14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βασιλειάδης: «Χρειάζεται πρωτoβουλία για εκτόνωση»

Πρωτοβουλία για εκτόνωση και εξεύρεση λύσης, που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα που έχει δημιουργεί, περιμένει ο Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθαρίζοντας πως τα περιθώρια είναι πλέον στενά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στο Sport24 Radio 103,3 για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό που δεν έγινε, την πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του, το Γιώργο Βασιλακόπουλο που «πρέπει να κάνει κάτι», όπως ανέφερε, αλλά και το Ευρωμπάσκετ 2021. Αναλυτικά όλα όσα είπε…

Για την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε, στο γραφείο του: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ήταν κάτι που δεν μπορούσες να το φανταστείς. Όταν για ένα μήνα δεν κάνει κανένας τίποτα, από αυτούς που πρέπει να κάνουν. Η πολιτεία μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, μπορεί να φθάσει μέχρι τη σύσκεψη ή να πει "τελειώνει το πρωτάθλημα", που δεν είναι λύση. Μπορείς να τους καλέσεις για να αποφύγεις τα χειρότερα, τι θα μπορούσε να συμβεί την Κυριακή (17/03) εάν ο Παναθηναϊκός κατέβαινε στο ΣΕΦ, και να διαχειριστεί τη βία».

Για το τι έγινε στη σύσκεψη: «Τινάχθηκε στον αέρα. Κανονικά θα συζητούσαμε για το πώς θα συνεχιζόταν το φετινό πρωτάθλημα και ακολούθως τι θα γίνει στο επόμενο Από σήμερα και μετά θα δεχθούμε όλες τις πρωτοβουλίες, που όλοι συμφωνήσανε, για να δούμε πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα, για να δούμε τι θα γίνει του χρόνου».

Για το χρονικό σημείο που συγκάλεσε τη σύσκεψη, μόλις δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του ματς: «Δεν μπορούσα να οργανώσω μια σύσκεψη που οι ίδιοι δεν οργάνωσαν τόσο καιρό. Το πρώτο που θέλαμε ήταν να δούμε τι θα κάνουμε την Κυριακή (17/03) για να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατίες και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα για κανέναν. Είναι μια ιστορία που δεν έχει νόημα, έτσι όπως έγινε. Έπρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι για να συνεχίσουν να κουβεντιάζουν. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Εάν συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο από όλες τις πλευρές, για το πώς προχωράμε, όλα τίθενται σε συζήτηση και οι σκληρές συμπεριφορές δεν θα έχουν νόημα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει ο διάλογος και να βρεθεί λύση».

Για τη στάση του Ολυμπιακού και τις συνέπειες: «Το να πέσει ο Ολυμπιακός ή να πάει στην Αδριατική Λίγκα είναι καλό ή κακό; Είναι προφανές, δεν χρειάζεται να βγάλουμε αναλύσεις από την εποχή που η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία στο ποδόσφαιρο και πώς έπληξε αυτό το γεγονός το προϊόν. Διαφωνώ με την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού με τα τελεσίγραφα, αλλά υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση που πρέπει να κουβεντιάσουμε. Από τη στιγμή που δεν παίρνει κανείς πρωτοβουλία, την πήραμε εμείς».

Για την απουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου από τη σύσκεψη: «Με ενόχλησε. Δεν έχουμε μιλήσει αυτές τις ημέρες και δεν έχει και νόημα. Η ΕΟΚ και ο πρόεδρος έχουν γράψει μια ιστορία. Εν πολλοίς, το ελληνικό μπάσκετ είχε μια δυνατή ομοσπονδία, έχουν συμβάλλει να φθάσουμε εδώ. Με το να γυρνάμε την πλάτη στα προβλήματα δεν νομίζω ότι κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε να το βλέπουμε. Είναι προφανές ότι κάθε απόφαση περνάει από την ομοσπονδία κι έτσι πρέπει να γίνεται, για αυτό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Για αυτό έπρεπε να είμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της εκπροσώπησης της σύσκεψης της Παρασκευής (15/03) και σε οποιοδήποτε εδώ και πέρα».

Για το εάν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και ποιες είναι οι σκέψεις της πολιτείας για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης: «Αφού ξεπεράσαμε το σκόπελο της Κυριακής (17/03), περιμένω να δω τι θα γίνει. Εάν η ομοσπονδία παραμείνει απαθής, θα αλλάξουν τα δεδομένα αντιμετώπισης της ομοσπονδίας από την πολιτεία. Χρειάζεται πρωτοβουλία για εκτόνωση. Για αυτό το πρωτάθλημα δεν ενδιαφέρεται κανείς κι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι πάλι τη λύση εμείς τη δώσαμε μέσω της ΕΡΤ. Το καλό του ελληνικού μπάσκετ δεν αφορά στην τσέπη δύο, τριών ή τεσσάρων. Σήμερα είναι Δευτέρα, έχει τελειώσει αυτό το πράγμα της Κυριακής χωρίς να κάνουμε ακόμα χειρότερη την κατάσταση και περιμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρουν οι αρμόδιες αρχές. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια να περιμένουμε».

Για την γενική συνέλευση της ΕΟΚ: «Νομοθετικά, για να παρέμβει το κράτος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία του αθλήματος. Στην Ισπανία το κράτος επικύρωσε τη συμφωνία της λίγκας με την ομοσπονδία. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε. Περιμένουμε κάθε πρωτοβουλία για εκτόνωση, αλλά για να βρεθεί λύση, όχι να ψαχνόμαστε ξανά σε ένα μήνα. Μέχρι την επόμενη συνάντησή τους θα πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλιώς ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Για το Ευρωμπάσκετ 2021 και την υποψηφιότητα ανάληψής του από τη χώρα μας: «Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021. Το Ευρωμπάσκετ του 2021 θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Τι να κουβεντιάσουμε, όμως; Να καλέσω την ομοσπονδία να κουβεντιάσουμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021 με αυτά που γίνονται;».

Για την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας: «Περιμέναμε όλοι, όπως υπήρχε η διαβεβαίωση, ότι το θέμα της ΚΕΔ θα λυθεί. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την ΚΕΔ».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε και στο ΣΠΟΡ FM 94,6, προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσω να μιλήσω ελάχιστα για τα όσα έγιναν στο γραφείο. Το τι ανέχθηκα και τι όχι είναι άλλη κουβέντα. Δεν συμβαίνει συχνά σε μια σύσκεψη να πετιέται κάποιος εκτός γραφείου. Το μπάσκετ κρέμεται αυτή τη στιγμή σε μια κλωστή, δεν χρειάζεται να ρίξουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Με απόλυτη σωφροσύνη ήταν η απόφαση να κλείσει το φύλλο αγώνα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ. Υπήρχαν πληροφορίες για πιθανά επεισόδια στο ΣΕΦ και δεν μπορούσες να το ρισκάρεις αυτό. Ήταν ένα μεσημέρι Κυριακής, με τον Ημιμαραθώνιο και χιλιάδες κόσμου στο δρόμο. Δεν θα μπεις στη διαδικασία εφόσον μπορείς να το αποφύγεις. Εάν ο Ολυμπιακός επιμείνει στην απόφασή του θα τηρηθούν οι νόμοι. Είναι καλό αυτό για το ελληνικό μπάσκετ; Ούτε για τον Παναθηναϊκό είναι καλό. Όταν έπεσε η ΑΕΚ από την Α’ Εθνική, είδατε τι πτώση είχαμε εμπορικά. Έπρεπε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να ξεκινήσει μια κουβέντα». Είπε ακόμα…

Το γιατί δεν απέτρεψε την ένταση στη σύσκεψη στο γραφείο του: «Τι να βγεις, να πας να τους χωρίσεις; Έρχονται σε μια συνάντηση πέντε μεγάλοι άνθρωποι, να κάνεις τον παιδονόμο; Πέρα από το άθλημα διακυβεύονται και οι επιχειρήσεις τους. Εάν δεν τους ενδιαφέρει… Θα υπάρχουν αναταράξεις στο άθλημα, θα πάει πενήντα χρόνια πίσω. Προσπαθείς να επιβάλεις κάποιους κανόνες. Δεν έχει νόημα να λέμε τι έγινε μέσα στη σύσκεψη. Πολλά έγιναν και έξω από το γραφείο. Ήθελα να βοηθήσω και την αστυνομία στο έργο της και όχι να έχουμε περαιτέρω εντάσεις εν όψει της Κυριακής (17/03)».

Για την ουσία της συνάντησης: «Ξεκίνησε η συζήτηση για το πώς οργανώνουμε το πρωτάθλημα της νέας χρονιάς. Έγινε για σαράντα λεπτά μια συζήτηση, με ένταση μεν, αλλά με επιχειρήματα και ακούστηκαν προτάσεις».

Για την απουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου: «Ο κόσμος κρίνει, βλέπει και κρίνει. Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η κρίση πως υπάρχουν ζητήματα διαιτησίας, στα οποία εμείς έχουμε ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης. Και καλώς συμβαίνει αυτό. Και στο ποδόσφαιρο η παρέμβαση στη διαιτησία δεν έγινε από το κράτος. Περίμενα μέχρι και την Πέμπτη (14/03), που ήταν η κλήρωση των διαιτητών, εάν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης. Δεν συμφωνώ ούτε με τους εκβιασμούς. Περίμενα να δω εάν θα έχουμε βρει έναν αποδεκτό τρόπο για να μην έχουμε πάλι τα ίδια πράγματα. Δεν καταφέραμε να βρούμε τον κ. Βασιλακόπουλο στο τηλέφωνο, για να έρθει στη σύσκεψη. Κρίνεται για αυτό. Δεν μπορείς να περνάς μια τέτοια κρίση. Δεν είναι μόνο το θέμα της τιμωρίας του Ολυμπιακού. Να βγει η τιμωρία, αλλά έχουμε λύσει έτσι όλα τα προβλήματα;».

Για το εάν σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες κατά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης: «Η ομοσπονδία θα πρέπει να πάρει κάθε μέτρο για να διασφαλίσει την ομαλότητα στο άθλημα. Εάν δεν το κάνει, εμείς έχουμε στα χέρια μας όλα τα εργαλεία για να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας και να την υποχρεώσουμε να αλλάξει ρότα. Ακόμη και με το θέμα των επιχορηγήσεων. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση. Τελεσίγραφα δεν υπάρχουν».

Για το εάν σκοπεύει να ζητήσει την παραίτηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου ή να κόψει την επιχορήγηση στην ΕΟΚ: «Θα δούμε το επόμενο διάστημα τι θα κάνουμε».

Για το τι θεωρεί πως πρέπει να κάνει, από εδώ και στο εξής, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να κάνει κάτι. Εγώ σέβομαι και την ιστορία και την τεράστια προσφορά του σε αυτό που λέγεται ελληνικό μπάσκετ. Θα πρέπει να το σεβαστεί και ο ίδιος. Δεν θέλω ούτε να μηδενίζω ούτε να αναπαράγω θέματα για τη μία ή την άλλη πλευρά. Πλέον, έχει χαθεί η μπάλα. Η ομοσπονδία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, αλλιώς ό,τι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια θα γκρεμιστεί».

Για τη δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου περί... στημένης σύσκεψης: «Το είπε πάνω στον εκνευρισμό του. Το "στημένη" είναι να καταλήξει κάπου εις βάρος του ενός ή του άλλου. Το πρώτο θέμα ήταν η ασφάλεια του ντέρμπι της Κυριακής (17/03), που επιτεύχθηκε, και ακολούθως να λύσουμε κάποια πράγματα. Εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία για το εάν συμβαίνει κάτι ή όχι. Πρέπει να μπούμε σε ένα πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν σκιές».

Για τους ξένους διαιτητές στο ελληνικό μπάσκετ: «Εάν δεν κρίνει η συγκεκριμένη ομοσπονδία, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Να μη φτιάξουμε, όμως, ένα πλαίσιο που θα είναι διάφανο και ό,τι λέει ο καθένας να φαντάζει δικαιολογία; Γιατί όποιος χάνει διαμαρτύρεται, να μην του προσφέρουμε και λόγους».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ