23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αλύγιστη στο θρίλερ!

Ένα απίστευτο θρίλερ παίχτηκε στην Τσεχία, το οποίο είχε τελικά αίσια κατάληξη για την ΑΕΚ! Η Ένωση νίκησε με 94-93 τη Νίμπουρκ, αφού χρειάστηκε να παίξει δύο παρατάσεις και να χάσει μια διαφορά 19 πόντων, που είχε χτίσει στο πρώτο ημίχρονο! Παρότι, όμως, έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει, στο τέλος... νίκησε επειδή ο Λαρεντζάκης έβαλε μεγάλα σουτ στις παρατάσεις και ο Λόρενς αστόχησε στο τελευταίο σουτ του αγώνα.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάλεπτο η ΑΕΚ πάτησε... γκάζι και εξαφανίστηκε. Με όπλο την καλή άμυνά της, που έλεγξε τον ρυθμό της τσέχικης ομάδας και δυσκόλεψε πολύ το περιφερειακό της σουτ, άρχισε να χτίζει σταδιακά μια καλή διαφορά, που γρήγορα έγινε διψήφια. Με αφετηρία δύο συνεχόμενα τρίποντα του Ματσιούλις έτρεξε μεταξύ 5' και 7' ένα σερί 11-0 και προηγήθηκε με 19-11, ενώ αμέσως μετά ανέλαβε δράση ο Λαρεντζάκης και στις αρχές της δεύτερης περιόδου το σκορ είχε γίνει 32-17.

Το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Βινς Χάντερ, που ανάγκασε τον Λούκα Μπάνκι να τον αποσύρει για να τον προφυλάξει, όχι μόνο δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την Ένωση, αλλά αντίθετα μάλλον τη βοήθησε. Διότι ο Καββαδάς, αλλά κυρίως ο Τάιλερ Ρόμπερτσον έκαναν σπουδαία δουλειά κάτω από τα καλάθια και έδωσαν πολλές λύσεις και στο αμυντικό, αλλά και στο επιθετικό κομμάτι. 

Με τον Ράταν Μέις να παίζει για πρώτη φορά τόσο καλά ως πόιντ γκαρντ (πρόλαβε να μοιράσει 8 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ήταν τραγικά άστοχος στις προσπάθειές του) και τους Καββαδά, Ματσιούλις να συνεχίζουν την καλή δουλειά του πρώτου δεκαλέπτου, η ΑΕΚ προηγήθηκε με διαφορά 19 πόντων στο 17' (46-27) και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με 52-36, καθώς προς το τέλος ο Γιουτζίν Λόρενς έδωσε κάποιες λύσεις στη Νίμπουρκ.

Στην τρίτη περίοδο το σκηνικό άλλαξε άρδην και το γήπεδο έγινε για την ΑΕΚ απρόσμενα... κατηφορικό. Οι παίκτες της Νίμπουρκ βρήκαν αίφνης το χέρι τους έξω από τη γραμμή των 6.75μ. κι αυτό αποδιοργάνωσε πλήρως την άμυνα της Ένωσης, που έπαθε μπλακ άουτ. Ο Χρούμπαν πυροβολούσε κατά ριπάς, οι Μπόχατσικ και Κριζ έβαλαν το χεράκι του, ο Λόρενς μοίραζε αφειδώς ασίστ και χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να ανατρέψει η Νίμπουρκ πλήρως την κατάσταση. Στο 28' με γκολ φάουλ του Χρούμπαν κάλυψε εντελώς το -16 του ημιχρόνου και πέρασε μπροστά με 62-61.

Ευτυχώς για την ΑΕΚ η αμυντική πεντάδα του Μπάνκι, με Ξανθόπουλο, Ματσιούλις και τον πολύ καλό Ρόμπερτσον, δούλεψε στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου, όπου "μίλησε" και η κλάση του Λιθουανού. Με δικό του τρίποντο έκανε το σκορ 66-62 υπέρ της ΑΕΚ, η οποία βρήκε έστω και καθυστερημένα τον τρόπο να αντιδράσει στη αντεπίθεση της Νίμπουρκ.

Ο Ματσιούλις είχε πάρει φόρα και συνέχισε το κρεσέντο του έξω από τα 6.75μ. και στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, οπότε εμφανίστηκε για λίγο ξανά η... κανονική ΑΕΚ στο γήπεδο. Με τη βοήθεια και του Λαρεντζάκη η Ένωση έτρεξε ένα γρήγορο 12-4 μέσα σε 3 λεπτά και στο 33' ήταν μπροστά με διψήφια διαφορά ξανά (78-66). Όμως και πάλι... μπλακ άουτ.

Ο Λόρενς ήταν άλυτο πρόβλημα για την άμυνά της, ενώ οι Πέτερκα, Μπέντα ήταν αυτή τη φορά οι δήμιοι από την περιφέρεια. Και καθώς στην επίθεση η ΑΕΚ άρχισε πάλι τα λάθη και τις κακές επιλογές, στο 38' η Νίμπουρκ μείωσε και πάλι στον πόντο (78-77). Το παιχνίδι είχε πάρει φωτιά και 46'' πριν από το τέλος με τρίποντο του Μπόχατσικ η τσέχικη ομάδα έκανε μία ακόμα ανατροπή και προηγήθηκε με 82-80.

O Χάντερ 35'' πριν από τη λήξη έχασε δύο βολές, αλλά το λάθος του διόρθωσε αμέσως μετά ο Λαρεντζάκης, ο οποίος έκλεψε την μπάλα από τον Κριζ, κέρδισε φάουλ και με δύο εύστοχες βολές ισοφάρισε 18'' πριν από το τέλος 82-82. Η τελευταία επίθεση ανήκε στη Νίμπουρκ και την ευθύνη της ανέλαβε ο "ζεστός" Βόιτεκ Χρούμπαν, όμως αστόχησε κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί η Νίμπουρκ έδειχνε να παίρνει τον έλεγχο, καθώς στο 42' προηγήθηκε με 86-83, ωστόσο στα επόμενα τρία λεπτα δεν πέτυχε ούτε πόντο. Η ΑΕΚ κατάφερε να παίξει καλή άμυνα, όμως στην επίθεση δεν είχε καθαρό μυαλό και ο Ράταν Μέις επιδόθηκε σε απίστευτο ρεσιτάλ άστοχων ενεργειών, που λίγο έλειψε να καταδικάσουν την ομάδα του. Δεν την καταδίκασαν, όμως, διότι ο Λαρεντζάκης 53'' πριν από το τέλος της παράτασης ισοφάρισε 86-86. Και ο Μάλκολμ Γκρίφιν παρά λίγο να γίνει ήρωας όταν έκλεψε την μπάλα 3'' πριν από το τέλος, όμως δεν ολοκλήρωσε σωστά την γρήγορη επίθεσή του. Αστόχησε και το παιχνίδι οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση!

Στη δεύτερη παράταση ήταν και πάλι η Νίμπουρκ αυτή που είχε το προβάδισμα, μέχρι που ο Λαρεντζάκης "μίλησε" ξανά. Με δικό του τρίποντο η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με 91-88 δύο λεπτά πριν από το φινάλε, παρότι ο Χάντερ έχανε συνεχώς βολές. Η άμυνα ήταν καλή, ο Λαρεντζάκης βρήκε τον Σάκοτα 41'' πριν από το τέλος για το 94-91 και ο Λόρενς στη συνέχεια πήγε να πάρει το παιχνίδι για τη Νίμπουρκ. Πρώτα με δύο εύστοχες βολές (μείωσε 94-93) και μετά παίρνοντας την τελευταία επίθεση ύστερα από το άστοχο σουτ του Γκρίφιν. Αστόχησε και η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε...

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πήρε το παιχνίδι για την ΑΕΚ. Με 23 πόντους και 7/8 τρίποντα ήταν καταπληκτικός έτσι κι αλλιώς, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι τουλάχιστον τρία από αυτα τα τρίποντα μπήκαν σε κρίσιμες στιγμές της κανονικής διάρκειας και των παρατάσεων κρατώντας όρθια την ομάδα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Από τη μια ο Λαρεντζάκης με 7/8 τρίποντα και από την άλλη ο Εξέβιερ Ράταν Μέις, που είχε 1/14 σουτ! 1/10 δίποντα και 1/4 τρίποντα! Κόντεψε να πάρει στο λαιμό του την ΑΕΚ στην πρώτη παράταση και αχρήστευσε ουσιαστικά τις 11 ασίστ που μοίρασε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ