23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Βασίλισσα ξανά !

Δεκαεπτά χρόνια μετά το τελευταίο κύπελλο (2001) η ΑΕΚ είναι και πάλι στο θρόνο της. Με ηγέτη τον Μάνι Χάρις (που έκρινε και τον αγώνα σημειώνοντας μεταξύ άλλων και το καλάθι που καθόρισε και τον τελικό) η Ενωση στέφτηκε και πάλι κυπελλούχος νικώντας 88-83 τον Ολυμπιακό. 

Πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα ο οποίος μετά το τελευταίο πρωτάθλημα (2002) οδήγησε την Ενωση εκ νέου σε έναν τίτλο και είναι από τα πρόσωπα του τελικού κατακτώντας και το πρώτο κύπελλο της καριέρας του μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με Ηρακλή, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. 

Ενα άλλο πρόσωπο είναι ο Μάκης Αγγελόπουλος καθώς αυτό είναι το πρώτο τρόπαιο επί προεδρίας του και σίγουρα ανοίγει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις στο μέλλον στην ομάδα του. Μάλιστα ο θρίαμβος αυτός ήρθε ακριβώς στην επέτειο των 50 χρόνων από το έπος του 1968 και άλλωστε στο γήπεδο βρίσκονταν και συντελεστές της ταινίας, πρώτος και καλύτερος ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης. 

Για τους ουδέτερους ήταν ένας εξαιρετικός τελικός που απόλαυσαν χιλιάδες μαθητές, δικαιώνοντας την ΕΟΚ για την απόφασή της. Ο τελικός έγινε σε εξαιρετική ατμόσφαιρα τη στιγμή που μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων υπάρχει τρομερή πόλωση (κυρίως λόγω ποδοσφαίρου) και αν υπήρχαν αυτοί στο γήπεδο δύσκολα θα είχαμε τέτοιο θέαμα και σίγουρα δεν θα υπήρχε με τίποτε ένα τόσο όμορφο φινάλε.

Δυστυχώς όσο οι ίδιες οι ομάδες, η πολιτεία και όλοι οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να προφυλάξουν το θέαμα και τους πρωταγωνιστές (που είναι οι παίκτες και οι προπονητές αλλά και οι υγιείς φίλαθλοι) η απόφαση για θεατές-μαθητές ήταν μονόδρομος και βοήθησε στο να επικεντρωθούν όλοι σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι και όχι σε αίσχη στις εξέδρες.

Η ΑΕΚ πήρε αντρίκεια το κύπελλο και δεν το "έκλεψε" όπως λέμε με παιχνίδι τακτικής. Ηταν καλύτερη για 40 λεπτά και κυρίως είχε ομαδικότητα κάτι που έλειπε στον εμφανώς αγχωμένο αντίπαλό της που "πνίγηκε" στην πίεση του υποχρεωτικού φαβορί. Καθώς μην ξεχνάμε ότι αντίπαλοι ήταν η δεύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας με μια ομάδα του Τσάμπιονς Λίγκ. Μάλιστα η Ενωση στα ημιτελικά είχε αποκλείσει άλλη μια κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας, τον Παναθηναϊκό άρα είναι πανάξια κυπελλούχος

Τελικά το τρόπαιο (που η ΕΟΚ το εμπνεύστηκε από το αντίστοιχο του Τσάμπιονς Λίγκ)  το σήκωσε στο ουρανό του κλειστού γυμναστηρίου στα δύο Αοράκια ο Ντούσαν Σάκοτα καθώς η ομάδα του ήταν από την αρχή καλύτερη. Και επίσης μια τεράστια διαφορά. Η μία ομάδα είχε ξένους που όλοι έδωσαν κάτι και η άλλη μόλις ενάμιση (Μιλουτίνοφ-Μακλίν) και αυτό έκανε τη διαφορά από τη στιγμή που - πλίν Σπανούλη - οι υπόλοποι Ελληνες του Ολυμπιακού πνίγηκαν στο άγχος.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που έκανε ένεση για να μπορέσει να παίξει ήταν εκπληκτικός στο ξεκίνημα. Δεν ήταν μόνο ότι έπαιξε πάνω στον Βασίλη Σπανούλη άμυνα, αλλά ότι με έξι δικούς τους πόντους η Ενωση προηγήθηκε με 12-7 (4').  Οι Ερυθρόλευκοι εκεί σαν να λειτούργησε ένα ξυπνητήρι, αντέδρασαν με ένα σερί 7-0 βγάζοντας και γρήγορους αιφνιδιασμού με ηγέτη τον αρχηγό τους και εξαιρετικό τον Μιλουτίνοφ και πέρασε μπροστά με 14-12.

Ομως η ΑΕΚ είχε μπει απόλυτα διαβασμένη, αποφασισμένη και κυρίως έτοιμη ψυχολογικά και αυτό φάνηκε από τα 4/4 τρίποντα που είχε στην πρώτη περίοδο την οποία έκλεισε και προηγούμενη (26-23) παρά τη σημαντική διαφορά στα ριμπάουντ. Οι Κιτρινόμαυροι είχαν μόλις 5 έναντι 13 των παικτών των Ερυθρολεύκων σε αυτό το πρώτο δεκάλεπτο. Σε μια περίοδο όπου οι άμυνες πήγαν...περίπατο προς τέρψιν των χιλιάδων μαθητών στην εξέδρα αλλά και των τηλεθεατών που έβλεπαν έναν εξαιρετικά συναρπαστικό και χορταστικό τελικό. 

Ο συγκεκριμένος ρυθμός βόλευε ιδιαίτερα την ΑΕΚ, με τους ξένους της να είναι σε πολύ καλή μέρα και να δίνουν διαφορά στην ομάδα τους και πάλι με πέντε πόντους (30-25) όταν είχε αρχίσει να ζεσταίνεται και ο Χάρις.

Ο νεαποκτηθείς Πάντερ έπαιζε σαν να είναι εδώ και μήνες στην ομάδα, ο Χάρις έκανε ότι ήθελε την αντίπαλη άμυνα και έτσι η διαφορά έφτασε στο μάξιμουμ, των 8 πόντων (36-28 στο 14') για την ΑΕΚ που είχε σε εκείνο το διάστημα 80% στα τρίποντα (4/5) και 65% στα δίποντα (12/20) !

Με νέο τρίποντο του Ξανθόπουλου (5/6 η ομάδα του) η Ενωση κρατούσε σταθερά τους οκτώ πόντους διαφοά (41-33 στο 17') και κυρίως η ΑΕΚ με αυτή την ευστοχία είχε καταστρέψει κάθε αμυντικό πλάνο των τυπικά γηπεδούχων. Οι οποίοι προσπαθούσαν να "χτυπήσουν"  στην επίθεση από την πλευρά του Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά δεν το εξαργύρωναν όπως θα ήθελαν και χρειάστηκε και πάλι η κλάση του Σπανούλη (6 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο) και η συνεργασία του με τον Μιλουτίνοφ για να μαζέψει τη διαφορά (42-43) προς το τέλος του ημίχρονου το οποίο πάντως βρήκε την ΑΕΚ στο +3 (45-42) χάρις στο φόλοου του Βασίλη Καββαδά στην εκπνοή.

Ο Κέβιν Πάντερ ο πιο νέος παίκτης του τελικού ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ενωσης σε αυτό το διάστημα (με 8 πόντους) αλλά το σημαντικό για το συγκρότημα του Ντράγκαν Σάκοταν ήταν ότι έπαιρνε σημαντική βοήθεια από όλους τους παίκτες του.  Αντίθετα ο Ολυμπιακός είχε εκπληκτικό τον Σπανούλη που αξιοποιούσε και τον Μιλουτίνοφ.

Ετσι παρά την ισοφάριση με τρίποντο του Σπανούλη (47-47 μόλις ενάμιση λεπτό μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου) ο Ολυμπιακός συνέχισε να βλέπει την πλάτη της ΑΕΚ η οποία με ηγέτη τον Μάνι Χάρις ήταν σταθερά μπροστά (55-51 στο 25') με 10 πόντους μέχρι εκείνο το σημείο του Αμερικάνου.

Ο Σπανουλης φτάνοντας τους 20 πόντους ισοφάρισε εκ νέου (57-57 στο 26') αλλά η άμυνα της ομάδας του δεν ήταν στον ίδιο βαθμό συγκέντρωσης με τον αρχηγό της. Ο Μιλουτίνοφ όμως ακολουθούσε κατά πόδας τον Σπανούλη κι έτσι ο Ολυμπιακός πέρασε μετά από ώρα μπροστά (61-60  στο 28') με εξαιρετικό καλάθι του Σέρβου στον αιφνιδιασμό που έφτασε εκεί τους 17 πόντους με 6/7 δίποντα και 5/5 βολές και 8 ριμπάουντ.

Ο Χάντερ ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του και συμπληρώνοντας τον Χάρις, βοήθησε την ΑΕΚ με γρήγορο σερί 4-0 να ξαναπεράσει μπροστά με 64-61  με τον Χάντερ να φτάνει τους 15 πόντους σε εκείνο το σημείο. Ετσι η ομάδα του έκλεισε προηγούμενη και την τρίτη περίοδο (65-63) καθώς το τρίποντο του Παπανικολάου στην εκπνοή της, βρήκε σίδερο.

Ο Πάντερ πήρε τη σκυτάλη από Χάντερ και Χαρις και έτσι η ΑΕΚ κρατούσε σταθερά το προβάδισμα, φτάνοντας μάλιστα στο +7 (72-65 στο 33') με τον Μαυροειδή να δίνει μεγάλη βοήθεια κάτω από τα καλάθια. 

Με Μακλίν ο Ολυμπιακός κατάφερε να πλησιάσει και πάλι στους δύο (72-70), στο διάστημα που ο Βασίλης Σπανούλης έπαιρνε ανάσες στον πάγκο. Ο Γκρίν από την άλλη πλευρά άρχισε να παίρνει προσωπικές επιθέσεις και με δικές του βολές η ΑΕΚ ξέφυγε εκ νέου (77-71 στο 35') την ώρα που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει σκορ. Ο Στρέλνιεκς προς στιγμήν του έδωσε ανάσα (77-74 με τρίποντο) αλλά μετά έκανε βήματα και το δώρο το εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ που κερδίζοντας με υπομονή τα φάουλ και αρχίζοντας να βρίσκει ευστοχία και στις βολές ξέφυγε με επτά πόντους (83-76 στο 37').

Ο Παπαπέτρου με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι έδωσε ανάσα προς στιγμήν στην ομάδα του μειώνοντας σε 83-81 (38'). Η μεγάλη άμυνα του Τζέιμς στον Σπανούλη έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στην ΑΕΚ (που είχε προβάδισμα 84-81), αλλά δεν αξιοποίησε την επίθεση. Ο Στρέλνιεκς κέρδισε φάουλ αλλά ευστόχησε μόνο στη μία βολή και η ΑΕΚ μπήκε στο τελευταίο λεπτό με το 84-82 υπέρ της.  Μπορεί να μη σκόραρε στην επίθεση της, αλλά ο Παπαπέτρου έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στον αιφνιδιασμό (!) και η ΑΕΚ πλεον ήταν αγκαλιά με το τρόπαιο το οποίο σφράγισε ο κορυφαίος παίκτης της Ενωσης ο Μάνι Χάρις στα 17''   με το καλάθι που έκανε το 87-83 και έκρινε τον τελικό !

 

Ανθρωπος του αγώνα: Ο Μάνι Χάρις ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τα πιο καθοριστικά καλάθια εκεί που τον χρειαζόταν η ομάδα του. Δεν είναι μόνο το νικητήριο καλάθι με μεγάλη προσωπική προσπάθεια (έστω και αν χρονικά βιάστηκε λίγο καθώς αν αστοχούσε άφηνε αρκετό χρόνο στον αντίπαλο) αλλά και οι πόντοι που πέτυχε εκεί που η ομάδα του έδειχνε να κολλάει.

Με τη γλώσσα των αριθμών:  Η ΑΕΚ μπορεί να έχασε εννέα βολές, αλλά ο Ολυμπιακός έχασε πέντε στο τέλος που ήταν εξαιρετικά κρίσιμες όπως οι δύο του Στρέλνιεκς. Συνεπώς εκεί η Ενωση δεν πλήρωσε την αστοχία της, καθώς την κατάλληλη στιγμή ήταν πιο εύστοχη από τους Πειραιώτες. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης ότι μάζεψε τη μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ (33 ο Ολυμπιακός έναντι 31 η ΑΕΚ) που ήταν διπλάσια για τους Ερυθρόλευκους στο ξεκίνημα. Τέλος η Ενωση ξεκίνησε με 5/6 τρίποντα γεγονός που της έδωσε μεγάλη ψυχολογία και ας είχε στη συνέχεια μόλις 1/9 στη συνέχεια !

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ: 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ