19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζιάγκος στο Basketa.gr: «Ο Πέιν φάνηκε… σαν να μην είναι καινούργιος»

Ο Παναθηναϊκός έδωσε χθες (17/2) ένα πρώτο δείγμα με την προσθήκη των Άντριαν Πέιν και Μάικ Τζέιμς, στο φιλικό κόντρα στον Πανιώνιο, και ο προπονητής των «κυανέρυθρων», Βαγγέλης Ζιάγκος, αναλύει στο Basketa.gr τις δύο τελευταίες προσθήκες των «πρασίνων», καθώς και το τι σημαίνουν για τη συνέχεια, στις υποχρεώσεις τους εντός κι εκτός συνόρων.

Τη δική του «ρελάνς» αποφάσισε να κάνει τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός, φέρνοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες δύο παίκτες, ώστε να ενισχύσει τόσο την περιφέρεια όσο και τη γραμμή των ψηλών. Η αρχή έγινε με τον Άντριαν Πέιν, και επειδή... τρώγοντας έρχεται η όρεξη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του Μάικ Τζέιμς. Ο Τσάβι Πασκουάλ, κάπως έτσι, βλέπει το ρόστερ του να γίνεται ακόμη πιο δυνατό, στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η «ιερή αποστολή» της πρόκρισης στο Final Four της Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, χωρίς φυσικά να απομακρύνεται από το μυαλό τους, το ότι οφείλουν να διατηρήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο Καταλανός τεχνικός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει χθες (17/2), τα δύο τελευταία του αποκτήματα σε φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με τον Πανιώνιο, με το «τριφύλλι» να δίνει ταυτόχρονα μία πρώτη «γεύση» για το τι θα παρουσιάσει σύντομα. Ο προπονητής των «κυανέρυθρων», Βαγγέλης Ζιάγκος, ήταν συνεπώς ο πρώτος προπονητής που είδε... στην πράξη το τι προσφέρουν οι Πέιν-Τζέιμς σε αυτό τον Παναθηναϊκό και πραγματοποιεί τη δική του ανάλυση στο Basketa.gr.

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρεται στις ικανότητες του Άντριαν Πέιν και κατά πόσο βοηθούν τον Παναθηναϊκό, δηλώνοντας ιδιαίτερα την εντύπωσή του από την προσαρμοστικότητα του Αμερικανού ψηλού. Παράλληλα, κάνει λόγο για το πώς αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ο Μάικ Τζέιμς από τον κόουτς Πασκουάλ, στην επιστροφή του στην ομάδα, ενώ δίνει μία γενική εικόνα του τι θα δούμε πλέον από τους «πράσινους».

Για την προσθήκη του Άντριαν Πέιν και τις ικανότητές του, ανέφερε: «Ο Άντριαν Πέιν είναι, νομίζω, το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τον Παναθηναϊκό, υπό την έννοια ότι είναι ένας παίκτης φρόντ λάιν πολύ δυναμικός, με κυρίαρχο στοιχείο την αθλητικότητα, την ταχυδύναμή του και πολύ καλή απόδοση σε βασικά στοιχεία για τον ίδιο, για το μακρύ κορμί που διαθέτει. Έχει πολύ καλή νευρολογική συναρμογή για το ύψος του, ενώ παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι έχει παιχνίδι στο low post, κάτι όπου δε μας έχουν συνηθίσει οι αθλητικοί ψηλοί που έρχονται στην Ευρώπη, αφού συνήθως παίζουν above the rim. Ο Πέιν, λοιπόν, μπορεί να παίξει ένας εναντίον ενός με πλάτη και εξίσου εντυπωσιακό για τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά, είναι ότι σουτάρει αρκετά καλά από μέση απόσταση. Είναι, παράλληλα, αθλητής με έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ. Ένα καλό νέο για τον κόουτς Πασκουάλ, είναι ότι φαίνεται ευπροσάρμοστος. Είναι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, που έδειξε μέσα στο ματς σαν… να μην πρόκειται για νέο παίκτη, καθώς δείχνει να αντιλαμβάνεται πολύ καλή το παιχνίδι».

Για την προσθήκη του Μάικ Τζέιμς και τον νέο ρόλο που μπορεί να έχει, είπε πως «η δική μου εκτίμηση, είναι ότι ο κόουτς Πασκουάλ περιμένει πράγματα κυρίως στο εκτελεστικό κομμάτι φέτος από τον Μάικ Τζέιμς, σε σύγκριση με πέρυσι, όπου τον είδαμε να παίρνει και πολλές πρωτοβουλίες στην οργάνωση. Θα ταιριάξει πολύ καλά, νομίζω, σε ένα ρόλο παρόμοιο με αυτόν που έχει ο Παππάς στο “2” και αρκετές φορές θα πάρει την μπάλα στα χέρια του για την τελική απόφαση. Όταν μιλάμε, όμως, για έναν παίκτη του οποίου το DNA υπαγορεύει να εκτελέσει και όχι να δημιουργήσει, αναφερόμενοι σε λήψη αποφάσεων, εννοούμε περισσότερο την ικανότητά του να τελειώνει φάσεις που φαίνονται “σκοτωμένες”, κάτι που είδαμε και πέρυσι. Το έργο μπορεί να διευκολυνθεί, αν σκεφτούμε πως έχει δύο πολύ καλούς δημιουργούς δίπλα του πλέον, όπως ο Καλάθης και ο Λεκαβίτσιους. Θα έπρεπε να επισημανθεί, ασφαλώς, ότι μία πεντάδα Λεκαβίτσιους-Τζέιμς εμπεριέχει miss match που είναι αρκετά ευδιάκριτα και σίγουρα θα τα «χτυπούσαν» οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, καθώς όταν έχεις δύο τέτοια miss match, γίνεται πολύ δύσκολη και η αλληλοκάλυψη στην άμυνα. Κάπως έτσι, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερο σχήματα με Καλάθη-Τζέιμς και Λεκαβίτσιους-Παππά αντίστοιχα, με τον Ντένμον να έχει επίσης το ρόλο του στο rotation, έστω κι αν αυτός μπορεί να περιοριστεί λόγω Τζέιμς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και ο Ντένμον είναι μια αξιόλογη μονάδα».

Τέλος, για τη διαμόρφωση της αγωνιστικής ταυτότητας του Παναθηναϊκού, μετά τα νέα του αποκτήματα, τόνισε ότι «ο Παναθηναϊκός σαφώς ισχυροποιείται, με τον κόουτς να παίρνει στα χέρια του σημαντικές λύσεις. Η ευτυχία για τον ίδιο, είναι ότι και οι δύο παίκτες του είναι ευπροσάρμοστοι για διαφορετικούς λόγους, ο μεν Τζέιμς για τους λόγους που μπορούμε να καταλάβουμε, έχοντας σχέση με το γεγονός, ότι ξέρει τι ζητάνε από τον ίδιο ο προπονητής, οι συμπαίκτες του και η κουλτούρα της ομάδας, ο δε Πέιν επειδή δείχνει ευφυής και ευπροσάρμοστος. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, δεν φάνηκε ποτέ στο μεταξύ μας φιλικό, ότι ο Πέιν είναι ένα καινούργιο κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, έχει το διπλό κέρδος, αφενός έχοντας κάνει δύο σπουδαίες προσθήκες σε πολλούς τομείς, αφετέρου διαθέτοντας το προνόμιο του να μην χρειάζεται χρόνος προσαρμογής για αυτά τα παιδιά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ