίλων του Ολυμπιακού το παιχνίδι που θα θυμούνται περισσότερο είναι ίσως αυτό των play offs του 2015. Όταν ο Γιώργος Πρίντεζης έβαλε το νικητήριο σουτ στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς. Μιας σειράς της οποίας ήταν ο MVP με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ.

"Συγγένειες" και ρεκόρ

Αρκετοί παλιοί γνώριμοι θα βρεθούν στο παρκέ και αυτή τη φορά. Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν συμπαίκτης με τον Άντε Τόμιτς, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ ξέρει αρκετούς από τους νυν παίκτης της Μπάρτσα μετά από τρία χρόνια θητείας σε αυτήν. Ο Άξελ Τουπάν ήταν συμπαίκτης με τον Κέβιν Πάνγκος στην Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά και με τους Τόμας Ερτέλ και Κέβιν Σεραφέν στην Εθνική Γαλλίας. Το ρεκόρ του Γάλλου στην Ευρωίγκα είναι οι 21 πόντους που σημείωσε πέρυσι με την Ζαλγκίρις απέναντι στην Μπαρτσελόνα τον περασμένο Μάρτιο.

Τους ενώνει και η Ρόδος

Αρκετοί από τους παίκτες που θα βρεθούν απόψε στην Βαρκελώνη είχαν συναντηθεί σε... υψηλές πτήσεις στο Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών της Ρόδου. Μπόγρης, Παπανικολάου, Μάντζαρης είχαν κατακτήσει τον τίτλο απέναντι στην Γαλλία το 2009 με το τελικό 90-85 έχοντας απέναντί τους τους Σεραφέν και Ερτέλ.

Το παρελθόν

Η Μπαρτσελόνα έχει τον πρώτο λόγο με... σχεδόν double score: Νίκες - ήττες 15-8 για τους Ισπανούς, που είχαν πάρει θετικό αποτέλεσμα και στις δύο περσινές αναμετρήσεις: 90-63 στο ΣΕΦ και 73-51 στην Βαρκελώνη. Το ίδιο είχε κάνει ο Ολυμπιακός την σεζόν 2016-17 με το 59-52 εντός και το 69-67 εκτός.

*Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Ράντοβιτς, Λάτισεβς, Βίλιους



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ