23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αντέδρασε… με εγγύηση αρχηγού

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός απέναντι στην ελλιπή Μακάμπι, αλλά με τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει... αυτό που ξέρει καλύτερα και να τον οδηγεί εκ του ασφαλούς, ξεπέρασε το «εμπόδιο» της με 88-80 και πήρε το ζητούμενο, επανερχόμενος στις επιτυχίες στην Ευρωλίγκα.

Το παιχνίδι

Μετά τους πρώτους πέντε πόντους του Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός είδε τη Μακάμπι να στέκεται ανώτερη και να τον αναγκάζει σε ουκ ολίγα λάθη, που εμπεριείχαν και... μπόλικη δόση απώλειας συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα η δράση του Κέιν να γίνει αισθητή και στα επτά πρώτα λεπτά του αγώνα το σκορ να βρίσκεται στο 11-18. Οι «ερυθρόλευκοι», εν ολίγοις, δεν είχαν πληρώσει οικτρά αυτά τα λάθη, κάτι που έδινε τη δυνατότητα στον Ουίλιαμς-Γκος να αρχίζει να συμμαζεύει την κατάσταση, με ένα καλάθι του ΛεΝτέι να σημειώνει το 18-21 της πρώτης περιόδου.

Αφού, λοιπόν, το κακό διάστημα είχε περάσει ανώδυνα επί της ουσίας, ο Ουίλιαμς-Γκος συνέχισε να... πυροβολεί με τη σύνδρομη του Βεζένκοφ, για να έρθει ο Τίμα με τρίποντο να δώσει το πρώτο προβάδισμα ύστερα από ώρα, λίγο μετά τη συμπλήρωση του δωδεκαλέπτου (26-24). Ο Ντιμπαρτολομέο προσπάθησε να στηρίξει τον Κέιν, ώστε να μην χαθεί η επαφή με το σκορ για τους Ισραηλινούς, αλλά το δίδυμο αρχηγού-υπαρχηγού δήλωσε δυναμικά παρών στο τελευταίο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου. Σπανούλης και Πρίντεζης ώθησαν τον Ολυμπιακό στο +8 του ημιχρόνου, που διαμορφώθηκε από εύστοχες βολές του ΛεΝτέι, με την εικόνα σαφώς βελτιωμένη και την μπάλα να μην... πουλιέται πια, όπως γινόταν ειδικά στα οκτώ πρώτα λεπτά (45-37).

Ο Σπάχια αναγκάστηκε γρήγορα να πάρει τάιμ άουτ στην έναρξη της τρίτης περιόδου, με τον Ολυμπιακό να βγάζει εξαιρετικές συνεργασίες με την παρουσία Γκος-Σπανούλη μαζί στο παρκέ και το alley oop κάρφωμα να διαμορφώνει το 51-39, ενώ αμέσως μετά ο αρχηγός σκόραρε στον αιφνιδιασμό τρίποντο για το 54-39. Ο Κέιν πήρε ξανά τα ηνία στην επίθεση της Μακάμπι και φάνηκε να της δίνει σφυγμό, αφού με τη συνεισφορά και του Ντιμπαρτολομέο η διαφορά... κόπηκε στο +6 για τους γηπεδούχους (61-55 στο 28'). Αρχηγού παρόντος... πάσα αρχή παυσάτω, όμως, και ο Σπανούλης δημιούργησε και σκόραρε ξανά για να δώσει εγγύηση, με αποκορύφωμα το τρίποντο που έγραψε το 68-55 του δεκαλέπτου.

Η μπάλα αυτή την φορά πέρασε σε... Βεζένκοφ και Γκος, με αποτέλεσμα μόλις σε τρία λεπτά να ισοφαριστεί με καλάθι του δεύτερου το +15, που νωρίτερα ήταν η υψηλότερη τιμή (75-60). Ο Ρολ ήταν εκείνος που, αυτή την φορά, προσπάθησε να κρατήσει τη Μακάμπι όρθια, με τους προσωπικούς του πόντους να μειώνουν έως το 77-67 στα μέσα της τελευταίας περιόδου κι ένα δίποντο του Ζούσμαν, λίγο αργότερα, έκανε το +8 που ανάγκασε τον Μπλατ σε τάιμ άουτ (79-71 στο 38'). Ένα τρίποντο του Τουπάν, αμέσως μετά, ήταν και το τελειωτικό χτύπημα, καθώς οι φιλοξενούμενοι δεν προλάβαιναν πια να απειλήσουν, ενώ ο Γαλλος ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την επικράτηση της ομάδας του με ακόμη ένα στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν με το σκορ στο 83-77 η Μακάμπι έκανε την ύστατη προσπάθεια να πιέσει. Οι βολές του ΛεΝτέι διαμόρφωσαν το 88-77, προτού ο Ρολ διαμορφώσε με καλή συνεργασία της ομάδας του και τρίποντο το 88-80.

Δεκάλεπτα: 18-21, 45-37, 68-55, 88-80

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ: Ο Βασίλης Σπανούλης, όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα ξέρει το δρόμο, για να δέσει στο σωστό λιμάνι το καράβι, και θα τον δείχνει. Μεταξύ τέλους δεύτερης περιόδου και αρχών τρίτης, η δράση του ήταν καταλυτική, για να πάρει ο Ολυμπιακός τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και να φτάσει με ασφάλεια στην επιστροφή του στις νίκες. Ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων» είχε 16 πόντους, με 2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3/3 βολές και πέντε ασίστ, με τέσσερα λάθη, ενώ η συμβολή του ήταν σημαντική και στις περιπτώσεις που η Μακάμπι επιχείρησε να επιστρέψει.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε πέντε κατοχές λιγότερες, τρεις από λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ και δύο από παραπάνω λάθη, αλλά είχε την ουσία στα σουτ εντός παιδιάς. Με 22/35 δίποντα έναντι 22/44 της Μακάμπι και 9/21 δίποντα έναντι 9/23 της Μακάμπι, το τελικό +8 τελικά, με τους δύο παράγοντες να αντισταθμίζονται, μοιάζει λογικό.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ