17.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Από μηχανής… Μαργαρίτης!

Τέσσερις μέρες μετά τον αγώνα με τη Ναντέρ, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ήταν και πάλι εκεί που έπρεπε για τον ΠΑΟΚ. Κέρδισε ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ 11'' πριν από τη λήξη και έδωσε τη δυνατότητα στον Αθηναίου να "κλειδώσει" με δύο βολές τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ (82-80), που στέλνει τον "δικέφαλο του Βορρά" στον ημιτελικό του Κυπέλλου και αποκαθηλώνει τον "δικέφαλο του Νότου", που πέρυσι είχε κερδίσει το τρόπαιο. H ΑΕΚ έπαιξε χωρίς τους Καββαδά, Ξανθόπουλος, αλλά και τον Σάκοτα, που παρότι ήταν στον πάγκο, δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε στα τελευταία 13 λεπτά χωρίς τον προπονητή του, καθώς ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές!

Απόλυτα ισορροπημένο ήταν το πρώτο ημίχρονο, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να φτιάξει μια καλή διαφορά υπέρ της, αν και το προσπάθησε. Προς το τέλος της πρώτης περιόδου η ΑΕΚ έδειξε τάση να ξεφύγει προηγούμενη στο 9' με 24-19 και εκμεταλλευόμενη κάποιες καλές ενέργειες του Ράταν-Μέις, του Σαντ-Ρος, αλλά και του Ρόμπερσον κάτω από τα καλάθια.

Όμως ο Τζαμάλ Τζόουνς μπήκε ζεστός από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και με τα τρίποντά του ανέτρεψε προσωρινά την κατάσταση. Με τη βοήθεια και ενός ακόμα τριπόντου από τον Γκος, που αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στο πρώτο μέρος από την άμυνα του Σαντ Ρος, ο Τζόουνς πρωταγωνίστησε σε ένα σερί 12-0 που έκαναν οι γηπεδούχοι μεταξύ 9' και 12' και πήραν προβάδισμα επτά πόντων (31-24), το οποίο όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν για πολύ.

Η ΑΕΚ απάντησε με μια πεντάδα-έκπληξη, που είχε μέσα τους πιτσιρικάδες Τσαλμπούρη, Μωραΐτη και Ρόμπερσον. Αυτή η πεντάδα έπαιξε καλή άμυνα και βρήκε τρόπους να σκοράρει στην επίθεση με τους δύο πρώτους να παίρνουν μεγάλα σουτ και να τα βάζουν. Ειδικά ο Τσαλμπούρης ήταν η αποκάλυψη της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, καθώς ο Μπάνκι τον έβαλε και σε θέση "4" και σε θέση "5" και ανταποκρίθηκε πολύ καλά (για κάποιον λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο ο Ντούσαν Σάκοτα).

Η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με 35-33 στα μισά του δεκαλέπτου και από εκεί και μετά οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ ως το τέλος του ημιχρόνου, που βρήκε την Ένωση προηγούμενη με βραχεία κεφαλή (45-44)

Tο δεύτερο ημίχρονο άρχισε με δύο γρήγορα τρίποντα απο τους Ραταν Μεις και Λαρεντζάκη, που έκαναν το 51-44 υπέρ της ΑΕΚ, αλλά απο εκεί και μετά το σκηνικό άλλαξε. Ο ΠΑΟΚ έβαλε πολύ μεγάλη πίεση στην άμυνά του, με παγίδες παντού, και απέναντι σε αυτή την άμυνα η ΑΕΚ βραχυκύκλωσε. Στην επίθεση ο Γιανικ Μορεϊρά έκανε σπουδαία δουλειά μέσα στη ρακέτα και ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του Γιάννη Αθηναίου τον γκαρντ που οργάνωσε σωστά το παιχνίδι του, αλλά έδωσε και πολλές λύσεις στο σκοράρισμα, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γυρίσει... τούμπα.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η φάση 3'.36'' πριν από τη λήξη του δεκαλέπτου, όταν ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε (μάλλον σωστά) για παράβαση 5'' στον Ράταν Μέις, που δεν δόθηκε. Οι έντονες διαμαρτυρίες του πάγκου είχαν ως αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, η οποία ήταν η δεύτερη (είχε χρεωθεί μία και στο πρώτο μέρος) κι έτσι αποβλήθηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Χωρίς τον προπονητή του στον πάγκο ο ΠΑΟΚ συσπειρώθηκε ακόμα περισσότερο, μπήκε και ο κόσμος στην εξίσωση και ο "δικέφαλος του Βορρά" έγινε το αφεντικό του αγώνα.

Η ΑΕΚ έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει και ο Τζαμάλ Τζόουνς με ένα ακόμα τρίποντο έκανε στο 29' το 67-56. Ο ΠΑΟΚ είχε ολοκληρώσει ένα επί μέρους σκορ 23-5 και κυριαρχούσε.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Γκος με νέο τρίποντο έδωσε στη διαφορά τη μέγιστη τιμή της (70-58) και ο Μπάνκι έβαλε ξανά τους Τσαλμπούρη, Μωραΐτη στην πεντάδα μήπως σταματήσει ο κατήφορος. Η ΑΕΚ μείωσε σε 70-64, αλλά συναντούσε πολλα προβλήματα από την άμυνα του ΠΑΟΚ, που ανάγκαζε τους παίκτες των φιλοξενουμένων να σουτάρουν τρίποντα υπό κακές προϋποθέσεις, τα οποία φυσικά ήταν άστοχα.

Στα μισά της τελευταίας περιόδου αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή (η πρώτη πάντως ήταν υπερβολική) και ο Χάντερ, που ήταν πιο δραστήριος στο δεύτερο ημίχρονο, και η ΑΕΚ αναγκάστηκε από κάποια στιγμή και μετά να κάνει ό,τι και ο ΠΑΟΚ. Να πιέσει ακόμα περισσότερο στην άμυνα. Κάτι που απέδωσε καρπούς.

Ο ΠΑΟΚ έχασε τον ενθουσιασμό και το καθαρό μυαλό που είχε τα προηγούμενα λεπτά, άρχισε να κάνει απανωτά λάθη και στο 37' η ΑΕΚ πλησίασε 74-72 με τον Ράταν Μέις να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και τον Γκρίφιν να βοηθά σημαντικά. Στο 38' η ΑΕΚ ισοφάρισε 76-76 και 1'.08'' πριν απο το τέλος με δύο βολές του Λαρεντζάκη πέρασε ξανά μπροστά με 79-78, ολοκληρώνοντας ένα επί μέρους 20-9 στην τελευταία περίοδο.

Ο Γκος με δύο βολές στα 56'' έβαλε ξανά μπροστά τον ΠΑΟΚ (80-79), ο Ράταν Μέις αστόχησε στα 36''ο Γκος αστόχησε στα 11', αλλά ως από μηχανής Θεός για τον ΠΑΟΚ ο Βαγγέλης Μαργαρίτης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και έδωσε τη δυνατότητα στον Αθηναίου να κερδίσει φάουλ και να εκτελέσει δύο βολές στα 9''. Ευστόχησε και στις δύο και έκανε το 82-79. Σκορ που έμελλε να είναι το τελικό και να δώσει την νίκη και την πρόκριση στον ΠΑΟΚ, καθώς το τρίποντο που επιχείρησε με την εκπνοή ο Ράταν Μέις λίγο κάτω από τη σέντρα βρήκε σίδερο.

Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ: Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης δεν είχε εντυπωσιακά στατιστικά, πήρε όμως το παιχνίδι για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Κυρίως με το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε 11'' πριν από τη λήξη και επέτρεψε στον Αθηναίου να "κλειδώσει" τη νίκη. Αλλά και με τις 3 ασίστ και τα τρία κλεψίματα που έκανε στην τελευταία περίοδο. Είχε σημαντική συνεισφορά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ σε αυτό το διάστημα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο ΠΑΟΚ είχε 22/22 βολές και σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε με αυτό τον τρόπο, η επίδοση αυτή ήταν καταλυτική.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ