18.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αήττητη και με χαρακτήρα

Η Μεγ. Βρετανία έβγαλε και πάλι το λάδι της Εθνικής μας, η οποία ωστόσο κατάφερε να την κερδίσει με 75-70, να κάνει το 4/4 σε αυτή την πρώτη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή της στην επόμενη. Η πολύ καλή άμυνα, που έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο, και οι λύσεις που έδωσε ο Γιάννης Μπουρούσης στο τελευταίο δίλεπτο ήταν καθοριστικές για τη νίκη της Εθνικής.

Η αμυντική αδυναμία της Εθνικής μας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στο πρώτο ημίχρονο και οι 46 πόντοι που δέχθηκε σε αυτό το διάστημα την πιστοποιούν απόλυτα. Τα δύο μεγάλα προβλήματα ήταν ο Οκερεαφόρ και η ευκολία με την οποία οι Βρετανοί σκόραραν μέσα στη ρακέτα. Ο γκαρντ της Κύμης αναδείχθηκε σε υπ' αριθμόν 1 "πονοκέφαλο" για τον Θανάση Σκουρτόπουλο, ο οποίος άλλαξε στο μαρκάρισμά του τέσσερις παίκτες, αλλά κανείς εξ αυτών δεν μπόρεσε να περιορίσει τη δραστηριότητά του. Ο Οκερεαφόρ έδινε λύσεις είτε σκοράροντας είτε δημιουργώντας ανισορροπία στην ελληνική άμυνα, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ευάλωτη μέσα στη ρακέτα.

Εκεί εμφανίστηκε το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν χάθηκαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ, μόνο 2 στο πρώτο 20λεπτο. Παρ΄όλα αυτά οι Βρετανοί έβρισκαν τρόπους να διεισδύουν και να σκοράρουν εύκολα μέσα στο ζωγραφιστό, κυρίως με τον Κλαρκ. Το ότι είχεν 17/24 δίποντα στο πρώτο ημίχρονο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Στην επίθεση η Εθνική μας στηρίχθηκε πολύ στον Γιάννη Μπουρούση, που ήταν στην πραγματικότητα ο πλέι μέικερ της ομάδας με πολύ μεγάλη συμμετοχή στο κομμάτι της δημιουργίας, και στον επιθετικό οίστρο του Βασιλόπουλου, όμως ό,τι κέρδιζε από αυτούς χανόταν από την κακή άμυνα, ενώ όταν δεν βρίσκονταν αυτοί στην πεντάδα, δεν υπήρχαν παίκτες να βγουν μπροστά και να τραβήξουν το σκοράρισμα. Συν τοις άλλοις υπήρχε αστοχία από την περιφέρεια, εκτός από δύο συνεχόμενα τρίποντα που πέτυχαν στα μισά της δεύτερης περιόδου οι Γιαννόπουλος και Σάκοτα και βοήθησαν ώστε να μαζευτεί η διαφορά.

Αυτό άλλωστε γινόταν σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η Βρετανία ξέφυγε με 15-7 στο 5' και από εκεί και μετά η Εθνική όλο μάζευε τη διαφορά κι όλα οι Βρετανοί ξέφευγαν ξανά. Στο 15' οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 32-25, στο 19' η Εθνική ισοφάρισε 39-39, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να δεχθεί ένα σερί 7-0 και το ημίχρονο να λήξει με τη Μεγ. Βρετανία προηγούμενη με 46-39.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η Εθνική μάζεψε και πάλι τη διαφορά μειώνοντας 45-46 στο 24', όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι έδειξε διάθεση να παίξει πιο πιεστικά και πιο αποτελεσματικά στην άμυνα. Πράγμα που τη βοήθησε να περιορίσει τη δράση του Οκερεαφόρ και το σκοράρισμα των Βρετανών, αλλά δεν της άφηνε την απαιτούμενη ενέργεια για σωστές επιθετικές επιλογές. Έτσι, δεν μπορούσε να περάσει μπροστά στο σκορ, καθώς οι Βρετανοί βρήκαν και κάποια τρίποντα απο τους Κλαρκ και Ατσάρα, που συντήρησαν το προβάδισμά τους.

Η Εθνική κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 27'' πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου (56-55) χάρη σε δύο βολές του Γκίκα, ωστόσο ένα ακόμα τρίποντο του Νέλσον, που έκανε κι αυτός ζημιά στην ελληνική άμυνα, αποκατέστησε το προβάδισμα των Βρετανών (58-56) στο τέλος ενός δεκαλέπτου, όπου η Εθνική δέχθηκε μόλις 12 πόντους, αλλά αυτό της κόστισε σε ενέργεια και σωστές επιθετικές επιλογές.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο και στην τελευταία περίοδο. Η Εθνική, παρότι έχανε πλέον τα αμυντικά ριμπάουντ πολύ πιο συχνά, είχε βελτιώσει πολύ την άμυνά της, με τους Μαργαρίτη-Αθηναίου να παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό, ωστόσο στην επίθεση συνέχισε να έχει προβλήματα. Παρ' όλα αυτά στο 34' πέρασε και πάλι μπροστά με 63-62 χάρη σε ένα ακόμα κλέψιμο του Κατσίβελη, που οδήγησε σε εύκολο λέι απ.

Η ζώνη των Βρετανών μεγάλωσε το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής μας, που δεν μπόρεσε να ξεφύγει κι άλλο και να "καθαρίσει", έτσι το ντέρμπι εξελίχθηκε σε θρίλερ. Ένα μεγάλο τρίποντο του Μάρεϊ έβαλε τους φιλοξενούμενους μπροστά με 67-66 στο 38', αλλά στη συνέχεια τρεις πόντοι του Μπουρούση σε δύο ελληνικές κατοχές έκαναν το 69-67 υπέρ της Εθνικής μας 47'' πριν από το φινάλε κι ενώ είχε μεσολαβήσει ένα ακόμα λάθος των Βρετανών στην επίθεσή τους (ο Ολασένι έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του ενώ ήταν κάτω από το καλάθι).

Ο Ολασένι έκανε ένα ακόμα δώρο στην Εθνική μας, καθώς 36'' πριν από το τέλος έχασε μία βολή και απλώς μείωσε σε 69-68 και ο Μπουρούσης το εκμεταλλεύτηκε άριστα αμέσως μετά, καθώς μετά από έξοχη πάσα του Μαργαρίτη πέτυχε γκολ φάουλ κι έκανε 23'' πριν από το τέλος το 72-68. Ο Νέλσον αστόχησε μετά και η Εθνική σφράγισε τη δύσκολη πλην πολύτιμη νίκη μένοντας αήττητη στον όμιλό της.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Οι παλιοσειρές, Μπουρούσης και Βασιλόπουλος, ήταν και πάλι οι πρώτοι σκόρερ της Εθνικής, ο δε Μπουρούσης έδωσε κρίσιμες λύσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα σε άμυνα κι επίθεση. Όμως ο καταλύτης ήταν ο Γιάννης Αθηναίου, διότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην αλλαγή της αμυντικής συμπεριφοράς της ελληνικής ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Έμεινε στο παρκέ σε όλο το 20λεπτο, διότι συμμετείχε ενεργά στην περιφερειακή πίεση, που προκάλεσε ασφυξία στα αντίπαλα γκαρντ, ενώ ήταν και απόλυτα εύστοχος στις πολλές βολές που εκτέλεσε, προσφέροντας και πολλές επιθετικές λύσεις.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H Εθνική έχασε 12 αμυντικά ριμπάουντ στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά έκανε 14 κλεψίματα και εξανάγκασε τους Βρετανούς σε 20 λάθη, τα οποία έγειραν την πλάστιγγα προς τη μεριά της.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ