14.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανατροπή τίτλου με “ερυθρόλευκη” καρδιά!

Ο Ολυμπιακός έβγαλε την καρδιά του πρωταθλητή και την κατέθεσε στο παρκέ του ΣΕΦ. Το 64-62 επί του Παναθηναϊκού, που τον φέρνει στο 2-1 και μια ανάσα από το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, ήρθε με απίστευτη ανατροπή από 48-58 στο 35', στον χειρότερο ποιοτικά τελικό εδώ και... χρόνια, αλλά ίσως και στον πιο συναρπαστικό.

Ο Παναθηναϊκός είδε την τακτική που επέλεξε από την αρχή του αγώνα σταδιακά να αποδίδει. Ρίσκαρε να δώσει μακρινό σουτ στον Ολυμπιακό, αλλά να είναι θωρακισμένος μέσα στη ρακέτα του και να μην επιτρέπει διεισδύσεις.
Τα 2/10 τρίποντα των "ερυθρόλευκων" στο δεκάλεπτο, με τον Γκριν μάλιστα να έχει 2/3, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ από τον Παναθηναϊκό, έφεραν μεν ένα ισόπαλο 16-16 στη λήξη, αλλά έδειχαν απορρυθμισμένο Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να φέρνει το ματς εκεί που ήθελε.
Στο 13' ο Παναθηναϊκός είχε ξεφύγει ήδη με 7 πόντους, 18-25, αφού τα παραπάνω στοιχεία τα συνδύασε και με γρήγορο επιθετικό παιχνίδι με αιχμή του δόρατος τον Παππά. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να αναζητά τρόπο να πλησιάσει προς το αντίπαλο καλάθι και τον βρήκε όταν ο Πασκουάλ έπαιξε με δίδυμο ψηλών Σίνγκλετον - Φώτση. Ο Γιανγκ προκάλεσε τα πρώτα ρήγματα, ο Μιλουτίνοφ που επέστρεψε τα διεύρυνε και από το 27-33 στο 17', ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα 9-0 μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, έλεγξε και τα ριμπάουντ φτάνοντας στο +6, 24-18  και βρέθηκε με το  σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα, έτσι όπως εξελισσόταν το ματς, με το σκορ στο 36-33. Σπανούλης και Πρίντεζης είχαν από δύο πόντους σε αυτό το διάστημα...

 Ο Παναθηναϊκός πόνταρε και πάλι στην άμυνά του στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και δικαιώθηκε. Κρατώντας τον Ολυμπιακό σε παραγωγή 3 πόντων σε 5 λεπτά(!) πήρε και πάλι τον έλεγχο του ρυθμού και ένα μικρό προβάδισμα, με 39-40, βλέπονας πάντως στο 25' τον Μπουρούση να οδεύει προς τα αποδυτήρια με πόνους στη μέση.

Η λήξη του κάκιστου τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες στο 43-43 με σκορ περιόδου δηλαδή 7-10(!) και με... σαφή την υπόνοια πλέον ότι το ματς θα κρινόταν απόατομικές ενέργειες και τύχη αφού η αλληλοεξουδετέωση ήταν πλήρης.  

Στο 32' το σκορ είχε γίνει 43-48, ο Παναθηναϊκός παρέμενε αδιαπέραστος στην άμυνα, κρατώντας τον Ολυμπιακό για 12 λεπτά στους 7 πόντους, έλεγχε το ματς βάζοντας πλέον και το βάρος του ρολογιού στον αντίπαλο.

Το 48-54 στο 34', ήταν αποτέλεσμα του τρίποντου οίστρου του Τζέιμς, με δύο συνεχόμενα και υπό... αφύσικες συνθήκες και ένα ακόμα από τον Ρίβερς έφερε το +10 για τον Παναθηναϊκό στο 34'40'', με το σκορ στο 48-58 και το πράσινο προβάδισμα σαφέστατο. O Παναθηναϊκός είχε ήδη 4/4 τρίποντα στην τελευταία περίοδο και σκορ 15-5, ο Ολυμπιακός πλέον χρειαζόταν μακρινό σουτ και βρήκε κι αυτός δύο μαζεμένα τρίποντα, με Μάντζαρη και Σπανούλη και το 54-58 ήταν βαθιά ανάσα. Ο Ολυμπιακός βρήκε την ώθηση που έψαχνε, έβαλε και τον κόσμο στο  ματς και στο 37' είχε πλησιάσει στο καλάθι, 58-60 και στο 37'30'' με τρίποντο του Πρίντεζη, στον πόντο 61-62.

Στα 31'' ο Μιλουτίνοφ πήγε στις βολές, ευστόχησε και ο Ολυμπιακός πέρασε με 63-62, για πρώτη φορά στην τελευταία περίοδο, έχοντας φτάσει πλέον σε δικό του σερί 15-4! Βήματα του Σίνκγλετον στα 16,7'' στην επίθεση του Παναθηναϊκού μετά το τάιμ άουτ, νέο τάιμ άουτ γρήγορη επαναφορά του Ολυμπιακού που έπιασε στον ύπνο την άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά ο Πρίντεζης έχασε την ευκαιρία για γκολ φάουλ και πήγε στις βολές. Εξω η πρώτη, 0/3 στο ματς, μέσα η δεύτερη και 64-62 πριν από ένα ακόμα τάιμ άουτ...

Στον... ύπνο και η άμυνα του Ολυμπιακού, με τον Τζέιμς όμως να αστοχεί  μόνος του από κάτω, στα 7,7 ξανά ο Παναθηναϊκός απ' έξω και ο Τζέιμς άστοχος στο τρίποντο που επειχείρησε για να πάρει τη νίκη.

ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ: Στα παιχνίδια με μεγάλο διακύβευμα, παίζουν συχνά ρόλο οι αφανείς ήρωες. Και ο Κώστας Παπανικολάου είχε αυτόν τον ρόλο απόψε, με σημαντικές προσωπικές άμυνες στο διάστημα της μεγάλης ανατροπής του Ολυμπιακού στο φινάλε.

ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Ολυμπιακός και σε αυτό το ματς επικράτησε στον τομέα των ριμπάουντ και αυτό το 42-34, του έδωσε βαθιές ανάσες στο μεγάλο διάστημα του αγώνα που έβλεπε την πλάτη του αντιπάλου του, αλλά πήρε και δεύτερες ευκαιρές με τα 11 επιθετικά, δεν έδωσε τέτοιες στον Παναθηναϊκό και συνολικά ισορρόπησε και έκανε την αντεπίθεσή του.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.

Περισσότερα σε λίγο...

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ