18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ είναι εδώ!

Μεταμορφωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της, καθώς προφανώς η αλλαγή προπονητή έπαιξε το ρόλο της, η ΑΕΚ κέρδισε με 66-62 τον Ολυμπιακό και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα, κυρίως όμως ανέβασε κατακόρυφα το ηθικό της εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον. Ήταν η πρώτη νίκη της επί του Ολυμπιακού από τις 19 Δεκεμβρίου 2004! Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από την κούραση μετά τον αγώνα με τη Ρεάλ, από τις απουσίες του (Αγραβάνης, Παπαπέτρου εκτός, ενώ τραυματίστηκε στη διάρκεια του αγώνα και ο Πρίντεζης) και από την κακή εμφάνιση του Σπανούλη.

Η ΑΕΚ μπήκε στον αγώνα με διάθεση να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που άφηνε με τις εμφανίσεις της στο προηγούμενο διάστημα και με όρεξη και πάθος συγκρίσιμο μόνο με αυτά που έδειξε στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Με προσήλωση στην άμυνα, έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ και από εκεί και πέρα στην επίθεση είχε σωστές και καλές επιλογές, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από νωρίς. Στο 4' το σκορ ήταν 9-2 και στο 7' 18-8 με τον Λαρεντζάκη να έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη δεδομένου ότι εξουδετέρωσε τον Σπανούλη και τον φόρτωσε με γρήγορα δύο φάουλ αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον αποσύρει στον πάγκο για να τον προφυλάξει. 

Καθώς ο Μαυροειδής, αλλά κυρίως ο Γκριν έβρισκαν τρόπους να σκοράρουν, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 24-12 στις αρχές της δεύτερης περιόδου, αλλά από εκεί και μετά το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Ο Ολυμπιακός, που έπαιζε λιγότερο από 48 ώρες μετά τον αγώνα με τη Ρεάλ, που είχε και παράταση, και δεν είχε ούτε τους τραυματίες Παπαπέτρου, Αγραβάνη, χρειάστηκε ένα δεκάλεπτο για να μπει στο νόημα του αγώνα και να σφίξει την άμυνά του. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι Μάντζαρης, Στρέλνιεκς στην περιφέρεια και ο Τζαμέλ Μακ Νιλ, που έκανε σπουδαία δουλειά και στα ριμπάουντ, αλλά και στο σκοράρισμα απέναντι στους αργούς ψηλούς της ΑΕΚ και ειδικά στον Μαυροειδή. 

Καθώς λοιπόν και ο Τόμπσον έβγαλε εκτός ρυθμού τον Χάρις, που είχε αρχίσει να ζεσταίνεται, ο Ολυμπιακός κάλυψε σιγά σιγά τη διαφορά και στο 17' πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 34-33 χάρη σε ένα τρίποντο του Πρίντεζη. Η ΑΕΚ πάντως διατήρησε την αυτοκυριαρχία της και ένα μικρό προβάδισμα στο τέλος του πρώτου μέρους (39-37) χάρη στην πολύ καλή παρουσία του Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση της Ένωσης στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά και στην τρίτη περίοδο και με τον Μάνι Χάρις να βρίσκει χώρους και να σκοράρει κατάφερε και πάλι να χτίσει μια μικρή διαφορά υπέρ της. Στο 26' προηγήθηκε με 51-44, ελέγχοντας τα ριμπάουντ και κλείνοντας καλά τους διαδρόμους μέσα στη ρακέτα της. Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα, καθώς ο Σπανούλης ήταν εξουδετερωμένος και φορτωμένος με 3 φάουλ, όπως και άλλοι τέσσερις συμπαίκτες του, του Μιλουτίνοφ συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος τραυματίστηκσε και στο γόνατο και αποχώρησε νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο.

Εκείνος που ήταν πολύ καλά, πάντως, ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος από κάποια στιγμή και μετά περιόρισε τον Χάρις, ενώ έδωσε πολλές λύσεις και στην επίθεση παίζοντας ακόμα και ως "τεσσάρι", δεδομένου ότι ο Σφαιρόπουλος δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Πρίντεζη, ο οποίος ένιωσε σφίξιμο στη μέση και κρίθηκε σκόπιμο να προφυλαχθεί. Και μαζί με τον Μακ Λιν, που συνέχιζε να κάνει καλή δουλειά απέναντι στους ψηλούς της ΑΕΚ, έφεραν τον Ολυμπιακό ξανά κοντά στο σκορ. Η τρίτη περίοδος έληξε με την Ένωση προηγούμενη με 51-50.

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός με τον Παπανικολάου να τον οδηγεί πέρασε μπροστά με 56-53 (33'), αλλά μετά το τάιμ άουτ του Σάκοτα η ΑΕΚ επέστρεψε φουριόζα. Με τον Χάρις να την οδηγεί, αλλά και τον Γκριν να παίζει μεγάλο ρόλο, έτρεξε ένα 8-0 και προηγήθηκε με 61-56, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Με τρίποντο του Σπανούλη πέρασε μπροστά ξανά με 62-61 δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος, όμως αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία καλή ενέργεια του αρχηγού του στον αγώνα.

Στη συνέχεια ο Σπανούλης έκανε δύο μεγάλα λάθη με πιο κρίσιμο αυτό που έκανε ένα λεπτό πριν απο το φινάλε πετώντας την μπάλα εκτός τερέν απέναντι στην πολύ καλή άμυνα του Τζέιμς. Η ΑΕΚ τα εκεμταλλεύτηκε και με βολές του Τζέιμς και του Γκριν προηγήθηκε με 65-62, παρολα αυτά στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού δεν έκανε φάουλ και έδωσε τη δυνατότητα στον Παπανικολάου να σουτάρει το τρίποντο της ισοφάρισης. Δεν μπήκε, έτσι η ΑΕΚ πανηγύρισε μια πολύ μεγάλη νίκη, τη δεύτερη επί "αιώνιου" αντιπάλου φέτος και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με άλλο μάτι.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ