21.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η αγκωνιά του Βαρεζάο και η συγγνώμη που δεν ήρθε ποτέ (vid)

Η παρουσία του Άντερσον Βαρεζάο στη 12άδα της Βραζιλίας στοιχειώνει τον σημερινό αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με τη "σελεσάο" για την πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το δολοφονικό χτύπημα που κατάφερε στον Νίκο Ζήση στον αγώνα της 23ης Αυγούστου 2006 για την πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας δεν πρόκειται να το ξεχάσει κανείς από όσους βρέθηκαν τότε στο γήπεδο της Χαμαμάτσου.

Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο μοναδικός παίκτης από εκείνη την Εθνική, που θα αντιμετωπίσει και σήμερα την Βραζιλία και τον Βαρεζάο. Ανάμεσά τους και ο υπογράφων αυτό το κείμενο.

Δεν θα ξεχάσει κανείς αυτό το χτύπημα για δύο λόγους. Αφενός γιατί έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Ζήση. Και αφετέρου γιατί στην πραγματικότητα κανείς από τη Βραζιλία δεν ζήτησε ποτέ επισήμως συγγνώμη γι' αυτή την εγκληματική ενέργεια. Ούτε ο Βαρεζάο ούτε κανείς άλλος. Μόνον ο Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα, που κι αυτός θα είναι παρών στον σημερινό αγώνα, αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά από εκείνον τον αγώνα.

Τι συνέβη

Ο αγώνας βρισκόταν στο 26ο λεπτό του και η Εθνική μας ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ με 59-45, όταν ο Ζήσης επιχείρησε διείσδυση στη ρακέτα της Βραζιλίας. Και συνέβη αυτό:

Η αλήθεια είναι ότι δεν πήραμε αμέσως είδηση τι ακριβώς είχε γίνει. Όχι μόνο εμείς που βρισκόμαστε στην εξέδρα και είχαμε και κάποια απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά και όσοι ήταν μέσα σε αυτόν. Ο Νίκος δεν έπεσε καν κάτω, ο Παπαλουκάς, όπως βλέπετε στο βίντεο, διαμαρτύρεται πολύ ήρεμα στον Βαρεζάο, ενώ ακόμα και ο διαιτητής Μερσέντες από τη Δομινικανή Δημοκρατία δίνει απλό φάουλ και όχι αντιαθλητικό, όπως όφειλε να κάνει (και δεν έχει δικαιολογία, γιατί τον αγκώνα του Βραζιλιάνου έπρεπε να τον δει)! Ο Ζήσης, πάντως, αποσύρθηκε από τον αγώνα και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί, όταν πήγαμε στη μικτή ζώνη αμέσως μετά το τέλος του (νικηφόρου για την Εθνική μας) αγώνα και επικρατούσε αναστάτωση. Μάθαμε λίγο αργότερα ότι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια της Βραζιλίας ψάχνοντας τον Βαρεζάο για να του ζητήσει εξηγήσεις, οι Βραζιλιάνοι δεν τον άφησαν να πλησιάσει και απειλήθηκε καβγάς, που αποτράπηκε με την επέμβαση ψυχραιμοτέρων. Μάθαμε επίσης ότι ο Ζήσης δεν θα επέστρεφε στο ξενοδοχείο της Εθνικής, αλλά θα διανυκτέρευε στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνει εξετάσεις. Η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή απ' όσο νομίζαμε.

Μόλις επιστρέψαμε στο δικό μας ξενοδοχείο, αρχίσαμε τα τηλέφωνα. Η μητέρα του Νίκου, η κυρία Πόπη, ήταν μαζί του στο νοσοκομείο μαζί με τον γιατρό της Εθνικής, Νίκο Κουκουλιά. Τριπλό κάταγμα ζυγωματικού ήταν η διάγνωση, ωστόσο υπήρχε κάτι άλλο που ανησυχούσε τους γιατρούς. Η σφοδρότητα του χτυπήματος είχε δημιουργήσει στον εγκέφαλο του Νίκου μια φυσαλίδα, η οποία αν δεν υποχωρούσε σύντομα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή! Αυτό ήταν πραγματικό σοκ.

Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο της Χαμαμάτσου, όπου κατέλυαν οι αποστολές, ο Παπαδόπουλος μαζί με μερικούς ακόμα διεθνείς συνέχιζαν να ψάχνουν με άγριες διαθέσεις τον Βαρεζάο, αλλά εκείνος άφαντος. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν έξαλλα, μιλούσαν για χτύπημα εκ προθέσεως και ο Έλληνας πρόεδρος της ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Γεράσιμος Μποζίκης, σφύριζε αδιάφορα. "Συμβαίνουν αυτά. Δεν είναι κακό παιδί ο Βαρεζάο", έλεγε. Για συγγνώμη, ούτε λόγος...

Την άλλη μέρα σύσσωμη η ελληνική ομάδα πήγε στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί τον Νίκο. "Κουμπωμένοι" όλοι, άκουγαν διάφορα όλο το βράδυ, δεν ήξεραν σε ποια κατάσταση θα έβρισκαν τον συμπαίκτη τους. "Ρε σεις, μη μασάτε! Προχωρήστε κανονικά εσείς και όλα θα πάνε καλά", τους καθησύχασε. Την ίδια στιγμή, τα νέα από τους γιατρούς ήταν καλά. Η φυσαλίδα άρχισε να υποχωρεί. Η ζωή του δεν κινδύνευε, απλώς ο Νίκος δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει στο Μουντομπάσκετ. Μικρό το κακό, άλλωστε θα ήταν σε θέση να ακολουθήσει την αποστολή στη Σαϊτάμα και να παρακολουθήσει από κάποια στιγμή και μετά, όταν έγινε η ανάταξη του ζυγωματικού και βγήκε από το νοσοκομείο του Τόκιο, τους αγώνες από τον πάγκο.

Την ίδια μέρα στο γήπεδο, οι δημοσιογράφοι που ήμαστε εκεί θέλαμε να δώσουμε μια ευκαιρία στον Βαρεζάο να ζητήσει συγγνώμη. Αυτός δεν γύρισε ούτε να μας κοιτάξει στη μικτή ζώνη του γηπέδου. Μόνον ο Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα-προς τιμήν του-έδειξε ενδιαφέρον και απολογήθηκε για λογαριασμό του συμπαίκτη του: "Προσεύχομαι να γίνει γρήγορα καλά ο Ζήσης. Ζητώ συγγνώμη. Νομίζω ότι ο Βαρεζάο ήθελε πράγματι να τον χτυπήσει, αλλά όχι να του κάνει κακό".

Γιατί συνέβη

Η δολοφονική αγκωνιά του Βαρεζάο ήταν εσκεμμένη. Δεν έγινε πάνω στη φάση. Ο Βραζιλιάνος, που τότε έπαιζε μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, νευρίασε με τον Ζήση, όταν ο τελευταίος του είπε μετά από ένα φάουλ, που είχε κερδίσει: "Καλά, τόσο εύκολα πέφτετε εσείς στο ΝΒΑ"; Θεώρησε ότι ο Έλληνας δεν τον σεβάστηκε και τον προειδοποίησε: "Μην έρθεις μέσα στη ρακέτα, γιατί θα σε χτυπήσω". Και την πρώτη φορά που ο Νίκος επιχείρησε να μπει στη ρακέτα της Βραζιλίας, έκανε πράξη την απειλή του!

"Πρέπει να ντρέπεσαι", είπε ο Ζήσης αποχωρώντας στα αποδυτήρια στον Βαρεζάο, ο οποίος απάντησε: "Δεν με σεβάστηκες". Και λίγες μέρες αργότερα, όταν πια είχε συνέλθει εντελώς και είδε για πρώτη φορά σε βίντεο τη φάση του τραυματισμού του στο νοσοκομείο της Χαμαμάτσου, ο Νίκος αποκάλεσε τον Βαρεζάο "δολοφόνο". "Ήθελε 100% να με χτυπήσει. Είναι απίστευτο...".

Απίστευτο πραγματικά. Γι' αυτό  και αξέχαστο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ